Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam duuuzy problem

mąż w Anglii, ja w Polsce-problemy z ubezpieczeniem zdrowotnym-POMOCY!

Polecane posty

Gość mam duuuzy problem

Niedawno wróciłam do Polski i jako niepracująca tu mężatka chcąc się zarejestrować w urzędzie pracy nie mam prawa do ubezpieczenia zdrowotnego, bo podobno muszę być zgłoszona do ubezpieczenia męża nawet jeśli on pracuje za granicą. urzędniczka powiedziała, że muszę pobrać druk e 109 z NFZ wydrukowałam sobie te papiery, ale jak je czytam, to one kompletnie nie dotyczą mojej sytuacji-to są jakieś formularze dla osoby wyjeżdzającej potwierdzające opłacanie składek w nfz(trzeba załączyć do wniosku stosowne papiery świadczące o płaceniu składek do nfz) ale skoro mój mąż płaci składki nie do nfz , tylko dla szacownej Królowej, to niby jak ja mam ten formularz wypełnić i jak mam się ubezpieczyć w kraju? czy ktokolwiek miał taką sytuację i może mi doradzić i napisać co powinnam, zrobic żeby mieć polskie ubezpieczenie zdrowotne?

moze Twoj facet powinien Ci wyrobic Europejska karte ja teraz bylam w Polsce z dzieckiem i wszedzie mnie przyjeli na ta karte, dziecko do pediatry itd

Gość mam duuuzy problem
mówią, że na tą kartę mogę iść do lekarza ,ale tylko w nagłych przypadkach(gdy złamię nogę itp), ale planowe zabiegi i stałe wizyty kontrolne podobno nie podlegaja tej karcie dodam, że jestem w ciaży, a co za tym idzie wymagam stałej opieki lekarskiej

Gość amadeoo31
a nie planujesz wyjechac do meza i tam rodzic?

Gość konngo
soty chuba jak by chciala to by nie pytala

Gość konngo
tez jestem zainteresowana tym tematem napewno mozesz sie ubezpieczyc sama placac co miesiac skladki na zus mnie wiecej 300zl i to by byl chyba niestety najprostrze , tylko dlaczego tak Nie napisalas w jakim kraju jest maz a to jest tez wazne , bo w zaleznosci od kraju pobytu meza bedziesz mial prawo do innych darmowych swiadczen naprzyklad tam gdzie placi sie za szpital chociaz mala czes to u nas tez musisz placic i tio wszystko z jego karty sory wlasnie sie dopatrzylam anglia nie wiem jakie sa swiadczenia bezplatne w angli mysle ze jezeli chcesz korzystac tutaj z karty meza to musisz najpirew wiele sie dowiedziec co i jak u niego albo placic u nas

zarejestruj sie jako bezrobotna to będziesz miała ubezpieczenie

Gość drozofila
witam cię mam duży problem. ja byłam w takiej samej sytuacji na dodatek z dzieckiem. ale dziecko to nie kłopot bo zostało ubezpieczone przez babcię w ZUSie a ja w Urzędzie Pracy powiedziałam że nie wiem gdzie przebywa mąż . Oni sprawdzili czy na terenie Polski nie ma go zarejestrowanego . i nie było . i to wystarczyło żebym była ubezpieczona.

Gość małopolanka
miałam podobny problem mąz musi dostać od ubezpieczyciela w Anglii wypełniony druk E-106 to jest druk europejski w trzech egzemplarzach z tymi drukami pójdziesz do oddziału NFZ i na tej podstawie dostaniesz zaświadczenie na podstawie którego masz prawo do świadczeń zdrowotnych jako członek rodziny dotyczy również dzieci i męża na czas pobytu w polsce koniecznie trzy egzemplarze jeden zostaje w NFZ drugi odsyłają do ubezpieczyciela za granicą a trzeci to nie wiem gdyz NFZ wystawia swoje zaświadczenie pozdrawiam

