Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vics

Konflikt rzepkowo-udowy

Polecane posty

Witam!! W styczniu stwierdzono u mnie konflikt w obu kolanach. Choć wcześniej leczyłam się od 10 lat i miałam wykonane dwie artroskopie kolana prawego nic takiego nie wykryto, gdyż lekarze w jednym z mazowieckich szpitali nie znają takiego schorzenia. W styczniu trafiłam do wspaniałego lekarza który praktycznie po opisaniu objawów powiedział co mi jest. Początkowo zalecił RTG okazało się że może rehabilitacją uda się przesunąć rzepki na właściwe miejsce. Po kilku miesiącach okazało się że niestety nic się nie ruszyło i miałam kolejną artroskopię. Wszystko było dobrze po operacji i ból był niewielki ale następnego dnia zrobił mi się krwiak. Miałam ściągany płyn 4 razy ale to nie bardzo pomogło jedynie zeszła opuchlizna ze stopy. Wieczorem doktor rozciął szew i w ten sposób opróżnił krwiaka. Niestety po późniejszej punkcji nie było lepiej a wręcz gorzej miałam kolejną artroskopię i teraz jest już trochę lepiej. Moje pytanie Czy ktoś z Was miał podobne przejścia i czy długo wracał do normalnej sprawności?? Mam rano okropny ból przy pierwszym wstaniu i problem z niewielkim nawet zgięciem kolana.

Gość upupsssssssssssssssssssssss

Gość chondromalacja
Na czym polega ten konfikt ? Możesz opisac objawy ?

Właśnie jednym z objawów jest chondromelacja rzepki. Polega to na tym mniej więcej że przy zginaniu nogi rzepka przesuwa się do zewnętrznej krawędzi i wtedy samoistnie się niszczy. Ból odczuwasz zwłaszcza podczas jazdy rowerem i chodzeniu po schodach. to tak w dużym skrócie. pozdrawiam

Gość reh
Konflikt rzepkowo udowy- na podstawie samego bólu przy schodzeniach ze schodów lub ogólniew dół powienien byc to juz znaczacy sygnal dla lekarza jednak wiekszosc naszych specjalistow odrazu wpycha wszystko do paczki z napisem CHONDROMALACJA RZEPKI lub ZWYRODNIENIE bo nie "mają" czasu zbadać i posluchać pacjenta. Głównym zadaniem przyhorzeniu jest wzmocnienie głowy przyśrokowej mięśni czworogłowego i cala dolegliwość mija (trwa to od 1-3 miesięcy) oczywiście szybko wykryta!

Gość wyczesana
hello ja mam ten konflikt rzepkowo-udowy i do tego jeszcze chondromalacja rzepek makabra moje kolana klikja i prawe juz trzeszczy jak stary parkiet jest to tak obrzydkiwe ze zaraz robi mi sie slabo jak to slysze i dolega i rwacy bol ale rzadko chyba ze skacze i wykrecam nogami ale operacja jest nieunikniona lekarz kazal mi duzo jezdzic na rowerze i nie wiem to ma tylko odwlec ten proce zeby nie posowal se tak szybko w sierpniu mam slub i we wrzesniu wczasy ale na zime zaraz ide na operacje bo juz nie moge tego sluchac

Gość wyczesana
Nie jeździj na rowerze!!! Ja jeździłem, ale musiałem sprzedać rower. Pięć lat później - wczoraj kupiłem rower, bo już nie mogłem wytrzymać - moja córka już jeździ, a ja nie mogę? Dzisiaj zrobiłem rundkę wokół osiedla, muszę sprzedać rower albo.... coś wymyślić.

Gość fizjak
Zgadzam się z przedmówcą. Wystarczy wzmocnić głowę przyśrodkową 4-głowego uda (VM) . Do tego bardo pożyteczne są zabiegi tapingien, zakładany po kazdej rehabilitacji przez pewien okres czasu. Odpowiednie zabiegi rehabilitacyjne, do tego z jedno ćwiczenie do domu i po pewnym czasiee rzepka wraca na swoje miejsce a dolegliwości bólowe znikają. Jeśli np będziemy tylko ćwiczyn, jedno ćw w domu codziennie to leczenie będzie dłuższe pare miesięcy, ale napewno pomoże i obejdzie się bez ingerencji chirurgicznej w staw kolanowy

