Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chomik

Cebulko ratuj! - pelargonie zwisające

Polecane posty

Cebulko może będziesz wiedziała jak pomóc- pelargonia mi zdycha :( Nie wiem co się jej dzieje, ale objawy są takie - kazdego dnia coraz więcej liści jej brązowieje, brązowienie zaczyna sie zawsze tak samo - od zewnętrznej krawędzi liścia ku środkowi. Ten brązowy obszar jest dość suchy i pokryty jakby lekko takimi wypukłościami... Ki diabeł? Co robić? :( Szkoda mi tej pelergonii, bo wyhodowałam ją z nasionka w zeszłym roku, a teraz kwitnie i rozrosła się jak dzika :(

chomiku - bardzo i miło że się do mnie zwracasz, ale praktyki spejalnej w hodowli pelargonii nie mam. Jednak od czego są Google i znajomi :) Jak podlewasz swoją pelargonię? Bo jedną z podstawowych przyczyn takiego zachowania (brązowienie, zasuszanie i zrzucanie najstarszych liści) jest podlewanie nie takie jak pelargonia sobie tego życzy ;) Woda do podlewania powinna być dostosowana do temperatury podłoża - czyli jak do rozgrzanej doniczki wlejesz zimną kranówkę, to właśnie taki jest efekt. Najlepiej jest podlewać odstaną, ogrzaną (postawić konewkę na słońcu albo szybciej - wlać troche wrzątku) wodą, wcześnie rano albo późnym wieczorem. Objawy powinny szybko zniknąć - a na ogołoconych z liści pędach powinny odbić pędy boczne.Nawet jak w południe widzisz że ziemia jest przeschnieta - więcej szkody zrobisz jej podlewając w upale. Czy są jakieś inne objawy? Jakieś plamki na liściach czy łodygach? Kwiaty kwitną normalnie? Mam nadzieję że to chodziło faktycznie o podlewanie - to najłatwiej zmienić :) Moze farmerka cos doda albo Ewa? 🌻

:) ja też nie mam doświadczenie w pelargosiach, mam tylko angielskie i te mają sie dobrze cały balkon podlewam odstaną wodą w temeraturze otoczenia - stawiam wiadro z wodą na balkonie, czyli dobę woda "dojrzewa"

Cebulko, Ewo dzięki odpiwedzi - nie wiem czy to kwestia wody - byc może, dopiero w sobote wrócilam do domu a przez ostatni tydzień TZ mi kwiatki podlewał :O Może to to... duzo padalo u nas ostatnio, może przelał, albo faktycznie woda za zimna? Zrobiłam zdjęcia i wygląda to tak: Cała pelargonia ma sie calkiem niezle chyba jeszcze, nic poza tym nie zauważyłam, dopiero zaczyna kwitnąć ale ma już sporo pączków: http://img137.imageshack.us/my.php?image=dsc7411nn4.jpg liście wyglądaja tak: http://img151.imageshack.us/my.php?image=dsc7412cy4.jpg http://img98.imageshack.us/my.php?image=dsc7414nh2.jpg :( Jak nie urok to .... dopiero co wyprosiłam mszyce i skoczka z róży, a teraz to :(

Ojć, to mi nie wygląda na chorobę fizjologiczną niestety... Po złym podlewaniu liście równo schną od brzegów i są jaśniej brązowe. Zwłaszcza to ostatnie zdjęcie - widac na nim wyraźnie okrągłe plamy :o Najlepiej idź z takim liściem do najbliższego ogrodniczego, może mają tam takie tabele ze zdjęciami objawów różnych chorób i są ogólnie rozgarnięci :) Ja cos jeszcze poszukam w necie. Ładna jest, ale nie wiem, czy nie ma troche za ciemno?

Mi to wygląda na jakąsik bakteryję :( Gdzieś miałam książeczkę poświęconą li i tylko pelargoniom. Poszukam - na pewno coś mądrego w niej piszą. Oprócz oprysku środkiem chemicznym warto usuwać porażone liście. To tak na szybko, ale już lecę do biblioteki :)

Dziwne - siedzę i oglądam co tam tylko się w necie znajduje w temacie i żadna choroba jak narazie nie pasuje do tego liścia... Może farmerka cos znajdzie, albo ktoś jeszcze tu zaglądnie, kto miał podobny problem :)

Przepraszam , że tyle to trwało. Książeczka mniej poczytna - wyleciała na strych - dokopałam się do niej dopiero w trzecim kartonie :) Ponieważ wydanie stare - na końcu jest tylko wklejka z kolorowymi zdjęciami kilku odmian. A w rozdziale CHOROBY jedynie opisy. Ale zagłębmy się w tekst i uruchommy wyobraźnię :)

CHOROBY BAKTERYJNE Guzowatość podstawy łodygi - NIE Plamistość liści i zgnilizna łodyg (Bakterioza pelargonii) Objawy : dwa rodzaje ;) - małe, szkliste plamy na dolnej stronie liści. Po kilku dniach plamy stają się bardziej zagłębione i wyraźnie zarysowane. Potem porażone liście więdną i obumierają.Bakterie z liści mogą przemieszczać się w tkance przewodzącej i docierać do pędów a nast. do wierzchołka rośliny, powodując jej śmierć. - więdnięcie liści od brzegów. Tkanka liścia między nerwami szybko zamiera, zwłaszcza w kątach nerwów. Mhm. To mi też nie wygląda na tą bakteriozę... No to pozostają nam grzybki.

