Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sunflowerka

potrzebuję rady, chodzi o wideofilmowanie

Polecane posty

Jakie są obecne trendy? Co jest ważne, na co zwrócić uwagę. Chciałabym zeby film był zrobiony w miare nowocześnie , z użyciem np. \"flycam\", żeby był zrobiony w najnowszej technologii i był dobrej jakości. Na co mam zwracać uwagę? O co pytać? Myślicie , że można mieć przyzwoity film (bez kiczu i tandety) za ok. 1000-1500 zł?

a tak poważnie, to też się zastanawiam, choć dla mnie mało jest istotne jak ten kamerzysta to ujmie, oczywiście zaznaczę mu, że ma nie kamerować jak ktoś akurat wciąga kluska z rosołu albo je coś trudnego do wsadzenia do buzi, czyli ogólnie sytuacje przy stolema zabronione kamerować. Nie zatsanawialam sie, jak ma wyglądac moj film ze slubu i wesela. I tak zrobi po swojemu ;)

co mi sie rzucilo w oczy na innych filmach z wesela 1. kamerzysta przy skladaniu zyczen niech stoi jakoś bokiem do mlodych i gosci, a nie za nimi czy przed nimi, bo ejdni drugich zaslaniaja i sie plecy ogląda, oczywiscie z odpowiedniej odleglosci zeby nie robil zoomów na nosy i zeby to ludzi krępowalo ze nie dosc, z emusza podejsc do mlodych i sie wysilic na sztuczny wymeczony usmiech to jeszcze ktos z ta koamera pomiedzy nimi 2. podczas slubu tez niech nie bedzie natrętny i nie skupia na sobie swojej uwagi mlodych, gosci, ksiedza, Pana Boga... 3. na weselu jak powiedzialam wyzej- nie ma zaglądania do talerza a podczas zabaw ujecia mają obejmowac postacie z dystansu a nie wjeżdżac kamera pod spódnice gości 4. no i tka dalej :P

Ach jak mnie zawsze wnerwiały kamery na weselach. Prawie że mi nią wjeżdżali za przeproszeniem prosto w twarz! No chyba trzeba jakiś dystans zachować, a nie ze sobie tańczę, a zaraz obok mojej twarzy kamera??? generalnie mieliśmy nie mieć kamery, ale zaczęliśmy się zastanawiać...może jednak?? hmmmm Tylko nie chce żeby to była kolejna rzecz która będzie kosztowała znów 3 tys. No już bez przesady.

ja fakt kamery na slubie traktuje zupelnie olewczo, place 1000zl i ma nie robic tego, czego nie lubie (czyli. wlasnie tego wjezdzania niemalze na gembe komus). Rownie dobrze moglo by jej nie byc, ale ponoc mlodzi nic nie pamietaja z tego dnia to taki filmik mozna fajnie potem przeanalizowac i przypomniec sobie i zobaczyc siebie z boku :)

kurcze , bo ja widziałam do tej pory 2 filmy, panow ktorzy oferują swoje usługi za 800 zł no i coż... Masakra! Jakies kiczowate animacje, kiczowata muzyka za podkład, styl filmowania mi się zupelnie nie podobał. No nie nie wiem już sama. Czy ja mam szansę znaleźć coś normalnego za przyzwoite pieniądze?? Ja nie chce złotych gor, ale chce żeby przynajmniej to mialo ręce i nogi. I nie ukrywam, że jakoś jest dla mnie dość ważna skoro mam juz na to wyłożyć pieniądze. A nie ze ja zapłacę 1000zł, a będę miała jakoś taką jakby to było nakręcone amatorską kamerką kuzyna. Kamery na wyciągnikach, filmowanie jednocześnie drugą kamerą, etiudy ... to juz sobie odpuścilam. Nie stać mnie na takie fanaberie. ale niech choć będzie flycam i technologia HD czy jak to się tam pisze, bo za kilka lat mogę nie obejrzeć tego filmu na moim nowym telewizorze...yghhhh

heheh i pewnie nie obejrzysz, sun :P ja mam DVD ze studniowki (jakieś 6 lat temu to było) i teraz kiepsko to chodzi ;)

No to fajnie że w ogole możesz sobie obejrzeć. Ja mam swoja studniówkę na VHS , a magnetowid już dawno szlag trafił. No i sobie mogę teraz najwyżej obejrzeć okładkę:D Studniówkę miałam na początku 2002 roku. To był ostatni rok kiedy robili w moim LO studniówki na VHS, potem już byly DVD (chyba z opcja wyboru)

