Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Duska1234

Walesa - ksiazka

Polecane posty

Gość Duska1234

Czytam i czytam na wszystkich portalach na temat ksiazki niedawno wydanej o Walesie i nie moge jednego pojac: mamy tylko dwoch ludzi po ktorych jestesmy rozpoznawalni na swiecie: papiez i Walesa. Prosze mi powiedziec : dlaczego jestesmy takim narodem, ktory zawsze musi cos spieprzyc? Mam 41 lat, emigrowalismy do USA w 78 roku,mialam wtedy 12 lat. Zostawilismy dom poniemiecki, ktorym opiekowala sie ciotka, i potem, nie jeden raz, rodzice wysylali mnie do starego kraju abym 'pilnowala' domostwa. Tato wyczuwal, albo mial nadzieje, ze kiedys komuna upadnie i bedziemy mogli wrocic. Rodzice wrocili w 89, ja juz bylam dorosla i zostalam na studiach, no a potem zasiedzialam sie, itd. Teraz jestem szczesliwa mezatka z niepolakiem, mam dwojke dzieci i ucze je szacunku nie tylko do innych ale i do korzeni. Czy zdaje Pan sobie sprawe, ze wszedzie Polacy sa rozpoznawalni wlasnie przez Walese i papieza? Moje dzieci dumnie podnosza glowe i mowia kazdemu gdzie ich matka sie urodzila. Nie jeden nawet nie wie gdzie Polska lezy ( glupota amerykanska nie zna granic), ale wie, ze kiedys byl papiez , ktory byl Polakiem, no i ten Walesa, ktory przyczynil sie do obalenia komunizmu. Prosze mi wybaczyc jesli pisze z bledami lub moja gramatyka przysparza klopotu ze zrozumieniem tresci, jestem samoukiem jesli chodzi o jezyk polski. Walesa to prosty czlowiek, tak samo jak jego zona, z ktora mialam zaszczyt leciec do USA jednego roku i ktora wywarla na mnie niesamowite wrazenie ( po Nancy Reagan kazda jest skromna), dlaczego probujemy udowodnic mu cos co za 50 lat moze okazac sie nastepna nieprawda prawdy? Czy znowu nastepny czlowieczek probuje udowodnic "prawde"? A moze ksiazka to proba zwrocenia na siebie, jako autora, uwagi mediow? No bo przeciez pieniedzy z tego zadnych nie maja. Chcialabym abysmy starca zostawili w spokoju, tylko chlop osmiesza sie krzycac,ze zrobi porzadek, zaklada nowa partie, itd, a caly swiat na to patrzy. To takie smutne. Jest tylko kilku ludzi na tym swiecie, ktorych znaja nawet dzieci z Kambozy: Indie maja swojego Gandhi, Ameryka poludniowa matke Terese, Anglia ma ksiezniczke Diane, a my mamy az dwie osoby!! Za kilkadziesiat lat nasze wnuki beda mialy nam za zle ,ze nie poszanowalismy tego. Jestem calym sercem za Polska, czuje sie Polka, chce aby Polakom sie lepiej zylo, nalezy im sie po tych wszystkich latach. Ale Polacy wszystko chca na raz, sa niecierpliwi i sa pesymistami.Moj ojciec zawsze powtarzal: "nie od razu Rzym zbudowano", sprobujmy poswiecic troche wiecej czasu na zbudowanie silnego panstwa, a napewno nei zrobimy tego smiecac na wlasnym podworku. Ach, i jeszcze na koniec: moja kolezanka Niemka zapytala mnie wczoraj dlaczego Polacy to robia Walesie? powiedzialam,ze chca prawdy i sprawiedliwosci. Tylko sie usmiechnela. Nie wiem co o tym myslec, mysle,ze ona poprostu smiala sie ze mnie, czyli z mojego narodu. Dziekuje za poswiecenie czasu i przeczytanie mojego listu.

Gość walesa
zejdź ze mnie bo mi duszno

Gość wesołkowa81
wszystko co Pani pisze, to niestety prawda. ps. pani jezyk polski jest znakomity

Gość to ja karakan
a dlaczego mamy nie wiedzieć jak było na prawdę?

Gość ///////
a Piłsudzki jest znany w USA?