...no i przez te grzybki chłód rodzinnej kryptki.... :):):) CHOROBY GRZYBOWE 1. Szara pleśń- raczej nie to.... 2. Zgorzel siewek - niee.... 3. Zgorzel podstawy pędów - też nie.... 4. Werticilloza - eeee- to chyba też nie to... 5. Rdza pelargonii - Puccinia pelargonii-zonalis - och, jaka śliczna nazwa :):):) Rdza porażawszystkie pelargonie we wszystkich fazach rozwoju. Objawy - blade punkty na dolnej stronie liści, w kilka godzin później - równiez na górnej. Plamy szybko się powiększają i coraz silniej żółkną. Gdy osiągną średnicę 6-8 mm, na dolnej stronie liści pojawiają się , najpierw w środku, potem na brzegach brunatne skupienia zarodników letnich. Póżniej powstają ciemniejsze skupienia zarodników zimowych. Na górnej stronie liści objawy są mniej wyraźne. W miarę rozwoju choroby żółtawe plamy z nekrotycznym brunatnym środkiem zlewają się , tworząc mniejsze lub większe nieregularne, brunatne plamy. Liście żółkną, brunatnieją, stopniowo usychają i opadają.. Chore rośliny sa zahamowane w rozwoju, w a w razie utraty większości liści - usychają.

dzieki babeczki - też pobuszowałam w necie i nic nie znalazłam co by pasowało... Czyli co Farmerko? Mówisz, żeby celować w grzybobójcze preparaty do oprysków?

Chomiczku - musisz popatrzeć oczkami na te Twoje plamy - czy opis odpowiada mniej więcej realnym objawom? To już ostatnia choroba i innych koncepcji nie mam. Jednak jest światełko - to się leczy :) Liści nie należy spryskiwac wodą, szklarnie nalezy wietrzyć (?),porażone liście obrywać. Opryski co 7 dni - Cynkotoxem, Kaptanem, Luxan- Manebem. Jak rzekłam we wstępie , ksiązka bardzo stara (1977), więc za dobór środków nie ręczę.

Ja też po kształcie plam ( i ostatnich zmian w pogodzie )obstawiałabym grzyby. Więc nie bardzo wierzę że to mówię, ale trzeba prysnąć na ślepo czymś grzybobójczym o możliwie szerokim działaniu. Będzie dobrze! :D Hihi tez lubię Młynarskiego... :)

kurcze - najbliżej jest faktycznie do tego ostatniego opisu, zajrzałam na spód liści i maja takie blade plamki, na górze też - takie żółtawe trochę i zaczyna się to zlewać z tymi brunatnymi plamami... Bardzo Ci dziekuję Farmerko za fatygę i grzebanie po strychu 🌻 Polecę dziś do ogrodniczego kupić jakis preparat. Mam nadzieję, że uda mi się tą pelargonię uratować, bo ja polubiłam - calą zimę myślałam, że padnie a tak ładnie odbila na wiosnę. Bardzo dziekuje dziewczyny 🌻

Nie ma za co , derogie dziecię . Walcz o roślinkę ! A propos Młynarskiego, to wydłubałam ostatnio w necie "Żniwną dziewczynę "- jest doskonała i ...taka w sam raz na lato - w chabrach, kąkolach i lwich paszczach :)

Gość zofia k
Mam zamkniety taras od strony poł/zach i całe lato operuje słońce tempdochodzi do 3o c. W zwszłym roku na wszystkich pelargoniach malutkie pączki kwiatów, a było ich bardzo duże zaczęły żółknąc, usychać i w rezultacie odpadać . Teraz mam b.dużo pelargonii, piękne liście, troszkę pąków, ale boję się,że znów zaczną odpadać. Nie wiem jaki powód. Będę wdzięczna za rady. zofia

Gość gość
w przypadku pelargonii zazwyczaj problemem jest nieregularne podlewanie. pelargonia duzo pije, codziennie trzeba ją podlewać. Robiłeś tak? Problem może rozwiązać podlewanie Blumatem - wtedy nie ma opcji że zapomnisz, bo system sam to podlewa.