Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika666

zanik miesiączki

Polecane posty

Witam. Od 3 miesięcy nie miesiączkuje. Zamiat tego w momencie kiedy powinno byś normalne krwawienie występuje dziwna brązowa wydzielna przez kilka dni. Ciąża jest wykluczona. Poza tym jestem osłabiona i często czuje się zmęczona. Nie wiem czy to może ze stresu czy może dzieje się coś bardziej poważniejszego:( Proszę o opinie, bo może króraś z was też miała taki problem...

Zawsze polecam na problemy z miesiączką olej z nasion wiesiołka. Ja zażywam firmy Gall.Kiedyś miałam miesiączki bardzo nieregularne. Od kiedy zażywam olej są w terminie. Na efekty trzeba troszkę poczekać i poczytać o olejku w necie.Trzeba być po prostu wytrwałym.

Witam. Mam poważny problem, może zaczne od początku. W wieku 16 lat samoistnie schudłam dużo ok. 12kg i znikła mi miesiączka. Myślałam że z czasem wróci ale niestety...okresu nie mam ponad rok;/ ale to nie jest tak , że ja nic nie jem...jem i to dużo nawet przytyłam a okres i tak nie wrócił;/ wiem, że musze iść do ginekologa i zrobie to w najbliższym czasie. Szczerze mówiąc boje się wizyty ponieważ chciałąm zacząć brać środki antykoncepcyjne i nie wiem co teraz;/

Gość żelazko123
dokładnie, miesiaczka mi sie spoznila 2 tyg po tym jak schudlam 5 kg w jeden miesiac, teraz normalnie jem i znowu mi sie nie pojawia zaraz minie 2 tyg od daty. czy mam teraz czekac az wszystko sie ureguluje ? czy co mam robić? mam miesiaczke od 2 lat i pojawiala sie ona mniej wiecej co 27-31 dni, regularnie.mam 15 lat.

Gość baajkaaa
hej mam 14 lat i ok miesiąc temu powinnam mieć miesiączke a nie mam . ostatnio była ale mało bylo krwi.. mam wzdęcia. czy to przez te odchudzanie ? bo odchudzam się , robie 50 brzuszków albo 100 dziennie moje posiłki do 1000 kcal albo mniej , dziennie. czasem chodze na basen i biegam . w miesiąc schudłam ok 8 kg. pomóżcie

Gość emelia
ja się nie odchudzam, a nawet ostatnio przytyłam, a miesiączki nie mam od hmmm.. 7-8 miesięcy. Mam 15 lat.

Gość Panny
marsz do lekarza!

Gość emelia
O tak! Ja własnie wróciłam od ginekologa. Sprawa jest poważna, ale nie krytyczna. I przez tą "przygodę", która zapewnie jeszcze trochę potrwa nauczyłam się jednego: sama nigdy się nie wyleczę, i z całym szacunkiem, ale takie rady na forum na niewiele sie zdadzą.

Gość Szpileczkaa
Musimy dbać o siebie. U kobiet miesiączka jest sporym wskaźnikiem tego, czy nasz organizm jest zdrowy. Sama cierpiałam ponad rok na zaburzenia odżywiana, sporo schudłam i straciłam miesiączkę na 3 miesiące. Jednakże wróciła sama, ponieważ ja wtedy nie byłam zdolna do samodzielnego pójścia po pomoc, a dla mojej mamy wszelkie sprawy związane z seksualnością są jakimś cholernym tabu.

Gość ....finka
Nalewka z nagietka --poprawi prace jajnikow .2x dziennie łyzeczke.Rumianek pijemy w nieregularnych miesiaczkach i całkowitym ich braku .Pic 2-3 szkl dziennie łykami.Dodatkowo masowac strefe refleksyjna jajnikow ;na stopie.

Gość Koralcia
Cześć, mam 18 lat i biorę tabletki antykoncepcyjne od kilku miesięcy.. Właśnie 4dni temu skończyłam kolejne opakowanie i zero okresu;/ Zaniepokojona jestem, bo z chłopakiem współżyjemy regularnie. Zastanawiam się, czy może to byc spowodowane kłopotami rodzinnymi, bądź moim brakiem apetytu i zmęczeniem, gdyż mam dużo na głowie... Co robić?

