Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zobaczcie co tu jest

hej dziewczyny przeczytajcie to prosze!!!!

Polecane posty

"hulaszcze jedzenie" (ED- ang. eating disorder). Zaburzenie polegające na "hulaszczym jedzeniu" (ED- ang. eating disorder) - kiedy jednostka nie potrafi kontrolować potrzeby nadmiernego jedzenia i często obżarstwo utrzymuje w tajemnicy. Ludzie z tym zaburzeniem odżywiania nie odczuwają kontroli podczas okresów, w których nadmiernie spożywają posiłki. Podczas hulaszczego jedzenia, jednostka może jeść dużo szybciej niż normalnie, może jeść do momentu aż poczuje dyskomfort, może jeść ogromne ilości potraw, kiedy nie jest głodna oraz może jeść w samotności. W przeciwieństwie do bulimii i anoreksji, jednostka nie próbuje pozbyć się z organizmu dodatkowego jedzenia przez wykonywanie czynności takich jak: wymiotowanie lub nadmierne ćwiczenia. Z tego powodu wielu ludzi, którzy cierpią na tą chorobę mają nadwagę. Jednostka może odczuwać wstręt, wstyd oraz poczucie winy podczas hulaszczego obżerania się, co w konsekwencji prowadzi do tzw. ciągów obżarstwa. Podobnie jak w przypadku anoreksji, ludzie z zaburzeniem polegającym na "hulaszczym jedzeniu" (ED) mogą bać się utycia, mogą chcieć stracić na wadze oraz nie lubią wyglądu swojego ciała. ED często rozpoczyna się w późnym okresie adolescencyjnym lub we wczesnych latach dorosłości. Niektórzy eksperci utrzymują, że ED jest najbardziej powszechnym zaburzeniem odżywiania. Choroba często rozwija się wkrótce po skrajnej utracie wagi z powodu diety. ED może być trudnym schorzeniem do zdiagnozowania i może być mylone z innymi przyczynami otyłości. Ludzie z ED często cierpią na nadwagę, ponieważ utrzymują dietę wysoko-kaloryczną bez uprawiania ćwiczeń. Problemy medyczne są zbliżone, do tych, które wynikają z otyłości: wysokie poziomy cholesterolu we krwi, wysokie ciśnienie krwi oraz cukrzyca. ED zwiększa także ryzyko zachorowania na serce lub pewne rodzaje nowotworów. Ludzie z ED często cierpią także z powodu depresji.

ktoras tak ma?? ja chyba wlasnie na to cierpie;( pomocy!!

Gość ja na pewno
pasuje do mnie jak ulal ten opis :/

Gość sgsgdgyre
do mnie tez pasuje od jakis 2 m-cy cierpie na takie hulaszcze jedzenie..... wczesniej duzo schudlam ale teraz juz przytylam .... musze przejsc na diete bo bede wygladac jak słon juz sie tak czuje przez te obzarstwa a bylo juz tak pieknie bylam chudziutka eehh

W przypadku ED sama dieta nic nie da... bo co z tego, że się schudnie jak potem przy okazji kolejnego napadu kilogramy wrócą. Trzeba się najpierw zastanowić nad przyczynami i rozwiązać problemy, a dopiero potem brać się za skutki. Ja już mam dość huśtawki wagowej, najpierw trzeba się zmierzyć z przeszłością. Jak to się uda to wezmę się za dietę.

Gość ja na pewno
mnie nauczycielka od wf u o anoreksje podejrzewala jak schudlam 26 kilo. teraz 9 wrocilo i ciagle sie waha. na przemian gloduje i sie obzeram ciagle mam napady. potrafie zjesc jednorazowo 6 kilo jedzenia :/ tez tak macie?

Gość ja na pewno
jak mozemy z tym walczyc?

Ja schudłam w zeszłym roku 23 kilo. Też mi 9 wróciło, więc nie jest tragicznie, ale źle się z tym czuję. Potrafię jednorazowo pochłonąć niesamowite ilości jedzenia :o Na szczęście po mału do mnie zaczyna docierać co tak na prawdę jest przyczyną ED.