łohohohoho :P ja tma wole swojej nie oglądac :P możemy sie zamienić ;)

tak oni wszyscy mają moje uwagi głęboko w d.... Ma taki dwie wersje i jedzie na przemian raz ta raz druga. Myslisz że to sa artyści, pasjonaci? Oni to robią tylko dla kasy, przyjechać nakręcic, dac te same kiczowate gołąbki co zwykle i następny proszę... No niestety, ale to tak jest. Ile ja miałam przebojów z fotografem. Rany... Bo ja mam ŻYCZENIA. Bo chcę trochę inaczej, niż on robi standardowo. bo sobie zażyczyłam zdjęcia w albumie jednakowej wielkości z ramką białą i to jest już mega problem, bo jakie to ja mam wymagania! Z tego co już zaobserwowałam, jak chcesz marudzić, jak chcesz żeby zrobili ci coś tak jak ty widzisz to niestety, ale trzeba zapłacić więcej. Dopiero jak im dasz 3 tys. to zaczynają z tobą rozmawiać, słuchać co masz do powiedzenia, jakie masz upodobania... Powiem takiemu gościowi, że chce U2 a on mi wstawi to i tak w taki sposób, że mi ręce opadną. I cały czas sie zastanawiam jakim cudem, takie beztalencia działają po kilkanaście lat w branży. Czyżby to magia ceny?

Gość Gościu....
SUNFLOWERKO masz całkowitą rację. To magia ceny i szpanowanie że mielismy profesjonalistę na ślubie. Czystym szaleństwem jest polecanie na forach twórców takich jak fotograf i filmowiec. Jednak sporo osób na to się łapie...

Ale ja bardzo chcę aby mi kogoś polecono. Problem w tym , ze nie ma kogo w takiej kwocie jaką dysponuję.

Gość MARCUS
Do: Sunflowerki... W kwocie 1.000zł to znajdziesz owszem - przeciętnego kamerzystę i bez floatcamu. Musisz zrozumieć, że koszt zakupu profesjonalnej kamery to wydatek minimum 20.000zł, dodam do tego osprzęt w postacji: świateł, statywów, mikrofonów - koszt minimum 5.000-10.000zł, dalej np. koszt zakupu porządnej jednostki komputerowej z softem np. Edius do obróbki sygnału HDV to koszt minimum ok. 13.000zł. Piszesz jeszcze o floatcamie: A więc koszt zakupu takiego cacka to wydatek minimum 13.000zł. Idąc tym tropem dorzucę podatki, koszt zrobienia strony hmmm ok. 1.000 do 5.000zł, reklamę strony w portalach hmmm ok. 100 do 1.000zł za banner na każdym z portali. Proszę więc po dodatniu wszystkich kosztów wychodzi coś około: 60.000zł. Jeżeli w dalszym ciągu uważasz ze ktoś za 1.000zł ma Tobie nakręcić film z użyciem floatcamu i z kamerą hdv to jesteś w cholernym błedzie. Czemu? Bardzo proszę - kup ok. 5 kaset mini dv - koszt ok. 50-100zł, kup okładki, etui, płyty dvd - koszt ok. 50zł, przyjedź na miejsce imprezy, kościoła - przy obecnym koszcie paliwa no minimum 50-100zł. Z kwoty brutto 1.000zł zapłąć 22% VAT a z kwoty netto 19% PD. Zosttaje przy dobrych moich obliczeniach zysk ok. 400zł a zadam pytanie gdzie obróka filmu? Film nie składa się z rejestracji w dniu wesele - ok. 16h ale również z montażu - im bardziej skomplikowany tym dłuzej się robi - mnie zajmuje np. cały tydzień. PS. Czy przy moich obliczeniach kosztów i przy realnym zysku 400zł uważasz ze jest to opłacalny biznes? A na marginesie powiem szczerze, że jeżeli masz małą sale i mało miejsca do tańczenia to daj sobie spokój z floatcamem bo na pewno nie zobaczysz w pełni mozliwości tego cudnego urzadzenia. Pozdro MARCUS http://videobeta.com/ ....aha i na koniec przepraszam wszystkich za moje wypociny i ewentualne błędy ortograficzne i stylistyczne. Pisałem pod wpływem emocji.....

My powiedzieliśmy stanowcze nie dla kamerzysty i na szczęście nikogo takiego nie będzie :)

Marcus dzięki za informacje. Szczerze mówiąc czekałam na twoją wypowiedź:-) Powiedz mi, czy twoje studio ma ten floatcam? Salę mam sporą, bardzo dużo miejsca do tańczenia, specjalnie ją tak wybierałam, żeby nie było ścisku. Myślę że mogą wyjść na niej bardzo ładne ujęcia. Co do tych kosztów, to specjalnie zadałam takie pytanie na forum, bo ja się nie znam na tym. nie wiem ile ten sprzęt cały kosztuje. Nie dziw się proszę. I tak to dla mnie osiągnięcie, że mniej więcej kojarzę co to floatcam czy HDv. Do cholery jestem z wykształcenia biotechnologiem, a nie operatorem filmowym:P

