Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość endometrium

endometrium

Polecane posty

Gość endometrium

Dziewczyny byłam na USG (tym przez powłoki brzuszne) i na opisie mam napisane ,że moje endometrium ma grubość 18 mm. Byłam wtedy w 20 dniu cylku. Czy to nie za dużo. Pani wykonująca mówiła,że to właściwe dla II fazy cyklu. Cykle 29-30 dni. Ale wszędzie na necie czytam,że dla kobiet miesiączkujących norma od 12-14mm. co o tym sądzicie? Martwię sie bo staram się o dzidziusia i nie chcę kolejnych problemów (mam już niedoczynność tarczycy) Za tydzień idę do ginekologa na kolejne USG tym razem Waginalne. Ale proszę o jakieś sugestie.

Gość endometrium
podnoszę

Gość pani ginekolog
pani ginekolog miala racje wlasciwe a na internet przymykac oko i jesli szukac wiarygodnych informacji to zajrzec do ksiazki... Poza tym chyba niedokladnie szukalas bo miedzy 8 a 12 mm jest idealne przed owulacja czyli wiadomo, że po owulacji jeszcze się rozrasta przygotowując się na przyjęcie zapłodnionej komórki jajowej.

Gość endometrium
a nie wiesz do ilu może sie rozrosnąć? Przecież do planowej miesiączki jeszcze jakis tydzień z hakiem.A mi się wydaje że już jest grube.

Gość pani ginekolog
Endometrium rozrasta się do około 6-7 dnia po owulacji, wtedy rozpoczyna się ew. proces implantacji. Złuszczać zaczyna się tuż przed miesiączką (czego efektem jest krwawienie). Myślę, że 20 mm to u Ciebie max. Zasada jest taka - jeśli miesiączki nie są krwotoczne to nie bada się tego pod kątem nieprawidłowości. Bo grube jest, to fakt ale kto powiedział, że wszystko musi być u każdego podręcznikowe?

ja mam 28 mm , lekarz jeden powiedzial ze norma , drugi ze niezbyt.. a w necie co innego pisza. moja znajoma przy 20 mm miala zabieg robiony, sama juz nie wiem.