Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika666

zanik miesiączki

Polecane posty

Gość monika666

prawie rok temu bardzo schudłam (20kg) i od tego czasu nie mam miesiączki.Jest mi z tym bardzo dobrze,ale czy może to mieć jakieś konsekwencje zdrowotne?

Gość tam może
przede wszystkim bezpłodność i kłopoty w przyszłości bo masz zaburzoną gospodarkę hormonalną a w organizmie wszystko jest połaczone, jeśli zanikła miesiączka to posypią się i inne rzeczy w organizmie i cała gospodarka hormonalna

Gość juz dawno powinnas
isć do lekarza, rok to zdecydowanie przesada. :O A leczenie jest długie.

Gość to jeszcze zależy
w jakim jesteś wieku i czy rodziłaś, niepoważna jesteś tak czy tak!

Gość monika666
mam 21 lat

Gość masz problem hormonalny

Gość masz problem hormonalny
lekarz zapisze Ci zastrzyki na wywołanie miesiączki, to bardzo długo na twój wiek !

Gość Dziewczyny wiecie
Mi się już miesiączka spóźnia ponad tydzień, miałam ją tylko razik . To teraz powinien byc drugi . Mam prawie 14 lat. Poradźcie.

Gość kobieto czy ty nie czytasz
nic nie wiesz o wlasnym organizmie? Co z tego,ze bedzisz chuda, jak przestaniesz byc kobietą. Komu sie wtedy chcesz podobac? Chesz zyc dlugo czy krótko? Zdrowo, czy byc chora? Jak ci z tym dobrze, twój wybor, szkoda mi twoich najblizszych.

Gość Dziewczyny to
Powiecie co moze byc skutkiem tego ... Dwa komentarze wczesniej to mój komentarz ....

Gość do 14latki
w tym wieku moga byc jeszce wahania ( jesli oczywiscie masz dobra wyniki krwi,nie odchudzasz sie, nie chorujesz). Ale najlepiej idz do ginekologa, on zrobi wywiad i znajdzie przyczyne.

Gość 14-latka
Czesc ostatnio pisalam ze okres spoznia mi sie tydzien, teraz jest gorzej powinnam miec 26 czerwca dzis jest 17 lipiec, i nic ... Do ginekologa sie boje isc, no ale trudno kiedys i tak do niego pojde ... Dzieki za rady i jeszcze mozecie napisac cos

Gość do 14 latki
Spokojnie, dopiero miałaś pierwszą miesiączkę, nie oczekuj, że następną dostaniesz dokładnie w terminie. Możesz ją dostać za 2 lub 3 miesiące i to też jest w porządku. Dopiero po roku od wystąpienia pierwszej miesiączki cykl się jako tako reguluje, kobiety mogą mieć cykl różnej długości, np. jedne mają cykl 25 dni, a inne 35 i to jest normalne. Przez pierwsze trzy lata od wystąpienia pierwszej miesiączki cykle mają prawo być nieregularne. Zapisuj sobie datę wystąpienia okresu i długość krwawienia, przyda ci się to później, będziesz wiedziała czy cykl masz już regularny. Do ginekologa powinnaś pójść w wieku 18 lat i zrobić cytologię i oczywiście także wcześniej jeżeli rozpoczniesz współżycie lub coś będzie cię niepokoić.

Gość aska90
O NIE TYLKO NIE GINEKOLOG/ENDOKRYNOLOG! Oni lecza zanik miesiaczki hormonami. i co z tego ze sztucznie wywolasz miesiaczke jak nie poradzisz sobie z rzeczywista przyczyna braku okresu i w efekcie jeszcze gorzej bedzie rozpierdolony organizm. albo zaczniesz jesc i przytyjesz i naturalnie po jakims czasie okres wystapi albo posypiesz sie

Gość ghdrhnftjmmhm
słuchajcie a ja miałam pierwszą miesiączke kiedy miałam 14 lat a teraz mam 16 i nadal mam nieregularną czy to normalne?

Gość dzieki
No to bede czekac, prawie juz minal miesiac, wiec jeszcze jeden lub dwa ... Moje kolezanka jedna, jak miala raz mieeisiaczke, to w nastepnym miesiacu nie miala, Czyli jednak ta regularnosc to prawda. Ale jeszcze cos powiem. W mojej rodzinie kobiety mają miesiączki raz na pół roku. Czy to może wpłynąć na mnie? Z góry dzięki za nastepne komentarze. Właśnie jestem na wakacjach a wy co robicie. Te dziewczyny co napisaly dwa ostatnie posty to napiszcie swoje nr gg, bo mysle ze jesteescie fajnymi dziewczynnami. Sory ze odbieglam od tematu

Gość ghdrhnftjmmhm
sory nie przeczytałam wszystkiego 3 lata...

