Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bumbleebee

Morfologia

Polecane posty

mam pytanie - w jakim celu lekarz zleca morfologie przed przepisaniem tabletek anty? Chodzi o skad hormonalny krwi czy o ryzyko roznych chorob np. zakrzepicy? z tego co wiem zwykla morfologia nie pokazuje ile hormonow jest we krwi. prosze o odp.

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjj
podstawowym badaniem sa próby wątrobowe, w tym celu bada sie własnie krew. niektórzy nawt tego badania nie robią a to bardzo nie dobrze bo dla niektórych wątrób tablety to zabójstwo.

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjj
nie wiem dokładnie bo nie jestem lekarzem. wiem ze to podstawowe badanie i ze niektóre wątroby nie wytrzymają kuracji hormonalnych, dlatego trzeba je sprawdzac

Gość morfologia ma malo do rzeczy
jesli chodzi o tabletki anty. no chyba że ktoś bedzie mial na prawdę gęstą krew, wysoki hematokryt i inne parametry.ALe najważniejsza jest wątroba, jak siądzie wątroba to i siada krzepliwość. Najważniejsze badania przed wzieciem tabletek powinny byc zrobione: Aspat, Alat, bilirubina, czas krzepnięcia APTT, fibrynogen, czas krzepnięcia po rekalcynacji. No i o h ormonach też nie powinno się zapominac, przeciez każdy ma inny poziom hormonow a ma sobie dowalac taką samą dawkę? wg mnie lekarze zbyt lekceważaco podchodzą do wypisywania recept na anty.

dzieki. A czy ktorejs z Was wypisal lekarz tabletki anty bez zadnych badan tlyko po rozmowie i przyjmowalyscie je?

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjj
tak, mi własnie przepisał po wstepnej rozmowie o niczym zwiazanym ze mną! wtedy nie wiedziałam ze trzeba robic jekies badania, od reki przepisał mi diane skurwysyn(prywatnie). po kilku opakowaniach zmieniłam ginekologa. jak sie dowiedziała ze nie miałam zadnych badan to strasznie na mnie nakrzyczała i zleciła kilka badan bez żadnej kolejki, tylko juz i bez gadania.