Gość papayek
słyszałem, że w USA jest zakazany i ocenzurowany film FAHRENHEIT 9.11 znanego reżysera dokumentalnego Michael Morre i co Szanowna Pani powie na ten temat ? Kilka dni temu przegrałem ten film dla pewnej Polki , która od wielu lat mieszka w USA i faktycznie bardzo się obawiała zabrać ten film do własnego bagażu bo co się stanie , gdy kontrola graniczna w USA znajdzie ten film, czyżby aż taki strach panuje w USA przed cenzurą ? A w Polsce , Polacy przestali się bać, chcą prawdy, chcą rozliczenia historii , chcą pracować i dobrze zarabiać co najmniej tyle zarobić aby nie tylko na miesięczne opłaty wystarczyło , jako Polak chcę normalnie żyć w tym kraju i nie chcę czyścić butów jakiemuś jankesowi , niech poszuka głupszego od siebie. Jak to dobrze, że książka o Wałęsie się ukazała a teraz historycy powinni ocenić czy to jest prawda lub fausz ?

Duska1234 ---> ok, ale przyjmujesz z góry, że Wałęsa nic złego nie zrobił. Oczywiście masz do tego prawo. Ja akurat jestem odmiennego zdania z powodu okrągłego stołu i prezydentury tego pana. Jednak wyobraź sobie na chwilę, że wcale nie musi być tak jak sądzisz. Możliwe, że Wałęsa zaszkodził Polsce (nadal mam na myśli jego prezydenturę) bardziej niż wielu innych. Czy w takim wypadku nadal uważałabyś, że trzeba te sprawy zostawić w spokoju??? Jeśli tak, to powiedz w takim razie, jak można zbudować silne państwo? Na jakim fundamencie? I kto ma je budować? Politycy, ci sami, którzy \"obalali\" komunę? Bo innych gęb przez ostatnie 20 lat nie zauważyłem :o Kiedy w końcu zrozumiecie, że tzw. \"obalenie komuny\" było jedynie zmianą ustroju i zapewnieniem \"miękkiego lądowania\" ówcześnie rządzących w nowej rzeczywistości?? I że ta rzeczywistość, może trochę przeobrażona, ale nie zmieniona gruntownie, trwa nadal?? p.s. a matka Teresa to raczej nie Ameryka Płd. ;) znamienne, że przy tym Amerykanom wytykasz głupotę z powodu niewiedzy nt. położenia Polski.

Natomiast książka - bardzo dobrze, że się ukazała, nawet jeśli nie rozwiewa zasadniczych wątpliwości. Czas najwyższy, żeby ludzie zaczęli się zapoznawać z najnowszą historią. Mam nadzieję, że takich publikacji będzie w najbliższej przyszłości znacznie więcej, nie tylko nt. Wałęsy. Może dzięki temu wyborcy będą mądrzejsi przy urnach, choć na to niestety nie liczę ;)

nie wiemy czy Walesa zrobil cos zlego czy nie, wlasciwie nie ma zadnej konkretnej dokumentacji, ale juz sam fakt,ze jego nazwisko jest tak znane dla calego swiata, powinno dac nam wiele do myslenia. Czy, jesli zbrukamy to nazwisko, czy wtedy poczujemy sie lepiej? Czy zmineimy historie Polski? Czy, oprocz cieszenia sie w stylu" a dobrze mu tak" cos innego z tego wyniesiemy? Bo przeciez nie nauczymy nastepnego pokolenia,ze nie wolno klamac bo "prawda zawsze na wierzch wyplywa" A co do cenzury w USA: ten kraj jest bardzo purytanski, prostytutki na rogach stoja,ale faceci kapia sie w gaciach do kolan. No,ale to moj kraj, tu place podatki, i skoro nie zasiadam na stolku politycznym, to widocznie sie z tym zgadzam.

duska1234 ---> nie ma konkretnej dokumentacji, bo Wałęsa sam ją wyniósł w odpowiednim czasie ;) Na to akurat są papiery. Zresztą Lech W. sam się przyznaje, że trzymał w łapie kwity na siebie (za czasów swojej prezydentury), a potem dziwnym trafem kwity na miejsce nie wróciły. Pewnie krasnoludki wyniosły :) A co do myślenia ma nam dać fakt, że nazwisko Wałęsy jest znane na całym świecie? Hitlera też wszędzie znają, i co z tego? Niemcy mają jakiś powód do dumy? Nie. My niestety też nie 🖐️

Gość zawsze tu i teraz
"Ale Polacy wszystko chca na raz, sa niecierpliwi i sa pesymistami.Moj ojciec zawsze powtarzal: "nie od razu Rzym zbudowano", sprobujmy poswiecic troche wiecej czasu na zbudowanie silnego panstwa, a napewno nei zrobimy tego smiecac na wlasnym podworku" to dlatego twoi rodzice i im podobni porzucili ojczyznę i teraz oni i ich dzieci budują dobrobyt obcego państwa?? i czasem po latach wracają, bo się okazało, że okręt jednak nie zatonął...