Gość ja na pewno
zuza ile masz lat wzrostu i jaka waga teraz? cholera jak wymyslicie jakis sposob na walke z tym to zapodajcie :/

24 lata mam i nie umiem sobie z tym poradzić. Przynajmniej wiem już że ED jest skutkiem długoletnich problemów. I dopóki sobie z nimi nie poradzę, dopóty towarzyszyć mi będzie objadanie się :o

Gość i ja to mam
juz pare lat sie z tym mecze zaczelo sie od tego, ze duzo schudlam, a potem wpadlam w takie cos jak jest opisane tylko, nie mam nadcisnienia, cukrzycy, itp

jak dla mnie to calkiem ciekawa stronka to co wkleilam jest zaraz pod anoreksja i bulimia opisane:(

Gość ja na pewno
i pewnie duzo ludzi to ma tylko o tym nie wie ja juz nie umiem zyc normalnie. ciagle mysle o jedzeniu. codziennie od roku staje na wage po pare razy. widzialam ze tylam ale nic na to nie umialam poradzic zalamana jestem i w depresje chyba tez wpadlam. czyli wszystko tak jak napisali..

makarona Znam tę stronkę, ale siła wyższa, bóg i modlitwa kompletnie do mnie nie przemawia. Problem tkwi we mnie i w moich przejściach i sama muszę sobie poradzić, ewentualnie z pomocą psychologa, a nie robić sobie wodę z mózgu jakąś siłą wyższą...

zaden z tych linkow nie dziala:(

Gość zmykaj stad
:(:(:( ja tez tak mam

Gość kijka
mialam tak przez wilele lat wyszlam z tego..sama

Gość powiedz powiedz
powiedz aj to zrobilas????

Gość kijka
jak zrobilam?>no wuiec moja historia jest dluga jesli chcecie to wam opowiem powiem jeszcze ze wiem co to za udreka:(ile ja lez wylalam ile zycia mi ucieklo przez palce nie jest jeszcze idealnie ale nawet ten nieduzy choc dla mnie spory postep uczynil moje zycie znacznie łatwiejszym

Gość ja na pewno
kijka opowiedz jak z tego wyszlas i wogole czym to bylo spowodowane. moze pomozesz nam dzieki temu tez od tego uciec :(

Gość ghg
Tez to mam ;/ Tylko u mnie to takie napady czasem sie zdarzaja.potrafie jesc doslownie wszystko. Od samego cukry,chleba do dzemu ;/ To nic nie zkodzi ze przed chwila zjadlam majonez . Przewazniwe robi sie to w samotnosci , obskubuje jedzenie.Nadwagi nie mam jeszcze. Ale poradzilam sobie juz z tym. Taki napad jak sie zdarzy to raz na jakis czas i nie jest wielki bo w pore sie opamietuje.Ta sa wady niskokalorycznych diet kiedy potem wyglodzony organizm rzuca sie na jedzenie

Gość DJMK
Mnie niestety też to dotyczy, przez jakiś czas w przeszłości cierpiałam na anoreksję, potem bulimię, teraz to. Jest z tym bardzo trudno walczyć, do tego mam depresję. Właściwie nie wiem jak sobie z tym poradzić, powinnam iść do psychologa, ale nie chcę... Trudno mi się przyznać przed kimkolwiek osobiście, że też mam to zaburzenie. Wie o tym tylko mój chłopak, ale on niewiele może pomóc, często go nie ma w domu. Zastanawiam się tylko czy to depresja u mnie powoduje ED, czy raczej ED powoduje depresje. Czy moze sa zupełnie od siebie niezależne. A co do artykułu to termin hulaszcze jedzenie brzmi bardzo dziwnie, szczególnie że eating disorders to nic innego to zaburzenia odżywiania, zarówno jedzenie za mało jak i za dużo.

Gość cordless mouse
Po co wymyslacie nowe terminy? :D Po polsku binge eating disorder to po prostu kompulsywne objadanie sie/jedzenie i to takie samo zaburzenie jak anoreksja czy bulimia, nie ma nic wspolnego z brakiem silnej woli.