Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blanca...

Używanie tamponów i TSS

Polecane posty

Gość Blanca...

Hey jade na wakacje za tydzień i wiem że w drugim tyg dostane okres. Do tej poty używałam podpasek bo jakoś bardzo mi to nie przeszkadzało bo miesiączki mam mało obfite i w ogóle. Ale tam będe chodzić na plaże noi nawet już nie mówie o kompaniu ale samo to zeby bykini przywdziać. No wieć co myśllicie o tym żeby pierwszy raz użyć tamponu będąc gdzieś po za domem, za granicą z dala od rodzinnego lekarz i wogóle będą gdzieś gdzie sie nie zna jeżyka itd now iecie o co chodzi... Czy da sie jakoś sprawdzić czy grozi mi coś takiego jak TSS?? Nie mam pod ręką żadnej ulotki z opakowania po tamonach? Co oni tam pisza? No bo wiem że pisza coś o TSS ale piszą jak zapocbiec czy tylko ostrzegają cprzed tym czy tam informują? Z góry dziękuje za info.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
kup z aplikatorem są higieniczniejsze- i nie żałlluj kasy

Gość pelkarap
tampony to syf, w środku w szyjce i pochwie krew się rozkłada i gnije, to śmierdzi, nadmiar krzepnie,nie wolno tego używać. Wyjątkowe sytuacje są przewidziane oczywiście tj plaża, wesele - prześwitująca sukienka itp Choroba ci nie grozi

Gość tampax lub ob i żel
Blanca - a czy kiedykolwiek próbowałas już używac tamponu?? i ile masz lat?? Bo kurcze może byc z tym problkem - niby sa małe itp. i jest większy wybór niż kiedys ale jak ja pamiętam jak chciałam założyc pierwszy tampon to zgłupiałam bo tak jakby nie mogłam wycelowac - może to dziwne no ale tak było. Ja ci powiem że zaczynałam od tych ob najmniejszych ( teraz sa też w tej otoczce jeszce łatwiej zaaplikowac) OB, ale powiem ci szczerze że odkąd poznałam Tampaxy z aplikatorem - na początku jakoś bałam się tego aplikatora hehe ale na prawde jak na początek tysiąc razy lepiej bo aplikator pomoże go ci umiejscowic i skoro nie masz obfitych miesiączek to powinien byc ok, niektórzy straszą że syf itp ale to zazwyczaj ci co maja obfite. Ja mam średnie i zawsze było ok, dużo łatwiej wchodzi. Aha jeszcze co ważne - bo ja się kiedyś męczyłam, a teraz zawsze jeśli używam tampona to z żelem intymnym - kupisz w aptece, dużo łatwiej wtedy wchodzi, chodzi o jakiś żel typu KY XY, intimel itp, popytaj ceny są różne, są to żele ułatwiające stosunki, no i do tamponów, globulek też się przydają.

Gość Alexxxxa
Ja pytałam lekarza o TSS, bo sama mialam takie obawy. Wyjaśnił mi, że faktycznie, kiedyś cos takiego w bardzo rzadkich wypadkach się zdarzało. Teraza jest inna technologia produkcji, inne wymagania odnośnie czystości w zakładach produkcyjnych i coś takiego się nie zdarza. Nie jest natomiast prawdą, że krew się rozkłada, śmierdzi i gnije, bo do tego jest potrzebne powietrze. Póki tampon jest założony, powietrze nie ma do niego dostepu i żadne tego typu procesy nie następują.

Gość i trzeba pamiętać o czystych
rękach i paznokciach gdy będzie się tam wkładało palca

Gość Blanca...
No jeśli chodzi o mój wiek to jestem stara już :P mam 18...i miesiaczkuje od jakiś 3 lat...ale nigdy jakoś nie używałam tamponów. No a teraz wydaje mis ie ze byłoby to lepsze rozwiązanie a wiele ale własnie mam wątpliwości...

Gość Blanca...
No napsizecie mi prosze bo nie mam jeszcze, zanczy nie kupiłąm żadnych co oni tam pisza na tej ulotce o tym TSS?? Piszą jak ostarożność zachować tak ? CZyli wziąć a aplikatorem? Aycz IQ potrzebne do zaaplikowania tamponu wystarczy takie do 150?:Plol

Gość saylu
żelem nawilżającym smaruje się tampon czy wejście do pochwy?

Gość ertyw
oj już nie pamiętam dokładnie co tam pisze, pamiętaj o czystych rękach przed włożeniem i po wyjęciu !!!!

Gość saylu
Ja nie włożę tampona bo mnie bardzo boli! może ten zel mi pomoże?

Gość ertyw
i niby trzeba zaczynać od tego najmniejszego tamponu... ale ja za pierwszym razem użyłam tamponu super i jakoś nic sie nie stało.bo podpasek zabrakło w domu a były tylko tampony to nie miałam innego wyjścia ;p

Gość saylu
dla mnie mini to ogromny problem. Boli!

Gość ertyw
a po co ci żel? tam wystarczająco jest ślisko podczas miesiączki... jak sie załatwiasz to nie podcieraj sie od razu tylko najpierw włóż tampon a dopiero potem sie podetrzyj.. i sie rozluźnij!! nic ci sie nie stanie!

Gość ertyw
stań w rozkroku a najlepiej kucnij..pare wdechów...i powoli włóż tampon i przechyl go lekko. na ulotce jest narysowane jak

Gość ertyw
a jesteś rozluźniona? hehe.. albo dla ułatwieniu pomyśl sobie o czymś miłym... ja tak zrobiłam za 1 moim razem ;p

Gość saylu
mam go pchać na siłę?

Gość ertyw
no nie!...ale troche popchaj.....tak z wyczuciem ..bo mogą być opory..a ile masz lat?

Gość saylu
16. Próbowałam już 3 razy, ale mnie to bardzo boli, może z tym żelem byłoby łatwiej, bo wydaje mi sie ze mam tam za sucho? Albo mam za ciasną błonę?

Gość ertyw
hmm..nie wiem..nigdy nie próbowałm...a nie bezpieczniej wodą? alboo wetdy żelem do higieny intymnej? a ktory dzień okresu?

Gość ertyw
tylko sie nie denerwuj .. bo wtedy w ogóle nei włożysz;p

Gość indianin
ja czasami jak znajdę w klopie w knajpie tampon to go wrzucam do piwa, kopie niesamowicie, wystarczą wtedy góra dwa, żeby się zrobić

Gość saylu
jak zmocze wodą to on będzie jeszcze większy(tampon). To drugi dzień. Dobra, spróbuje jeszcze jutro,moze się uda. dzięki za pomoc

Gość ertyw
Hahahaha... człowieku nie śmiej sie z takich rzeczy ;p