Gość PiłsudSki
Też jestem przeciwko obrzucaniu Wałęsy gównem - najtrudniej być prorokiem we własnym kraju. To tak jak na początku XX w. Dmowski pojechał za Piłsudskim do Europy, aby psuć mu opinię i jednocześnie wprowadzając zamieszaniem nieprzychylność dla sprawy polskiej. :-(

czy naprawde wierzysz,ze taki prosty czlwoiek jak Walesa mogl byc taki przebiegly? Ja nie wiem jaki on jest teraz, ale mam kilka filmow dokumentacji z lat 80, jak oni wtedy mowili,jak sie zachowywali,jak byli kompletnie "nie przygotowani " politycznie, nawet juz fakt jak byli ubrani, albo potrzebowali fryzjera:) Nie moge uwierzyc aby taki prosty czlowiek mogl byc tak przebiegly. Walesa to marionetka, inni, bardziej cwani, go wykorzystywali. Teraz biedak zachowuje sie jak Britney Spears, mysli ze jest gwazdorem nietykalnym, robi z siebie pajaca. Ale to nie on winien, winne jest spoleczenstwo polskie, ze podjudza go do takiego zachowania, wlasnie ksiazkami, wypowiedziami, negatywnym zachowaniem. Ja nadal uwazam ,ze te dwie osoby: Jan Pawel i Walesa sa naszym 'znaczkiem' do swiata i powinnismy to szanowac. I prosze mi zaufac, Hitler nie jest tak znany jak Walesa.

Gość papayek
jeżeli Polacy sami nie wypiorą własnych brudów to nikt inny tego nie zrobi , w Związku Radzieckim przez wiele lat narodowymi bohaterami byli towarzysze : Lenin, Stalin, Beria, Hruszczow - który chciał rozpętać III wojnę światową i co, czy teraz jest ktoś dumny z tych postaci ?

do zawsze tu i teraz: przykre co piszesz, moi rodzice to doskonaly przyklad ludzi patriotow. Pomagalam im az do smierci, nie mieli ani polskiej emerytury ani amerykanskiej, ale chcieli zyc wsrod swoich jesli tylko mogli mowic glosno co mysla.

tutaj juz nawet nie chodzi o narodowego bohatera, Walesa stal sie historia, jest mu poswiecony wiecej niz jeden dzien nauki historii

Gość kjweduyhgv
"czy teraz jest ktoś dumny z tych postaci ?" Przede wszystkim CHruszczow :-O Wyobraź sobie, że w Rosji czyli w ich ojczyźnie jest więcej ludzi dumnych z nich niż sobie wyobrażasz. A porównywanie Wałęsy d o takich ludzi jest grubym naduzyciem :-O

Gość papayek
duśka wspomniałaś, że posiadasz jakieś filmy dokumentalne na temat lat '80 i tego gorącego okresu , czy możesz napisać jakich wydarzeń dotyczą te filmy ? Być może masz coś , czego nawet archiwum TVP nie posiada , ponieważ różne materiały filmowe zostały wtedy celowo skasowane lub zlikwidowane, gdy szefem TVP był wtedy Jerzy Urban , podobno na polecenie tego pana. Na przykład TVP nie ma materiałów filmowych z '89 roku, kasety zostały zniszczone po ukazaniu się na emisji , dotyczy akcji wyborczych przygotowanych przez różne ośrodki z duzych miast, pod nazwą SOLIDARNOŚĆ 80

Gość jaosobiście
Czekam z niecierpliwością na pierwszą książkę Dody. Pewnie będzie miała tytuł "Moja dupa" albo "moje cycki" albo "me wymioty" - to najbardziej kulturalnie co przychodzi mi do dgłowy - coś w stylu takowym wszakże. I będzie za 50 zł. No ale mnie już na to nie będzie stać... a jest czego żałować?

