Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amamka

Fotelik na przednim siedzeniu-czy tak moze jechac 1,5 roczny maluch?

Polecane posty

Gość amamka

Czy to zgodne z przepisami?

Gość lepiej oo
przede wszystkim niebezpieczne, o tym najpierw pomysl, nie o przepisach :O co jesli ciezarowka przed toba bedzie wiozla bele drzewa i gwaltownie zahamuje? :O

Gość walizeczka
a co jak cieżarówka wjedzie w samochód z tyłu od boku ?

Gość walizeczka
najbaezpieczniejsze miejsce to zdaje się z tyłu za pasażerem, nie za kierowcą, ale w gruncie rzeczy w żadnym miejscu nie ma 100% bezpieczeństwa

Gość 4 letni synio
równiez mnie to interesuje, bo czasem jeżdżę autem z kratką, dwuosobowym, dodam, że nie mam poduszki powietrznej, sadzam wtedy młodego w foteliku z przodu. Ale też się zastanawiam, czy tak można.

Gość 4 letni synio
na pewno nie można jak jest poduszka powietrzna, ale jak nie ma to nie wiem

Gość ojkiahdsfwesh om8
najbezpieczniejsze miejsce to tyl - posrodku auta - ale nie wszystkie samochopy daja mozliwosc takiego umocowania fotelika

Gość amamka
nie ma mniej lub bardziej niebezpiecznego miejsca w samochodzie, mozliwosc wypadku jest z kazdej strony :-((

Gość 4 letni synio
Art. 39. (...) 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. (...) Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: (...) 4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;

Gość walizeczka
tak, z kazdej strony, ale statystycznie najwięcej wypadków jest takich a takich i stąd to pojęcie - najbezpieczniejsze miejsce