Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazłotorudegosyna

rude włosy

Polecane posty

Gość Gosia846
Mam pytanie czy mojej córeczce też zmienia się włoski bo ma rude i ma 11 miesięcy (z takimi się urodziła) pytam tylko z ciekawości ja i mąż jesteśmy ciemnymi blondynani nikog nie ma ani w mojej ani jego rodzinie o takiej barwie włosów

Gość giu
Mój synek też urodził się z ciemnymi blond włoskami, teraz ma niecałe 3 miesiące i ma włoski rudawe, zatem stałam się mamą słodkiego rudzielca. U nas jest to kwestia genów, brat dziadka mojego Marcelka ma włosy w kolorze ciemny rudy. Ja się cieszę, przynajmniej będzie oryginalny, o ile nie zmieni jeszcze zabarwienia:)

Gość dariopl
Ludzie czytam to co piszecie i płakać się chce ech te kobiety o wszystkim tylko nie na temat takie bzdety piszecie że coś strasznego Pani zadała proste pytanie dlaczego jej dziecko ma rude włosy a tu nagle wszyscy rzucacie sie na nią że jej przeszkadza rudy kolor u dziecka Boże widzisz i nie grzmisz jak nie macie blade pojęcia to w ogóle nie piszcie . Odpowiadam na pytanie włosy rude : Rude włosy (lub ryże włosy) najczęściej spotykane w postaci mieszanek z innymi kolorami[potrzebne źródło]. Czysto rude włosy najczęściej można spotkać w Szkocji i Irlandii. Ich zabarwienie wynika z obecności tzw. płynnej melaniny. W skali Fischera-Sallera I-IV. Na świecie rude włosy występują u 1-2% populacji. Najwięcej w Szkocji i Irlandii gdzie 46% tamtejszej populacji posiada gen odpowiedzialny za powstawanie rudych włosów, a 14% z nich posiada rude włosy. Istnieje kilka hipotez tłumaczących, skąd się wzięły rude włosy. Jedni uważają, że ich połączenie z jasną skórą daje przewagę w okolicach, gdzie nie ma zbyt wiele światła słonecznego, ponieważ im mniej melaniny, tym większa produkcja witaminy D w odpowiedzi na promienie słoneczne. Inni przypuszczają, że w rozpowszechnianiu się rudych włosów odegrał rolę dobór płciowy, jeszcze inni uważają[potrzebne źródło], że mniejsza ilość słońca na północy powoduje brak selekcji na chroniącą przed nim ciemną skórę, więc nieszkodliwa jasna karnacja i związane z nią rude włosy mogą się rozprzestrzeniać w wyniku dryfu genetycznego.

Gość aghrrr
dariopl moze bys tak podal zrodlo :)

Gość dariopl
Oczywiście Wikipedia się kłania żadna tajemnica :)

Gość gość
do autorki pytania jakie są te włoski na dzień dzisiejszy czy się zmieniły?

Gość pektor

Proszę tutaj - pro-sprzet.pl/blog/dla-kogo-rude-wlosy.html Rude włosy nie są dla każdego. Moim zdaniem trzeba mieć bardzo ładną twarz, bo inaczej będzie się wyglądać po prostu słabo. Piegi? Większość rudych je ma, ale czy to jest idealne połączenie? No moim zdaniem nie do końca.