Gość jaosobiście
Duska1234- uważam, że powinnaś pomyśleć o psychoanalityku. Poważnie :( Najwyższy już czas. Pozdrawiam serdecznie

Gość jaosobiście
Chciałam Ci tylko Duśko - wielka historyczko herbu KASA- napisac, że jak ten Rzym zbudowano to już połowa chrześcijan się odłączyła. A Polska po chwili swego istnienia też była krajem dzielnicowym jakim w sumie jest do dziś. I może trzymaj się prawdy trochę dalszej niż rok 1989. W roku 1989 nic się nie zaczęło ani nie skończyło (mam nadzieję, że masz przynajmniej podstawówkę w tym USA swoim). trzymaj się wiatru :(

Gość jaosobiście
Ja osobiście zapytałabym Niemkę czemu Niemcy zabili tyle ludzi w czasie II wojny światowej, ale widać Duska, że już na dokończenie podstawówki nie starczyło kasy. Tyle :(

Gość papayek
jaosobiście umówmy się co do jednego, że nie Niemcy zabijali , tylko HITLEROWCY zabijali w czasie II wojny światowej i HITLEROWCAMI byli również Estończycy i Łotysze oraz Ukraińcy ale odbiegłem od tematu

duska1234 ---> wiesz, mnie kompletnie nie interesuje czy Wałęsa był prosty czy nie, czy był przebiegły czy nie, czy cwany czy nie, czy manipulowany przez kogoś czy nie (no może to ostatnie byłoby ciekawe). Był liderem Solidarności, był prezydentem, i podejmował w tym czasie decyzje. Decyzje, za które był i jest odpowiedzialny. Jeśli podejmował decyzje niewłaściwe, szkodliwe, czy po prostu był zdrajcą, to ludziom należy się chociaż informacja o tym. Historię wypadałoby odkłamać. Bo szkód jakich wyrządził nikt już nie naprawi 🖐️

Gość chyba ci epogieło papayek
Niemcy ZABIJALI, Niemcy są odpowiedzialni za mordowanie, Niemcy stworzyli to piekło i nim zarządzli To Niemieckie elity akceptowały PIECE, to niemiecka Armia wkraczała do Polski i mordowała, TO Niemcy popierali i akceptowali Hitlera. Chcesz ich wybielać ? TO WAL SIĘ NA RYJ

odklamiesz historie i bedziesz mial satysfakcje, ze Walesa wcale taki nie byl jak go malowali? jesli pozwolimy na cos takiego to niedlugo pojawi sie ksiazka o papiezu .... jakis zydek sobie pomysli, ze jemu tez wolno, a co?

Gość jaosobiscie
Ja uważam, że dobrze - hitelrowcy zabijali, ale całość tych lduzi była nieźle opętana w czasie II wojny światowej. Zeby masowo pakować ludzi w piece i truć gazem. Oczywiście nie wspomnę o rewolucji francuskiej, a później bolszewickiej. I wielu innych wydarzeniach. Ale wiecie - nie o to chodzi. Wpieprza mnie to, że jakaś głupia duśka co się hajtnęła i na forsie siedzi bo ma dwoje dzieci wypowiada się wielce autorytatywnie o wielu sprawach, o których pojęcia nie ma :( Ale ona jest z AMERYKI. A Niemka, która obecnie siedzi w Ameryce w Nimczech ma wielkie g...do powiedzenia, a ona wielka Duśka się wypowiada wielce na polskim forum. A co ja jestem z Indii czy co - w sensie politycznym? lepiej już się Lenina trzymaj Duska bo głupia jesteś jak but :( PS. W Egipcie byłaś już? A jak tam twoja wojna o benzynę?

ja szanuje wszelkich Sbekow i Ubekow bo gdy oni mieli wplyw znaczacy na to państwo to bylo wszystko dobre i gospodarka , ktora zlodziejski robotnik i radykal reakcjonista zniszczyl i kultura i tv i radio i lecznictwo i ludzie na wczasy jezdzili i do sanatorii i co najwazniejsze nie bylo GLODNYCH DZIECI!! a co skurwysyny teraz narobiliscie?

Gość jaosobiscie
Lepiej im napisz Dusko jak się mają zorganizować żeby było tak jak w Ameryce dobrze. Ja wiem jak to zrobić ale nigdy im tego nie powiem. Bo nie. Bo sobie ze mnie zrobili jaja. :( A Ty co się tak wielce o Polskę troszczysz na forum jak w USA siedzisz? Ale żenada. Amerykanie pewnie z Ciebie leją równo :( I dobrze robią - tylko w Polsce Ci przyklasną takie jak przydupy jak ty. :(

Gość paralityk
duśka nie kombinuj kobieto , zakładam że już wkrótce ktoś napisze książkę na temat obecnego Twojego Prezydenta i wcale się nie ździwię, jeżeli napisze że ten Wasz Bush najgorszym był prezydentem stulecia pomijając tego cwaniaka od afery rozporkowej :)