Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandziaa

JAK TO INTERPRETOWAC???????????????

Polecane posty

Mam umowe na czas okreslony do 12/2008 z tym,ze nastepna powinna byc juz na nieokreslony jestem w ciazy,zaczelam 2 miesiac wyczytalam w kodeksie pracy: Art.186.[Urlop wychowawczy] 1.Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesiecy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobisej opieki nad dzieckiem, nie dłuzej ejdnak niz do ukonczenia przez nie 4 roku zycia.Do 6 miesiecznego okresu zatrudnienia wlicza sie poprzednie okresy zatrudnienia. czy to znaczy,ze przysluguje mi tez wychowawczy? pracyje w tej formie juz 16 m-cy + wczesniej 9 m-cy stazu z PUP wyczytalam w necie,ze jesli mam na okreslony to nie przysluguje mi wych. tylko macierzynski inic poza tym a w KOdeksie pracy co innego JAK TO ZINTERPRETOWAC?

Taki urlop przysługuje ci, jeśli jesteś zatrudniona na umowę o pracę i masz co najmniej półroczny staż pracy. Musisz jednak złożyć wniosek o urlop co najmniej dwa tygodnie wcześniej. Kobiecie zatrudnionej na umowę na czas określony urlop przysługuje tylko do dnia, do którego umowa jest zawarta. Urlop może wziąć także ojciec dziecka, ale nie możecie być na urlopie jednocześnie dłużej niż trzy miesiące (zasiłek będzie przysługiwał i tak tylko jednemu z was). Czas urlopu liczy się do stażu pracy, ale składkę nalicza się od wysokości zasiłku stałego z pomocy społecznej.

tzn z tego co napisalas to na okreslonym przysluguje ejsli urodze przed koncem umowy i bede mogla wych do konca umowy wziasc ale ponziej juz nie chyba,ze mi przedluza na nieokreslony?

no ale ty sie nie załapiesz na wychowawczy, chyba, że ci umowę przedłużą, bo umowa do końca roku a dziecko chyba poźniej urodzisz