Gość teraz pisze do
ghdrhnftjmmhm ... Przejdz sobie inne forum. Ja przeszlam i nawet przed chwila napisano do mnie ze miesiaczka do 2-3 lat sie reguluje. Więc poczekaj jeszcze troche. Do 18 roku życia wszystko powinno iść z normą. Gdy tego nie bedzie idz do ginekologa. Ale i tak gdy bedziesz mieic 18 lat bedziesz musiala isc do niego, to od razu powesz mu o miesiaczce ... :D:D:D

Gość Karolina14
Hej dziewczyny!Pół roku temu zaczełam się odchudzać i schudłam ok.20 kg.Na początku była to zdrowa dieta i miałam okres ale od 4.5 miesiąca zaczełam zbyt drastycznie dietę i okres mi zanikł...Teraz odżywiam się normalnie,lecz mam pytanie....czy okres sam wróci czy trzeba brać jakieś leki? za ile powiien wrócić przy prawidłowym ożywianiu?Czy będe miała jakieś komplikacje w przyszłości?

Gość Karolina14
Mam jeszcze jedno pytanie...Czy można w naturalny sposób przywrócić miesiączke(np.jeść jedzenie bogate w naturalne chormony-jest coś takiego????)

Gość ja miałam to samo
Kiedyś z powodu odchudzania (i anoreksji) nie miałam miesiączki przez pół roku. Ale zaczęłam jeść normalnie, przytyłam i miesiączka wróciła i była tak regularna jak przed odchudzaniem. Jakiś czas temu zbadałam sobie hormony (profilaktycznie) i wyszły świetnie. Więc raczej nie powinno być żadnych komplikacji na przyszłość. Ale ja nigdy z nieregularną miesiączką nie miałam problemów. Od 13 roku życia co miesiąc jak w zegarku.

Gość ja miałam to samo
Ja nie brałam żadnych leków. po prostu przytyłam i wszystko wróciło do normy. Organizm sam się uregulował. Ale nie u wszystkich tak moze być.

Gość Karolina14
A ile przytyłyście?

Gość PPP_90
niedawno odchudzałam się w dość drastyczny sposób. schudłam ok 12 kg. w 2 miesiące -niestety efektem mojego postępowania stało się to, iż przez 4 miesiące nie miałam miesiączki.... początkowo nie martwiło mnie to -sądziłam że kiedy przestanę się odchudzać i zacznę utrzymywać linię wszystko się ustabilizuje. Nie wszystko jednak szło po mojej myśli;///// miesiączka ciągle nie wracała://// Kiedy pewnego razu postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś rozwiązania byłam przerażona (dowidziałam się z jakimi problemami może to się wiązać!!!!-bezpłodność itd...) nie spałam całą noc... Postanowiłam iść do lekarza- nawet dałam się przebadać://///- przepisał mi LUTEINę i nadal nic... Poszłam więc ponownie i przepisał mi kolejną dawkę hormonów (były to leki antykoncepcyjne) Tak szczerze mówiąc to nie wierzyłam, że to coś pomorze planowałam już zrobić jakieś badania hormonalne. -ale tym jednak razem się udało:DDDDD Po dwóch dniach od wybrania serji leków pojawiło się krwawienie:DDD byłam przeszczęskiwa:)))) Zwracam się do wszystkich dziewcząt, które się odchudzają: PROSZę RóBCIE TO Z GłOWą, CZASEM LEPIEJ JEST CHUDNąć WOLNIEJ I ZACHOWAć SWOJE ZDROWIE!!!

Gość PPP_90
a i jeszcze coś!!! biorąc te leki wcale nie przytyłam;))) Fakt!!!-musiałam skończyć z moją drastyczna dietą, ale w utrzymaniu wagi pomogło mi zdrowe i odpowiednie odżywianie i przede wszystkim dużo ruchu... podczas zażywania leków hormonalnych waga może się nieco zwiększyć (1-2kg bo zatrzymują one wodę w organizmie) - najlepiej pić herbatki moczopędne.nie trzeba się tym martwić bo wszystko wraca do normy po odstawieniu leków... TAK BYłO W MOIM PRZYPADKU- LECZENIE TRWAłO OK 1,5 MIESIąCA nie wiem jak jest na dłuższa metę.

Gość saksa
a mi sie spoznia prawie tydzien i nie wiem co jest przyczyną. ani ciąża, ani diety. pierwszy raz mi sie takie cos przydarzylo :(

Gość 14 latka nr 2
Odchudzam sie juz dobre trzy miesiące schudłam 6 kg ale kolezanki mówia ze bardzo schudłam. Okres mam juz ponad rok...był dosc regularny.Jednak odkąd zaczełam sie odchudzac spóznia mi się. Powinnam miec w sierpniu na początku juz jest prawie listopad a okresu nie ma...martwie sie tym za pare dni ide zrobic badania krwi bo zlecił mi je lekarz rodzinny.A do lekarza (ginekologa) nie mam zamiaru isc...

Gość czternastolatka
hej moze bym mi któraś poradziła bo mam 14 lat i mam okres od pół roku ale zawsze miałam nie wielkie wahania między 31 a 34 dni a teraz nie mam już ponad 40 dni co mam robić nie chce iść do ginekologa ale z tego co tu czytałam to podobno przez pierwsze 2-3 lata miesiączki są nie reguralne czy to prawda??

Gość prawda***
To prawda. Sa nastolatki,które maja okres regularnie (od pierwszej miesiączki ), ale sa i takie,że maja bardzo nieregularnie. Organizm sam musi sie wyregulować.W tym wieku hormony szaleją .

Gość młoda15
Miesiaczka spóznia mi się juz ponad tydzień. Mam ja od ponad roku, zazwyczaj była regularna. Strasznie sie Martwię. Proszę, poradzcie