Gość Ai
Do Koralci: Zrób test ciążowy, jeśli jeszcze nie robiłaś - ale jeśli nie zapominałaś tabletek, to powinno być ok. Jeśli wynik będzie negatywny, to bierz tabletki zgodnie z harmonogramem. No i skontaktuj się z ginekologiem jak najszybciej. Wszystkie rzeczy, które wymieniłaś, mogą być przyczynami (to całkiem typowe, mi też się zdarza).

Gość Sunkissed
Witam. Nie wiem już co mam robić. Mam 16 lat. Miesiączkuję od niedawna, bo od jakiś 2 lat. Na początku wszystko było ok. Miałam normalne regularne miesiączki. Jednak od jakiegoś czasu mam duży problem a mianowicie nieregularne miesiączki. Szczerze mówiąc nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz miesiączkowałam. Było to napewno dobrych parę miesięcy temu. Jestem w kropce i nie wiem co mam dalej robić. Czy to jest oby napewno normalne? Czy kiedyś będę miała w ogóle regualrne miesiączki? Czytałam, iż nieregularne miesiączki często pojawiają się u młodych dziewcząt w okresie dojrzewania płciowego i spowodowane są niedojrzałością układu hormonalnego. Ale ja już nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz miesiączkowałam. Proszę o poradę. I odpowiedź. Serdecznie dziękuję.

Witam Was Kobiety. Borykam się z podobnym problemem co koleżanka poprzedniego postu... We wrześniu ubiegłego roku zanikła mi miesiączka, wcześniej miałam regularne, ale od czasu gdy poszłam do liceum (obecnie jestem w klasie maturalnej) bardzo schudłam. W gimnajzjum byłam raczej pulchniutka, ważyłam nawet 65 lat i w ciągu ponad dwóch lat waga spadła do (o zgrozo!) 52 kg :/ Nigdy nie stosowałam żadnych diet, jem normalnie, uwieeeeeelbiam słodycze i nigdy ich sobie nie odmawiam, a mimo to mam takie problemy...Robiłam badania krwi żeby wykluczyć anemię ewent. coś gorszego, ale wyniki były bardzo dobre więc udałam się do ginekologa, który przepisał mi lek Orgametril. Miałam wziąć 10 tabletek i po 3-4 dniach rzeczywiście pojawił się okres, następnie od 15-tego dniu cyklu kolejne 10 i wszystko było ok... ale po tym jak przestałam je brać znów nie mam miesiączki i tak od lutego br :( Może powinnam iść do ginekologa żeby skierował na badania poziomu hormonów?? Bardzo proszę Was o jakąś radę. PS. Wybaczcie że tak się rozpisałam, zawsze miałam do tego tendencję ;)

Gość jina28
cześć.pisze do tych ktore sie odchudzaja!!!! kiedys malo co jadlam.znikla mi miesiaczka na półtora roku.w tym roku ja wywolalismy lekami.po jedno miesiecznym wywolaniu wrocila.teraz znowu nie mam a idzie drugi miesiac.pierwsze co musze zrobic to przytyc i to sporo.waga 39kg,wzrost 155cm.musze to zrobic bo moj przyszly maz chce miec dziecko w przyszlym roku.ja znowu mszle ze to jeszcze nie pora,ze potrzebujemy jeszcze pare chwil dla siebie.wiem ze jak bede jesc wroci wszystko na swoje miejsce.dziewczyny nie odzchudzajcie sie-bo przez odchudzanie wasz organizm zostaje zniszczony.wszystko zaczyna sie sypac-czaczynasz mies klopoty z oddychaniem,zmeczona jestes caly czas.a co z dziecmi ktore juz masz-nie masz dla nich czasu bo jestes zmeczona.musicie sie pogodzic z waszym cialem.dajcie mu odpoczac.dajcie mu wkoncu zyc.

Gość Martha1234
hej mam pytanie: mam 19 lat i o miesiaca nie mam okresu... ostatnio mialas duzo stresow i problemy z jelitami...moze to byc zwiazane z tym? pS podkreslam ze nie mialam kontaktu ze sperma :P prosze o szybka odpowiedz:*

Gość to ja odpowiem
idź do ginekologa

Gość Martha1234
a co wy uwazacie ze co to moze byc?

