Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnietka

no-spa w ciazy --- szkodliwa????

Polecane posty

Wybacz, nie znasz mnie, więc nie oceniaj. Nie chodze po forum i nie rozprawiam czy mam problemy z ciążą czy nie. Niewiele o mnie wiesz, więc proszę cię nie wypowiadaj się.

Gość ghggghghg
A może każda powinna przez to przejść żeby zrozumieć inne a nie wymądrzać się beznadziejnie. Gdyby to był lek szkodliwy, to by go nie zalecali praktycznie każdej pacjentce. No ale co tam, są mądrzejsze na forum.

Gość ---ghggghghg
Jak widać ty jesteś najmądrzejsza, ale czytania ze zrozumieniem za grosz.

Gość ghggghghg
Chodzisz, chodzisz i nie masz. Jak nie chcesz ratować swojego dziecka do 12 tygodnia, czy 26 tygodnia to po co ci w ogole lekarz? Nie rób badan, nie bierz leków a co najważniejsze nie krytykuj tych, którym zależy na swoim dziecku i walczą o nie.

Gość a po co i dlaczego
agnietka, ty sie nam tu nie denerwuj! olej zaczepialskich, bierz tą no-spe i odpoczywaj. Mnie jeszcze lek. mówiła że mogę kilka razy dziennie leżeć z wysoko podniesioną macicą, znaczy pupa do góry jednym słowem :) bo wtedy ją odciażasz, a cały ciezar spada na brzuch. Pomagało, zwłaszcza pozbyć sie tego głupiego uczucia twardnienia. W magnez to ja tak do konca nie wierze, na łydki to pomagał, ale żeby rozkurczowo na brzuszek to tego w ogole nie odczuwałam. Nie ąłduj się od razu w Feno. +Isoptin, bo czasem no-spa jako lżejszy lek zadziała i też brzucho puszcza. apo Feno też nie takie rewelacyjne samopoczucie, kołatanie serca przez pierwszych kilka dni, zawroty glowy i takie tam, mija jak się przyzwyczaisz.

A czy ja skrytykowałam? Podaj cytat? Bo nie bardzo rozumiem czego się czepiłaś. Gratulacje zdrowego rozsadku i życzenia, żeby każda matka przez to przechodziła? A czy chodzę? To też miło by było jakbyś napisała o którym topiku rozmawiamy.

okokokokokokoko A można wiedzieć, czemu nie jesteś za podtrzymywaniu wczesnych ciąż????

Gość ale lekarze chyba
a po co i dlaczego ----> no właśnie :) Najpierw obgryzanie paznokci, bo ciąża może się za szybko zakończyć, a potem nerwy "dlaczego jeszcze nie rodzę?" :D

JA powiedziałam, że trochę się z tym zgadzam. Ehhh, po co ja to wogóle pisałam, skoro mam się teraz z tego tłumaczyć. Powiem tak, w przypadku ciąż, wbrew pozorom rośnie odsetek urodzeń chorych dzieci i to wcale nie dlatego, że mamy więcej chorób, a dlatego, że podtrzynmuje się wszystkie ciąże jak leci. Ehhhh nie ważne. Nie napisałam, ze się zgadzam z tym do końca, bo tak nie jest.

Gość ghggghghg
Denerwują mnie takie przemądrzałe kobiety. Może niech się wypowiedza kobiety, które miały problem, brały leki i jest dobrze albo nie dobrze a nie tylko komentarze ze słyszenia, czy wyczytane w necie. nie życzę żadnej kobiecie żeby przez to przechodziła!!!!!! Po prostu widzę, że kto nie przeszedł nie zrozumie tego. I łatwo mu przychodzi krytyka. Jeszcze któras bardziej zawierzy forum niż lekarzowi i będzie rozpaczała.

Gość ghggghghg
Okokokko gdyby lekarz podchodził tak jak ty, to siostra nigdy by nie urodziła, a tak całą ciążę była na lekach a ma super zdrowe dziecko. Odsetki i procenty to nie wszystko.

Ale ja się z tobą całkowicie zgadzam, że nie wolno zawierzyć forum. Ja napisałam co powiedzieli mi lekarze, bo chodziłam do dwóch. A napisałam tez że tyle kobiet brało i nic się nie działo, więc raczej nie ma się co stresować tylko brać. :(.

Witam!! Ja od pocztku ciąży brałam duphaston bo miałam plamienia,jak brzuch robił sie twardy jak kamień(a czasami robił sie mimo duphastonu kilkanaście razy dziennie) to brałam nospe....Duphaston odstawiłam w 24 tygodniu ciąży na rzecz fenoterolu bo nie dało sie powstrzymać twardnienia brzucha-brałam 4xpo całej tabletce na dobę,wkońcu szyjka i tak sie drastycznie skracała wiec ostatnie trzy tygodnie ciąży brałam jeszcze dodatkowo relanium więc troche tego było....mój synek urodził sie wkońcu w 39 tygodniu -jest okazem zdrowia rozwija sie nawet troszkę szybciej niż rówieśnicy-gdyby nie te wszystkie leki nie byłoby go dzisiaj ze mną.....

Ja wiem :(. Boże to nie o to chodzi, przeczytaj jeszcze raz, że nie do końca się z tym zgadzam. Ehhh. Gratuluję siostrze zdrowego malucha. I ja wiem, ze to się liczy dla każdej mamy i wiem, ze każda zrobi wszystko żeby tego maluszka uratować.

