Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mika4464

urlop- jak to jest???

Polecane posty

Gość mika4464

mam pytanko: jeżeli jestem zatrudniona od 1 czerwca br. na umowę o pracę na okres próbny tzn do 31 sierpnia ile na dzień dzisiejszy należy mi się urlopu??? Czy jest to 1/12 (jeżeli mam 20 dni w roku), czyli 2 dni? A co jeżeli chciałabym wziąć 3 dni, jest taka możliwość??? Kto wie??

Nalezy Ci sie 1/12 na kazdy miesiac, czyli 1/12 * 20 dni = 2,... dni czyli 2 dni. Jesli pracodawca sie zgodzi mozesz wziac chocby i 10 dni ;) - wiec to zalezy tylko i wylacznie od pracodawcy. Jak bardzo potrzebujesz to moze jest mozliwosc wziecia bezplatnego urlopu - ew odpracowania dnia? Trzeba pogadac z pracodawca.

Gość mika4464
dzięki bardzo za odpowiedź, właśnie teraz już wiem jak to jest bo mój pracodawca wyraził zgodę tylko na 1 dzień urlopu. Przysługujące 1,66 dnia zaokrąglił mi do 1 dnia- masakra.

Bo z urlopami jest tak ze sie obcina, a nie zaokragla, wiec np 3.8 dnia to ciagle tylko 3 dni - chyba ze sie pracodawca zgodzi - jak dojdziesz do porozumienia z pracodawca. Na pocieszenie dodam - ze ja nie mam w ogole urlopu ;) bo pracuje na umowe-zlecenie - jak chce i sie firma zgodzi to moge miec duzo urlopu - tylko ze wtedy nie dostaje kasy - ale za to pracujac normalnie mam duzo wyzsza kwote netto niz przy umowie o prace. PS. Planowalem urlop, morze albo gory - koszty urlopu (dla 2 osob) wyszly duzo mniejsze niz kasa ktora bym zarobil w tym czasie - wiec nie oplaca mi sie zbytnio brac wolnego, bo mnie to realnie duzo kosztuje

Gość bzdury....
przysługuje 1,66 dnia urlopu za każdy miesiąc i jeśli wychodzi np 3,4 dnia to już wtedy zaokrąglamy zawsze na korzyść pracownika czyli do 4-ech dni!

Gość mika4464
hallo, bardzo bym się cieszyła jakby mi zaokrąglili do tych 2 dni, no ale nie mam już co liczyć- 1 dzień i koniec:( niestety... Jeżeli od września dostanę umowę na czas nieokreślony to dalej za każdy przepracowany miesiąc będzie naliczany urlop, czy wtedy będę mogła wziąć tyle ile chcę? Jak to jest??????? Do Mav2007- wiem co to znaczy umowa zlecenie, sama do czerwca pracowałam 4 lata na takiej umowie, kasa może i lepsza ale wkurzał mnie ten urlop bezpłatny, no i oczywiście brak świadectwa pracy po zakończeniu jej:(...

do Bzdury Przy urlopie nie ma zaokraglania - jest obciecie - tzn liczy sie ilosc pewnych dni urlopu, ktore ci przysluguja. Pracodawca moze dac wiecej, ale to jego wlasne ryzyko.

Gość mika4464
do Mav2007- jak to jest z tą umową na czas nieokreślony, skończy się to odliczanie dni i będę mogła na raz wziąć np 6 dni??? pozdrawiam:):)

to zalezy jesli jest to Twoja pierwsza praca to nie mozesz wziac ile chcesz urlopu albo ile Ci da pracodawca, bo co miesiac sie nalicza urlop proporcjonalnie. Ale to tylko jesli jest to Twoja pierwsza praca. Jesli nie jest to Twoja pierwsza praca to przysluguje Ci 5 dni urlopu od razu.

Gość mika4464
ok, a jeżeli jest to np moja pierwsza praca to jak długa urlop nalicza mi się proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy??? Kiedy nadejdzie ten czas że będę sama decydowała ile dni urlopu chcę wziąć???

Gość mika4464
ok, dzięki za info, czyli dopiero po roku będę w pełni mogła korzystać z przysługujących mi dni urlopu bez naliczania dni za przepracowane miesiące:(