Gość mam duuuzy problem
witam. dziękuję bardzo za wszystkie informacje. już podjęlismy z mężem pewne kroki, więc mam nadzieję, że wszystko będzie załatwione pomyślnie. co do urzędu pracy....byłam i tam. chciałamsię zarejestrować , ale urzedniczka oświadczyła mi, że może mnie zarejestrować, ale i tak nie dostanę od nich ubezpoeczenia, bo jestem żoną pracującego męża i nawet jeśli mąż pracuje za granicą to ma obowiązek ubezpieczyć mnie u siebie w zakładzie pracy. co do europejskiej karty....rozmawiałam z dziewczyną, która jest w takiej samej sytuacji jak ja i ona na tą kartę była przyjęta w szpitalu i rodzić będzie również na tą kartę. musze to jeszcze sama sprawdzić w nfz jeszcze raz dziękuję za wpisy pozdrawiam:-)

Gość kaśka pelaśka
do małopolanki----> czy to nie miał być przypadkiem druk E 109? pytam bo też jestem w takiej sytuacji , wysłaliśmy podanie do Revenue&Customs o wydanie druku E-109, podobno wystarczą dwa egzemplarze, a jeśli mi przyślą jeden, to czy można go po prostu zeskanować bądź skserować? i jak długo czekaliście na swoje druki ?

Gość permanent27
też potrzebuję tego formularza.czy mogę prosić o pomoc co mam zrobić, gdzie zadzwonić albo co zrobić.

Witam:-) Kobitki,podaję Wam link do wyrobienia sobie tych kart europejskich-najlepiej przed wyjazdem.Wypełnia się druk on-line na cała rodzinę od razu i w ciągu 6 dni roboczych przysyłają karty dla wszystkich i ważne są przez 5 lat.Mi i moim znajomym dali do 2013r. W druku podaje się tylko dane i numer ubezpieczenia,który znajduje sie na tej fioletowej karcie z rejestracji do lekarza,albo NIN.Trzeba podać meila,oni wysyłają na meila,że aplikacja złożona pomyślnie.Wszystko. Wyrobić warto-jest bezpłatne i zawsze zabezpiecza sie ten czas, dopóki nie ma sie polskiego ubezpieczenia. Pozdrawiam https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do

Gość becia993
Osoby zamieszkujące i pracujące legalnie na terenie kraju unijnego oraz odprowadzające składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne w danym kraju, mają takie same prawa do świadczeń medycznych, jak obywatele państwa, w którym przebywają. Prawo to przysługuje również najbliższej rodzinie tej osoby: * członków najbliższej rodziny, zamieszkujących w kraju unijnym, należy zgłosić do ubezpieczenia na druku E-106, * osoby mieszkające i pracujące w kraju UE, przyjeżdżające do Polski (np. turystycznie) są uprawnione do świadczeń medycznych za okazaniem druku E-111 poświadczonego przez odpowiedni urząd kraju zamieszkania, * jeżeli najbliższa rodzina ubezpieczonego mieszka w Polsce, jest uprawniona do korzystania z świadczen na podstawie druku E-109, poświadczonego przez odpowiedni urząd w jego kraju zamieszkania, * osoby mieszkające w kraju, a pracujące i opłacajace składki za granicą (np. pracownicy przygraniczni), oraz członkowie ich najbliższej rodziny mają prawo do opieki zdrowotnej w obu krajach; w takim przypadku dla otrzymania bezpłatnej pomocy medycznej w Polsce konieczne jest uzyskanie w kraju zatrudnienia zaświadczenia na druku E-106 oraz zarejestrowanie go w oddziale NFZ. Dzieci takich pracowników są ubezpieczone i korzystają z pomocy lekarskiej w kraju, w którym mieszkają. Za granicą mają zapewnione świadczenia zdrowotne tylko w przypadkach nagłych (jak turyści). Obywatele polscy, delegowani do pracy w kraju Unii Europejskiej powinni pobrać z ZUS druk E-101 , potwierdzający fakt posiadania ubezpieczania w Polsce i zwalniający z opłacania składek ubezpieczeniowych za granicą. Osoby zatrudnione na podstawie umowy o dzieło w kraju członkowskim UE są uprawnione do korzystania ze świadczeń medycznych na podstawie druku E-128 . http://www.polska-anglia.co.uk/leczenie_i_ubezpieczenie_w_angli.htm POzdrawiam :)