Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to dziwna przypadlosc

do osob z zespołem drażliwego jelita pytanie

Polecane posty

otoż ja mam zespol drazliwego jeloita glownie na tle nerwowym, kiedy wycisza sie stres wyciszaja sie tez moje dolegliwosci, najgorzej jest kiedy mam duzo wolnego czasu, mysle o tym i sie martwie tez tak macie? i mam takie pytanie, kiedy budze sie rano, jestem czesto lekko podenerwowana a nie wiem nawet dlaczego, jakos zaczynam sie nakrecac i wtedy miewam chwilami taki bol brzucha jak przy biegunce ale slabszy i on mija po oddaniu gazow macie cos podobnego? czasem mam przy tym rozwolnienie a czasem nie, zauwazylam ze jak uda mi sie uspokoic to jest lepiej

Gość upupupuppupppppppu

Gość rano rośnie poziom kortyzolu
to hormon stresu, on powoduje że organizm się budzi hormon ten pojawia się też w stresie, możesz sprawdzic jego poziom w badaniu w krwi, badanie najlepiej zrobic rano bo wtedy poziom hormonu jest nawyższy i wynik jest najbardziej wiarygodny podobno witamina C w dużej dawce: 1000 mg na dzień niweluje złe skutki kortyzolu, można kupic takie musujące tabletki w aptece dbaj o nerwy to i jelita będą spokojniejsze, może jakaś herbatka z melisą zamiast porannej kawy ?

Gość dziwna dolegliwosc
najdziwniejsze jest to ze w chwilach kiedy rano zajm mysli czyms innym jest ok a kiedy zaczynam o tym myslec to wraca ten bol brzucha i gazy :( i to mija po wyproznieniu, ale w ciagu dnia kiedy jakos rosnie we mnie zdenerwoWAnie znow zaczyna mi "jezdzic " w brzuchu jak przed egzaminem :( moje jelita chyba sa zbyt wrazliwe a ja to klebek nerwow

Gość dziwna dolegliwosc
nikt nie ma podobnych preoblemow:( lekarz powiedzial mi ze musze przestac o tym myslec i sie uspokoic bo bedzie jeszcze gorzej, tylko jak to zrobic? mam teraz gosci na wakacjach moze tez to poteguje moje nerwy

Gość w goooooooore
uuuuuuuuuuuuup

Gość moze dzis ktos ssie odezwie i
mnie podtrzyma na duchu

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuppppppppppp
halo jestescie tam ludzie z zjd?

dodam za czesto mam taki jakby gniotący bol w lewym albo prawym boku, najczesniej sie on pojawia po posilku ale lagodnieje zazwyczaj po oddaniu gazow, czasem tez bol jest jakby umiejscowiony w okolicach macicy i jest taki kłująco piekący i tez pijawia sie po posilku...najczesciej kiedy mysle o tym ze cos mi zaszkodzi albo ze bedzie mnie bolal brzuch tak sie dzieje jak to mozliwe? kiedy np. jestem zajeta jakims innimi sprawami i nie mam czasu na myslenie jest wszystko ok

Gość w goooooooooore

Gość jelitko
tez mam zespół jelita drażliwego....byłam nawet u psychiatry..zapisała mi leki i jest dużo lepiej...a ty bierzesz jakieś?

Gość paltenee
witaj! też mam ten sam problem i również na tle nerwowym... Męcy mnie to okropnie, bo gdy się denerwuje to boli mnie brzuch, jelita i również mam takie kłucia na środku lub po bokach brzucha... podobno z tym już się nic nie zrobi... ;/

Gość w goooooooooore
no u mnie najgorzej jest kiedy o tym mysle, czyli to faktycznie musi byc sprawa glowy, najgorzej jest w stresie tak biore debridad ale juz koncze serie i jakies tam srodki uspakajajacekiedy czuje ze ogarnia mnie stres a macie ten taki gniotący bol w dole brzucha? po prawej albo lewej stronie? najdziwniejsze jest to ze czesto kiedy nie mam czasu o tym myslec to to mija a kiedy spbie o tym przypominam to wraca, tez to macie? a czasem mam takie dziwne wirowanie w zoladku, potem w jelitach jak na biegunke, ale mija to albo kiedy sie uspokoje albo po (przepraszam) oddaniu gazow :( strasznie to krepujace

Gość w goooooooooore
gastrolog u ktorego bylam tlumaczyl mi (chyba z godzine trwala wizyta) ze niezaleznio od tego czy mam luzny stolec czy nie musze SAMA sobie wytlumaczyc i uswiadomic ze jestem zdrowa i o tym nie myslec bo inaczej nic sie nie poprawi...az trudno uwierzyc w tak wielka role psychiki...teraz znow sie denerwuje i wszystko wraca bo o tym mysle a bylo juz duzo lepiej :(

Gość była żona króla który abdykowa
ja też mam jelito drażliwe :( często mam gazy i czasami ból po prawej stronie u dołu brzucha , czasem taki że nie mogę wytrzymać. Lekarz powiedział że to nietypowe umiejscowienie przy jelicie drażliwym i tak naprawede to nie mam tego zdiagnozowanego ale wszystkie objawy na to wskazują. Jest to także u mnie związane ze stresem, ale wiecie co, rzeczywiście bardziej i częściej boli jak o tym myślę. Wtedy tylko oczekuję ataku, napinam mięśnie ( ciągle napięte w końcu też zaczynają boleć ) i jestem wtedy wyczulona na najmniejsze ukłucie. To zdecydowanie nie pomaga. pozdrawiam was ciepło 🌻

Gość podnoszeeeeeeee