Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wirta

zmiana biegów w samochodzie

Polecane posty

Gość wirta

Może znajdzie się tutaj jakiś dobry kierowca i wyjaśni mi dlaczego przed rozpoczęciem wyprzedzania należy zmienić bieg na niższy?i na który?3?

Gość to zalezy od
sytuacji , najczęściej najsilniejszym biegiem w samochodzie ( ma najwięcej mocy jest właśnie 3) należy wyprzedać na jednym biegu albo ewentualnie , który ma przełożenie po prostej od tego ,żeby nie kombinować ze skrzynią i skupić się na manewrze .

Gość oneska
kurde nigdy tego nie zajaże:D

Gość by mieć lepsze przyśpieszenie
i szybciej wyprzedzić samochód

Gość by mieć lepsze przyśpieszenie
i szybciej wyprzedzić samochód

Gość flaki z olejem
zgadzam sie z myrewinem,auto trzeba czuć:O

Gość Podczas manewru wyprzedzania
radzę skupic się na tej czynności, a nie mysleć o zmianie biegu Poza tym w różnej sytuacji róznie zmiana biegu wygląda ...

Gość wirta
->to zalezy od a możesz mi to tak bardziej łopatologicznie wyjaśnić?bo ja mijam na tym biegu którym jadę czyli od 3 wzwyż a tu się nagle dowiaduje że trzeba znizać bieg:-(

to zależy od sytuacji na drodze. robisz to np. w sytuacji gdzy jedziesz 4 i masz prędkość 60km/h widzisz że ktoś jedzie z naprzeciwka ale ty się śpieszysz i chcesz wyprzedzić. jak chcesz mieć leprzego kopa to zmieniasz na 3 i w gaz by zdąrzyć a potem na 4.

Gość ta zmiana biegu na niższy
to chyba wyłącznie po to, żeby z rykiem silnika pokazać wyprzedzanemu kto tu rządzi :-) Bez sensu zupełnie.. Kto ci takch bzdur naopowiadał

yeez -> wytłumacz mi po co robisz redukcje biegu skoro na 4 spokojnie może wyprzedzić i swobodnie wyprzedzić bo przecież przy wyprzedzaniu musi mieć prędkość wyższą od wyprzedzanego

Gość wazzelina
jak jedziesz na wysokim biegu, ale samochód jedzie ze tak powiem "dynamicznie", z mocą, tak po prostu ciagnie, to nie musisz zmieniać chodzi o to, ze przy wyprzedzaniu musisz dosćmocno zwiekszyc predkość i jak przy np. 5. biegu samochód miał małe obroty, tzn. wystarczyło, żeby jechac, ale nie wystarczyło, zeby przyspieszyć, to zacznie dopiero "ciagnąć" obroty i nic nie przyspieszysz w tym czasie,a z naprzeciwka cos ci nadjedzie Spróbuj sobie, bez wyprzedzania, tylko tak o, przyspieszyć jadąc na czwórce z obrotami ok. 1500. Ile czasu ci to zajmie. A ile czasu ci zajmie przyspieszenie, jak jedziesz na czwórce z obrotami 2000. Jak zrzucisz na niższy bieg, to obroty natychmiast rosną

ja sie nie znam ale zawsze jak zmienie na nizszy bieg przy wyprzedzaniu to niezle daje czasu i obroty mam wtedy z 4,5-5tys.potem zmienialm na wyzszy

Gość wirta
Wielkie dzieki już rozumiem:-)

Gość matrueka
a jak jedziecie pod ostrą górke to tez na 4ce? baby...

Gość skoro gumka cała i nie zsunła
no coś ty, pod dużą górę trzeba zmienić na niższy, bo silnik się dławi i traci prędkość

Gość driverka.
ludzie, i takie osoby potem jezdza po drogach i wyprzedzaja:O

Gość wirta
->driverka. ,sorry ale TAKIE osoby wolą zapytać zanim zaczną wyprzedzać!!nie osądzaj ksiązki po okładce.

Gość hulaka
kiedyś musi byc ten pierwszy raz:) kiedy bedziesz wyprzedzać ,tylko niech to ja, nie bede ta jadącą z nad przeciwka:P