Gość MARCUS
Do: Sunflowerki.... A więc skoro piszę o tym wszystkim to chyba mam o tym pojęcie oraz posiadam takowy sprzęt. Generalnie jestem na Śląsku jednym z nielicznych którzy posiadają FLOACAM PRO tu mozesz poczytać i zobaczyć jak działa: http://www.floatcam.pl/ Odnośnie rejestracji ślubów z tym cackiem to wykonuję to od października 2007r. Rejestracja z tym urządzeniem ma sens wówczas gdy jest duża sala do tańczenia.Kamerzysta musi mieć przestrzeń do chodzenia, nie moze się przeciskać między ludźmi. Ważne: Urządzenie z kamerą waży od 15 do 20kg więc jest co nosić no i zajmuje trochę miejsca. A co się z tym wiąże rejestracja z floatcamem to koszt minimum 2.500-3.000zł - zależy też w jakim regionie kraju. Pozdro... MARCUS

Rany a ja myślałam , że to taka zabaweczka i że większość już to ma. No nic to my jeszcze przemyślimy sprawę , bo bardzo się napaliłam na to urządzonko. Tylko, że nie zakładaliśmy aż takie dużej sumy wydać na film z wesela. Właściwie to w ogóle miało nie być kamery.

Gość do sunflowerka
Nie wiem czy się orientujesz ale istnieje coś takiego jak przegrywanie filmów z kaset VHS na DVD. Jeśli sama nie potrafisz tego zrobić to możesz spokojnie komuś to zlecić, np. jakiemuś kamerzyście który bawi się montowaniem filmów i zgrywaniem różnych pierdół :D

Hmm... moje rady brzmią tak: Niech dobierze jakis styl w którym powstanie film (juz przy obrabianiu). Np cos powaznego, smiesznego albo mieszanego (ale bez przesady). Np niech nie pusci na podkłacie przy zdieciach np jakiejs wolnej pisoenki a za chwile szybkiej. Mówie tak bo sporo filmów obejrzałam i niestety tak bywa ( a niby kazdy to wie). teraz modne jest ,,ubieranie młodej\" i ,,ubieranie młodego\". Fajne tez jest filmowanie na 2 kamery (2 kamerzystów) Wizyta u fryzjera, w kwiaciarni po bukiecik, strojenie auta ale to juz zalezy. I co mi sie bardzo podobało to wywiad z rodzicami i państwem młodym. gdzie sie poznali, ile są ze sobą itd. bardzo fajny efekt i to chyba jedyna okazja ,,by na luzie\" wystąpic w filmie i miec cos do powiedznia;) nie czytałam postów wczesniejszych wiec moze cos sie powtórzyć A odchodząc troche od tematu, niedawno dostalam zaproszenie slubne z wierszykiem, w którym zawarta była informacja ze zamiast kwiatów chcą kupony w totolotka. uwazam ze to swietny pomysł ;) w przeciwieństwie do karmy dla psów czy pluszaków dla dzieci. A nuż sie poszczęsci ;) i padnie 6? :P

jeszcze cos ;) Ja np moge polecic firme: Apis Video. Ogladałam ich 2 produkcje i musze przyznac ze byly robione ,,z sercem\" i to jakos wygladalo. obraz był czysty, poprostu rewelacja. Z tego typu kamerzysta no to jeszcze cos takiego jak : wesele.pro trzeba w googlach poszykac bo nie pamietam. Nie wiem ile kosztują w kazdym razie filmy robią rewelacyjne ;)

Osz.... Właśnie tego chcę uniknąć, typowego kiczowatego filmu z wesela. Żadnej kamery u mnie w domu. Żadnego filmowania mnie w samych majtach, no sorry... żadnych przemówień do kamery, żadnego sztucznego szczerzenia się. Moja rodzina to nie gwiazdy TV i nie sądzę żeby ich taka propozycja bawiła. Moje marzenie jest takie żeby mi ktoś zrobił bardzo prosty film. Bez żadnych efektów, przeróbek \"na wesoło\", bez żadnych zdjęć z dzieciństwa itd. Ja po prostu kocham minimalizm. Im prościej tym lepiej. Natomiast moje wymagania to: wysoka jakość filmu przyzwoite kadry dobry dźwięk i jedyna nowinka technologiczna jaka robi na mnie wrażenie to flycam (czy tam floatcam). Mam nadzieje że kogoś znajdę kto zrozumie moje wymagania i nie będzie mnie na siłę chciał uszczęśliwić jakimiś animacjami - \"bo on wie lepiej - w końcu jest profesjonalistą\"

Gość filmowiec
fajne macie podejście do filmu z waszej uroczystości... za 1000 zł to sie z domu nie ruszam Film na poziomie bez flycama od 2.500 Radze się zastanowić dobrze nad wyborem bo później może być płacz i wstyd pokazać komukolwiek.

Gość balonówka29
Ja już jestem po wszystkim.Kamerzyste miałam za 1500 ale jak chcecie te efekty o których mówicie to lekko 2500