Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuska23

jak oduczyc od piersi 20-miesiecznego synka

Polecane posty

Gość mamuska23

kobietki dajcie mi jakies rady jak oduczyc syna od piersi. Ona ma juz skonczone 20 miesiecy a nic tylko by doil i doil i tak juz mu ograniczylam ssanie i daje mu tylko do spanie na popoludfniowa drzemke oraz na noc, nie wspominajac ze w nocy chce setki razy i budzi sie non stop. Moze jakis preparat ktory bedzie przezroczysty i gorzkawy zeby myslal ze cycus wyglada zdrowo a mimo to ma niedobry smak. kobietki pomozcie a z sola juz probowalam. piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość nie wyobrażam sobie tak
długo karmić piersią....

no tak kobieta prosi o rade a tu jak zwykle krytyka...... autorko spróbuj w ciągu dnia \"zapychać\" brzuszek małego innym jedzonkiem:owoce, deserki itp w moim przypadku pomogło co do usypiania też mam problem:) ale jak Twój maluch pije też z butelki spróbuj nocą podawać mu butelkę z herbatką może to pomoże:)

Gość mamuska23
niestety ale ani butelka na noc ani zapychanie brzuszka przez dzien nie pomoglo. Gdy probowalam nie dac mu ani razu w nocy to byla jedna wielka histeria, nie dalo sie go uspokoic, prawie zwymiotowal z placzu.

mój synek miał 8 jak zaczęłam go oduczać jedzenia w nocy. jak się budził na jedzenie to dawałąm mu herbatkę tą którą lubił tak żeby przestawić choć trochę godzinę jedzenia i tak przez kilka dni, potem zabrałam mu jeden nocny posiłek ( a jadł 3 razy, o 23, 2, 5) i zamiast tego dostawał herbatę, potem taka sama sytuacja bo znowu przedłużałam kolejne karmienie (herbatka zamiast mleczka). dostawał tylko około 5 mleczko. potem żeby nie podawać cały czas herbaty to robiłam ją coraz słabszą aż skończyło się na tym że dostawał przegotowaną wodę. nie zawsze opłacało mu się wstawać na wodę :-P cały czas oczywiście karmiłam piersią. potem zlikwidowałam jedno karmienie dzienne i zamiast tego butla i oczywiście karmienie wieczorne żeby mógł nie jeść całą noc. doszło do tego że karmiłam go tylko nad ranem dla mojej wygody bo nie chciało mi się robić butelki rano. jak skończył 10 miesięcy zakończyłam karmienie a teraz jego pierwszy posiłek jest o 8 rano. twoje dzieciątko jest starsze więc może być troszkę trudniej, ale życzę powodzenia,

JA karmię już 13 miesięcy i mam to samo,a lekarka mi powiedziała ostatnio ,ze Swiatowa Organizacja Zdrowia promuje karmienie do 2 lat, jak dziecko chce tzn ,że potrzebuje:) U mnie butelki nie wchodzą grę, do tego synkowi rosną zęby i nic nie chce jeść. Powodzenia.

mamuska - kup w aptece \"gorzki paluszek\": to specjalny bezbarwny plyn ktorym smaruje sie dzieciom paznokcie zeby nie obgryzaly. Smaruj nim brodawki. Gwarantuje, ze maluch nie bedzie chcial ssac, bo plyn ma wyjatkowo ohydny smak, w dodatku dlugo sie utrzymuje. Sprobuj! Bedzie pewnie sporo placzu, ale musisz to wytrzymac. I powtarzaj synkowi, ze cycusie zachorowaly i mleczko jest niedobre.

Gość neveeer
powiedz ze nie masz juz mleczka lub posmaruj sutka czyms niedobrym. Bedzie jazda przez 3-4 dni ale to skutkuje. Tylko nie mozesz sie złamac!!!

Gość mamuska23
dzieki "szlachcianka" wlasnie o taki srodek mi chodzilo zeby byl gorzki i bezbarwny i zeby byl oczywiscie bezpeiczny dla małego i zeby mu nie zaszkodzil. Sprobuje moze to pomoze, zobaczymy ale wiem ze ciezko bedzie:/

DUSZKA24-spróbuj dać małemu skórkę od chleba, przy ząbkach jest pomocna:) a mały przy okazji troszkę jedzonka dostanie:)) co do odzwyczajania maluchów jedzenia piersi to zdecydowanie trudniej jest oduczyć te które nie chcą butelek

\"gorzki paluszek\" jest bezpieczny, tak więc bez obaw. Pomoże napewno (w sensie, że dziecku cycek przestanie smakować). Oczywiście pewnie bez wrzasku się nie obędzie, ale bądź konsekwentna, a wygrasz :)

🖐️ Ja mam podobny problem tyle tylko że mój skarb ma prawie 19 miesięcy :( u nas udało mi sie dośc do tego etapu że ciągnie cyca tylko wieczorm po kąpaniu jako dopełnienie do brzuszka bo wcześniej staram sie mu dawać jakąś kolacyjkę ale cyc musi być niestety nie tylko jako jedzenie ale i jako przytulanka :( W dzień od ok 4 miesięcy już nie daje mu cyca i było troche przy tym płaczu a ja mu tłumaczyłam że w dzien już nie dostanie cyca , oczywiście przed drzemką dałam mu jakieś jedzonko tak że wiedziałam że jest najedzony i nie płacze z głodu, pare dni płaczu było ale sie odzwyczaił, choc niestety jeszcze od czasu do czasu mu sie przypomni i pokazuje na piersi i mówi to i chce ssać ale konsekwentnie mówie mu nie :) Niestety od nocnego jedzenia nie potrafie go oduczyć :( budzi sie przeważnie raz ale nic innego nie chce wziąść do buzi :( o butelce nie ma mowy :O ale zbieram siły żeby przetrzyamć go i w nocy poprostu konsekewntnie odmawiac mu cyca i dawać smoczek ale czekam z tym aż mąż będzie miał urlop to może mi troche pomoże w tej nocnej walce :) Jeszcze jedno co mnie troche studzi przy oduczania małego od piersi to to że on nie chce pić żadnego innego mleka :( wypróbowałam wszystkie dostępne na rynku mleka z krowim włacznie ale niestety moje dziecko nie toleruje żadnego :( i dlatego wiem że póki pije pierś to trochę tego mleczka pije choć z drugiej strony zastanawiam sie czy wogóle moje mleko ma jeszcze jakies wartości odżywcze? Pozdrawiam i życzę nam wszystkim bezbolesnego odstawienia maluszków od piersi 🖐️