Gość ghggghghg
Okokokko przepraszam, ale uniosłam się. Ten twój tekst przypomniał mi pewnego lekarza, gdyby jemu wierzyć, tej małej by nie było. A tak jest super i kompletnie nic jej nie dolega. Mi też każdy lekarz mówił, ze lepiej wziąć nospę niż ryzykować poronienie. Też Życzę bezproblemowej ciązy.

Mnie też poniosło, bo całkiem nie o to mi chodzło, żeby zrobić komuś przykrość. Autorka zapytała, więc odpowiedzialm, co mi powiedzieli lekarze, ja niekoniecznie muszę się z tym zgadzać :). W każdym bądź razie przepraszam tych, którym to co powiedziało sprawiło przykrość :).

Gość ritten
moja znajoma dzieki nospie urodzila dziecko. lezala tez na podtrzymaniu. dzis jej corka ma 6 lat i jest zdrowa.

Gość ulotka
nospa zazwyczaj podawana jest w przypadku zagrożenia ciąży,skurczach itp...nawet na ulotce pisze.........a wystarczy ją przeczytać!!!!!!!!!!!!!!

Gość Jjak już grasz taką mądrą.
To w ulotce jest napisane, a nie pisze na ulotce. Ale tu chodzi o ryzyko a nie to co w ulotce.

Gość ulotka
boże co za debilizm..........przecież dokładnie pisze jakie istnieje ryzyko!!!!!!!!!!!!!!

O kurcze, jaka dyskusja. Ja brałam no- spe na początku ciązy ze względu na poronienie zagrażające, brałam trzy razy dziennie no spe razem z duphastonem, brałam no spe tak przez dwa tyg. potem tylko jak miałam skurcze, w koncu gdy sytuacja została opanowana przestałam ja brać. Do samego końca lekarz zalecał mi ja, nigdy nie brałam jej samowolnie, pytałam wielokrotnie, czy jest bezpieczna i za kazdym razem otrzymywałm odpowiedz, że TAK. Okokoko, nie przejmuj sie czepianiem słowek, tak juz jest na formu. Nie jestem do konca w temacie, bo nie chciało mi sie czytać zgryźliwych komentów i wpisów. Jadyne z czym sie nie zgadzam, to to,co napisała okokokoko, że więcej dzieci z podtrzymywanych ciąz rodzi sie chorych. Chciałabym zobaczyc publikacje na ten temat (okokoko nie uznawaj tego za atak wobec twojej osoby), ale moja ciąza była podtrzymywana, i teraz jest juz wszystko jak najbardziej ok, co wiećej z badan które do tej pory miałam robione wychodzi, iz mam w brzuszku zdrowegi i silnego synka. Więc mam nadziejże, ze urodzi sie zdrowe.

Heheh Bubba, gratule zdrowego malucha i trzymam kciuki żeby to się zmieniło. :D Ja nie pisałam o tylko tych podtrzymywanych, hmmm statystyki miałam podawane na jednych z zajęć, własnie przez profesorów pracujących w Prokocimiu. Ale tak jak już jedna z dziewcyzn pisała to tylko statystyki.

Okokoko :) dzieki 🌻 no ja tez mam nadzieje ze dzidzi bedzie zdrowe i dalej bedzoe tak rozrabiac jak do tej pory. A co do statystyk, masz racje, róznie bywa. Pozdrawiam.

Ee to już 25 tydzień, bliżej niż dalej :). Coraz większe szanse malucha, a i pewnie przebadany na wszystkie możliwe strony :D. Nic się nie martw, życze wszystkiego dobrego :).

Okoko, dokładnie, przebadany, wychuchany, i zdrowy ufff. Dzieki. Pozdrawiam i zycze spokojnego, szybkiego rozwiązania, bo tez widzę ze juz wkrótce :)

Gość madera
Ja w poprzedniej ciąży nie brałam żadnych leków, ciąża przebiegała wzorcowo, a mimo to urodziłam dziecko z wadą serca i układu moczowego (badania wykluczyły wady genetyczne). I co wy na to ?! Czy no spa może zaszkodzić ? Tak do końca tego nikt nie wie, ale zaskodzić może wszystko co nas w koło otacza (zniszczone, zatrute środowisko, choroby, leki itp...) Więc jeśli uda się nam urodzić zdrowe dziecko to Cud Boży o który musimy się modlić.

Gość LEKARZ WIE!
Ja biore no spe od 7 tc do chwili obecnej (38tc) no spa jest pomocna nie tylko na skurcze ale ma w sobie cos co pomaga tam w srodku w utrzymaniu dzidzi, a to jest najwazniejsze! :) tez mialam obawy ale poczytalam, popytalam ;)) Zdowych maluszkow ciezaroweczki ;)))

Gość wsaws
ja bralam nospe forte w ciazy 3 razy dziennie i cordafen na skurcze moje dziecko zadnych problemow z napieciem miesniowym nie ma ani zadnych innych gdyby nie te 2 leki pewnie urodzilabym dziecko pod koniec 6 miesiaca....

no spa jest zalecana gdy boli podbrzusze bo zapobiegać ma skurczom macicy która chce się pozbyc zarodka, lekarz powiedział mi że negaywne skutki sa mniejsze niz pozytywne w jej stosowaniu!