Gość Natka18
Witam! Od czasu kiedy weszłam w tzw. okres dojrzewania mam problemy z okresem.Pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat i przeogromnie się ucieszyłam, że z dziewczynki stałam się kobietką. Teraz moja radośc znikła i z kobiety wolałabym zamienic się w małą dziewczynkę bez kobiecych problemów... Jako 13 latka dostałam pierwszą miesiączkę i później nie miałam jej przez około 3 miesiące. Nie wiele mnie to zmartwiło, bo wiedziałam, że pierwsze menstruacje mogą byc nieregularne. W kolejnych miesiącach okres pojawiał się " w kratkę". Ale najważniejsze, że był. Wraz z okresem dojrzewania zaczęłam miec także problemy z cerą. Pojawił się trądzik z którym walczę do dziś. Początkowo chodziłam do dermatologa, który próbował leczyc mnie zewnętrznie. Stosowałam różne maści, żele, kremy, które i tak nic nie pomagały. Póżniej P.Doktor ( dermatolog) przepisała mi antybiotyk na trądzik. Był to chyba Tetrasyl ( o ile dobrze pamiętam), który i tak nic nie pomógł. Załamana pani doktor dermatolog widziała jedyną deskę ratunku dla mnie w leczeniu hormonami. I tak od dermatologa trafiłam do ginekologa. Przy pierwszej wizycie u pani ginekolog zaznaczyłam oczywiście, że jestem dziewicą, że mam nieregularny okres i jak sama mogła zauważyc problemy z cerą. Pani ginekolog po zwykłym badaniu ginekologicznym stwierdziła, że mam jeszcze jeden problem- a mianowicie nadżerka. Wykonała mi cytologię, a po otrzymaniu wyniku cytologi wykonała mi zabieg kriochirurgi (wymrażanie) który miał usunąc nadżerkę. Po wyleczeniu się z nadżerki pani ginekolog przepisała mi leki hormonalne Syndi 35, które miały pomóc mi uregulowac cykl miesiączkowy i pomóc zwalczyc trądzik. Syndi 35 brałam przez 1 rok. Miesiączkę miałam jak w zegarku i cera też się poprawiła. Po odstawieniu tabletek Syndi 35 okres miałam z powrotem" w kratkę" aż do czasu kiedy całkowicie mi zanikł. Obecnie miesiączki nie mam już 4 miesiące. Spanikowana poszłam do P. ginekolog a ona dała mi skierowanie do wykonania USG, bo chce wiedziec czy moje jajniki są zdrowe i czy pracują normalnie. Jeżeli okaże się, że z jajnikami wszystko jest w porządku to powiedziała mi że będe brała tabletki hormonalne o nazwie "Diane". Problem polega na tym,że tabletek hormonalnych nie chcę już brac. Kiedy brałam Syndi 35 trochę mi się przytyło i dostałam rozstępów na tyłku, a dodatkowo słyszałam, że Diane są jeszcze silniejsze niż Syndi 35. Obawiam się także, że biorąc tabletki hormonalne mój cykl menstruacyjny się ureguluje, a po odstawieniu tabletek znowu będę miała nieregularny okres. Błagam o jakieś porady. Czy miałyście podobne przypadki? Czy zanik okresu to coś groźnego? Prosze o komentarze.

Gość pipprze okres
Nie rozumiem jak można tęsknić za okresem. Dla mnie pierwszy okres to była tragedia, następne też, na szczęście szybko odkryłam odchudzanie. Bzdura, że okres jest oznaką zdrowia, a anemia? Jeszcze iść do lekarza, żeby wywołać okres. Nie wyobrażam sobie. Jak sobie pomyśle tylko o skurczach macicy, utracie przytomości i lejącej się krwi to rzygać mi się chce + pms. A chodzić do pracy trzeba, nikt cię nie pyta w jakiej jesteś fazie cyklu. Podobno niedługo mają się pojawić nowe pigułki Anya, które bierze się non stop. Jakaś nadzieja.Bo tak to tylko drastyczne odchudzanie zostaje... Czytałam artykuł, że kobiety z jakiegoś pierwotnego szczepu miesiączkują co pół roku i jest to normalne.

Mam 13 lat. Od 4 miesięcy nie mam miesiączki. Miesiączkować zaczęłam jakiś rok temu. Jakie mogą być przyczyny i jakie sutki ? Bardzo proszę o pomoc.

Gość Ola, 13 lat
Ja mam 13 lat o już ponad miesiąc i 2 tygodnie nie miałam okresu moja matka mói żę mogę być w ciązy, ale ja nigdy nie miałam stosunku!Moja matka nie chce ze mną iść do ginekologa , niewiem co mam robić!