Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7 dni swiat

- - - - - Rzym - mieszkanie, praca, zwiedzanie - - - - -

Polecane posty

Gość 7 dni swiat

ktos byl w Rzymie na dluzej niz miesiac? jak jest z praca? ja sie wybieram na 2 miesiace, chce isc tam do szkoly, poduczyc sie jezyka a potem szukac pracy. w miedzyczasie zwiedzac. mam juz mieszkanie i szkole. myslicie ze jest szansa na prace? trzeba miec jakies papiery?? a jak tam jest z temperatura? slyszalam ze 30-40'C...

Gość roboooo
przeslij mi swoje CV i fote w stroju kopielowym to zobaczymy co da sie zrobic

Gość 7 dni swiat
podnosze

Gość 7 dni swiat
spadaj robolu

Gość roboooo
ja mowie powaznie w rzymie mam agecje modelek

ja mieszkam poltora godziny od rzymu. Obecnie jest tam i wogole we Wloszech baardzo goraco ponad 30 stopni. Co do pracy, zalezy w czym szukasz. ogolnie Wlochy maja teraz problemy gospodarczo-polityczne i o prace nie jest nawet latwo dla samych Wlochow. Trzeba duzo zaparcia, szczescia i czasem znajomosci:((( Papierow szczegolnych co do pobytu nie trzeba miec (wystareczy paszport lub dowod tozsamosci) by ogolnie moc przebywac we Wloszech. Zas co do poszczegolnych zawodow wszystko zalezy co chcialabys wykonywac.

Gość 7 dni swiat
nie szukam pracy modelki dziekuje z calego serca

Gość 7 dni swiat
hm, wlasciwie to myslalam o sklepie, restauracji, hotelu a najlpiej opiece nad dziecmi... mam kolege rzymianina, mysle ze mi pomoze w poszukiwaniach. zastanawiam sie czy cos mi sie uda znalezc... z moim jezykiem nie jet najlepiej ale juz sie zapisalam na kurs i mysle ze w 2 miesiace go podszkole. jak myslicie?

Jak przysiadzies solidnie do nauki to mysle, ze podszkolisz tym bardziej, ze bedziesz sie uczyc w srodowisku naturalnym, gdzie bedziesz niejako zmuszona by gadac po wlosku. Pracy jako opiekunka nie powinnas miec duzych klopotow by znalesc. Nie wiem jak z restauracjami bo sezon letni juz sie dawno zaczal wiec wiekszosc lokali juz pobralo sezonowych pracownikow, ale popytac nie zaszkodzi. Do pracy w restauracji jest potrzebna ksiazeczka zdrowia.

Gość 7 dni swiat
ksiazeczka zdrowia?? a skad ja mam ja wziac?? od zawsze leczylam sie prywatnie. jak z dziecmi nie ma problemu to luzik, najbardziej lubie sie nimi opiekowac. oczywiscie nie wiem jakiee sa male wloskie dzieciaki... a wiesz moze jaka jest stawka za godz dla au pair'ek? wiem, ze sprzataczka zarabia 8 euro na godz. tak przynajmniej mojego kolegi rodzice placa swojej. a Ty dobrze znasz wloski?

Tak, ja dobrze znam wloski, mieszkam juz we Wloszech od paru lat, studiuje tu i mam swoja rodzine. ksiazeczke zdrowia wyrania sie albo w Polsce w Sanepidzie (tak mi sie wydaje), we Wloszech pojdz do najblizzszej ASL (Azienda Sanitaria Locale) i tam sie spytaj.

Gość 7 dni swiat
ok, dzieki za info. ja znam biegle francuski wiec to mi troche ulatwia nauke wloskiego. praktycznie wszystko rozumiem ( z wyjatkiem jez potocznego) bo studiowalam troche po wlosku (historia, literatura wloska) ale nie bardzo umiem mowic... mam nadzieje ze jakos sie odnajde w rzymie i z praca sobie poradze. a orientujesz sie moze gdzie szukac pracy au pair/baby-sitter? w jakis posredniakach czy ogloszeniach, gazetach? a moze osobiscie na placach zabaw?

Co do placy au pair to jest to okolo 300-500 euro na miesiac (au pair mieszka wraz z rodzina i to co dostaje to nie jest zaplata tylko jakby kieszonkowe). Potem w zaleznosci od wiecej czy mniej obowiazkow moze zarabiac wiecej lub mniej.

Gość 7 dni swiat
hm, ja hcce pracowac tylko kilka godzin dziennie 8-10. bo mam juz swoje mieszkanie, oplacilam kaucje wiec nie bede teraz robic numerow.. ;)

Na placach zabaw bezposrednie szukanie raczej odpada bo tam przychodza z dziecmi wlasnie opiekunki.natomiast moglabys tam zdobyc znajomosci i moze one by ci cos poradzily (poczta pantoflowa polegajaca na polecaniu kogos zaufanego). Wiec place zabaw moge byc przydatne. Mozesz szukac tez przez agencje w Polsce, strony internetowe np www.AuPair-World.net

Gość 7 dni swiat
dzieki, mysle ze cos znajde, a jak nawet nie to przynajmniej pozwiedzam ;) uzbieralam troche pieniedzy i aukrat mi starczy na pobyt i kurs. a praca jest tylko dodatkiem. najwazniejszy jest ppobyt za granica i zywy jezyk, pozdr i dzieki za informacje

Gość 7 dni swiat
a wie moze ktos ile kosztuje miesieczny bilet na metro, autobus czy tramwaj?

Gość 7 dni swiat
ej ludzie, no nie wiecie? nikt w rzymie nie mieszkal??