Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia22kat

paracetamol w pierwszym trymescie ciazy mozna??

Polecane posty

Gość kasia22kat

witajcie dziewczyny umieram dzis glowa mnie boli(mam migrene juz kilka lat) do tego wymiotuje .Czy moge wziac paracetamol 2 tabeltki jestem aktualnie w 10 tygodniu.Jak nic nie wezme bede sie meczyc 2 dni :( pomozcie!!

paracetamol podobno mozna brac, ja brałam pod koniec ciąży. A lekarz co mówi?

Gość kasia22kat
ja czytalam tez w necie ze po 3 miesiacu mozna wiec nie wiem juz sama

Gość zastanow sie jaki wplyw
zadzwon do lekarza napewno ci odpowie.

Gość kaskakakja
mi lekarz mówił że w ostateczności i tylko jedną tabletkę.

Gość kaskakakja
ja po tym jak lekarz tak mi powiedział nic nie wzięłam tylko się przemęczyłam i teraz jestem przynajmniej spokojna i nie zastanawiam się zaszkodził czy nie? może jakieś domowe sposoby zastosuj.

Gość kasia22kat
Stosowanie w ciąży i podczas karmienia piersią Krótkotrwałe, doustne stosowanie paracetamolu ściśle według wskazań lekarza jest dozwolone dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią, ale opinie na ten temat są podzielone, np. dr.n.med. Paweł Grzesiowski i mgr. Jarosław Walory uważają, że paracetamolu nie powinny stosować kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. Podczas dłuższego podawania zaleca się zachowanie ostrożności. Paracetamol przenika przez łożysko. Do tej pory nie zaobserwowano szkodliwego wpływu paracetamolu na przebieg ciąży oraz stan zdrowia płodu i niemowlęcia. Paracetamol przenika w niewielkiej ilości do mleka matki, ale jak do tej pory nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na dziecko. Powyższe informacje nie dotyczą dożylnego podawania paracetamolu kobietom w ciąży lub karmiącym. Ze względu na brak dostatecznej ilości danych klinicznych bezpieczeństwo dla tej drogi podania nie zostało określone.

Gość kasia22kat
no chyba nie bede nic brac i i tak caly czas wymiotuje wiec jak bym wziela to pewnie bym zwymiotowala ide sie polozyc do lozka

Gość trymestrze
nie trymeście. możesz

Gość Rada_faktycznie ciekawe.
Generalnie, jak można to w ciąży nie brać, a jeśli już trzeba (nie ma innego wyboru) to po pierwszym trymestrze ciąży, no i jak najmniej. A więc tak: miejmy świadomość gradacji ryzyka, które wzrasta im młodszy jest płód. Ryzyko to nie zostało określone, bo nikt w tym celu badań nie wykona. Na sobie chyba też lepiej nie eksperymentować. W I trymestrze dochodzi do wykrztałcenia wielu narządów, które zaczynają pracować, uruchomienia produkcji wielu enzymów przez płód m.in. dehydrogenazy glukozo-6- fosforanowj. Brak tego enzymu jest przeciwwskazaniem bezwzględnym, ponieważ może to być przyczyną hemolizy (rozpadu krwinek) u płodu. Nie powinny stosować w I trymestrze, to nie to samo, że mogą spokojnie stosować po I trymestrze !!!! To właśnie mieli na myśli drGrzesiowski i dr Walory cytowani przez Wikipedię. Nie ma przeciwwskazań bezwzględnych, mimo, że producent podaje: ''Paracetamol przenika przez łożysko. Nie stwierdzono niekorzystnego wpływu paracetamolu na płód, stosowanego w zalecanych dawkach. Paracetamol może być podawany w okresie ciąży i karmienia piersią w razie zdecydowanej koniecznosci". - i to wszystko prawda. Nie dziwi więc , że nawet lekarz nie wie jak to interpretować. Ponieważ nie wiadomo do końca, jest to klasyczne przesnięcie odpowiedzialności na lekarza lub pacjenta. I tak to wygląda.

Gość Rada_faktycznie ciekawe.
???

Gość saleminka8
ja brałam paracetamol jak miałam 39 temperatury (2szt) do tego letni okład na brzuch i piłam zimne płyny-gorączka nie pojawiła się z przeziębienia,bo to było lato i ponad 20st C byłam wtedy w 16tc 2 razy musiałam brać i raz apap brałam bo strasznie mnie głowa bolała,ale i tak nie pomogło :P paracetamol i apap można brać,ale jak to mówią "przed użyciem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą" :P

Gość sia_sia
Mnie dziś okrutnie bolała głowa, jestem w 10 tc. Zrobiłam masaż barków, twarzy, skóry głowy, uciskałam mocno tam gdzie bolało najbardziej. Masaż robi się leżąc na plecach. Dodatkowo należy rozciągać barki przechylając głowę na jedną stronę: przechylam głowę kładąc ją na prawym barku a lewą rękę wyciągam jak najmocniej do dołu. Wstałam i ból przeszedł. Często głowa boli z powodu wzmożonego napięcia mięśni obręczy barkowej, szyji i głowy. U mnie był właśnie ten przypadek. Lek przeciwbólowy był niepotrzebny. Czasem powodem może też być odwodnienie. Jeśli zorientujesz się, ze mało piłaś, wypij 1-2 szklanki wody. Jeśli to było przyczyną, po kilku chwilach ból zniknie. Powodzenia!

Gość gość
Lepiej nie ryzykowac i nie stosowac paracetamolu czy innych lekow przeciwbolowych, bedac w ciazy zwlaszcza w pierwszym trymestrze.Polecem AMOL na bol gliwy wetrzec w skronie i czolo.Pomaga:) Bedac w ciazy miewam bole golowy, czasami nawet po dwa dni.Amol sprawdzony od lat.

Gość gość
amol na spirytusie...powodzenia!!!