Ale jeśli ktoś od poczatku miał nadmierna ruchomość rzepki, to ta rehabilitacja może nie przynieść oczekiwanych rezultatów albo bedzie trochę dłużej trwała... Poza tym samym tapingiem nie wzmocnimy mięśnia.. trzeba ćwiczyc, a wzmocnienie głowy przyśrodkowej "4" nie jest takie proste...

edyciak sory ale...nie pitol wzmocnienie glowy przysrodkowej nie jest proste tiaaaa lepiej nic nie robic i czekac na skalpel az z ciekawosci wlazlem na ten watek...co to to zdumienie przeogromne mnie wzielo ze takie cos istnieje no ale....jesli sie nic nie robi...zeby wzmocnic miesnie...to pozniej kaleki rosna...ze zwyrodnieniami stawowymi, -rzesunieciami...chybotliwymi nadmiernie ruchomymi stawami...i co tam jeszcze wymyslicie popatrz na kulturystow jakie piekne maja łezki po wewnetrznej stronie kolana prostowanie nog na maszynie - najlepsze przysiady...uda rownolegle trzymane siedziec na krzeslestope zaczepic o ekspander czy sprezyne...drugi koniec do kaloryfera...i prostowac udo...noge to samo mozna robic obciazajac kostke....jakimis obciaznikami do zakladania na kostke...czy chociazby baniak 5 litrowy z woda... tylko mniejszy zakres ruchu miesnie sa po to aby trzymac wszystkie kosci i stawy na swoim miejscu a w leniwym zdegenerowanym ruchowo spoleczenstwie coraz wiecej kalek rosnie.... a lekarze i farmaceuci z radosci tylko rączki zacieraja...bo pieniazki leca

Gość fizjak
W wielu przypadkach pacjenci decydowali się na zabieg chirurgiczny, po którym jak się okazywało bóle znowu wracały. Do tego zabieg chirurgiczny zazwyczaj tylko jest punktem w szeregu który powoduje zaniki mięsni ( wiadomo po operacjii mało który pacjent ma motywacje cwiczyc...) Dokładnie taping sam w sobie nie załatwi sprawy, ale zmniejszy dolegliwości i jest on zawsze zakładany po rehabilitacji zeby utrwalic to co się z pacjentem zrobiło. Po pewnym czasie taping mozna zdjąc i zostawic same ćwiczenia. Tylko wiadomo że rezultatów nei bedzie od razu. Ból może ustapic nawet po 12 miesiach cwiczen - ale napewno ustąpi. Jeśli chodzi o zanik mięśnia to dokładnie nie zanika głowa przyśrodkowa, ale jej częśći (coraz częściej mówi sie o miesniu 5-głowym uda) ale zainteresowanych odsyłam do literatury:)

Ale te ćwiczenia sa na wzmocnienie ogólnie całego mięśnia czworogłowego... a głowa przysrodkowa w tych ćwiczeniach najmniej pracuje... Wystarczy te ćwiczenia nieco zmodyfikować... Poza tym to sa same ćwiczenia koncentryczne, a mięsien czworogłowy częściej wykonuje ekscentryczna prace..

Gość DragoWwl
Dla zainteresowanych leczeniem swojego kolana: 1. Taping - zmniejsza ból przy ćwiczeniach i codziennym trybie życia, rzepka ustawiona prawidłowo ślizga się tak jak powinna 2. Wzmacniać 4kę, głowę przyśrodkową ale ludzie - EKSCENTRYKA, kto nie wie co termin znaczy niech poszuka, osobiście polecam ćwiczenia z taśmą TheraBand - genialna sprawa dla osób ćwiczących samodzielnie bez terapeuty. Dlaczego? Pomijając kwestie względnej stabilizacji stawu kolanowego, 4ka pracuje głównie ekscentrycznie nie koncentrycznie

Gość perwhizz
przecinali mi wiązadła i troczki trzymające rzepke metodą artroskopową i pomogło mi to tylko w 20% mam też inny układ kości i przy zginaniu kolana ocierają się o siebie. Jak ból nie ustąpi będę miała operacje polegającą na złamaniu kości piszczelowej i przesunięciu ją na inne miejsce. :(