Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do znawcow kotow

Agresywna kocia terrorystka

Polecane posty

Gość do znawcow kotow

Witam mam 3 letnia kocice ,nie byla sterylizowana,gdyz normalnie znosila rujki,poza tym jest kotem domowym...ale...1szy raz zaczelo sie niewinnie cos w kuchni spadlo zjezyla sie i przerazliwie miauczala,przeszlo...nie atakowala...kolejny raz podczas sprzatania mieszkania po malowaniu sterroryzowala nas tak ze sie ruszyc nie moglismy godzine bo byla cala zjezona gryzla drapala,myslalam ze cos ja przestraszylo,a ostatnio sikala w locie jak nigdy i zaatakowala narzeczonego bez powodu,pogryzla go do krwi,mial spuchnieta reke,dzis sterroryzowala mnie bo wracalam z kolacja z kuchni,niewiem jaka przyczyna i dlaczego tak jej odbija ,weterynarz sam niewie...kazal sie zastanowic nad uspieniem;/ to sie zdarza co jakis czas,ale mimo wszystko jak jest normalna jest kochana i slodka,szkoda mi jej usypiac,czy ktos sie spotkal z podobna sytuacja?

Gość do znawcow kotow
byla tu kiedys taka fajna weterynarka...moze przeczyta ten post...

Gość cholera to z Egzorcysty chyba
: O Ja mam roczna kotke. Nastraszylas mnie

Gość wykurrwiste ciapciochy
skróć albo wykurrwiaj w siną dal na swojej "koci" 🖐️

Gość do znawcow kotow
ja naprawde nie zartuje probowalam sie zastanowic nad przyczyna ale to juz kolejny raz bez przzyczyny;/ na codzien jest normalna...przedtem bylo to tylko raz,a teraz srednio raz na 2-3tyg;/ dla mnie uspienie to ostatecznosc moze ktos bardziej doswiadczony spotkal sie z czyms podobnym? szkoda mi jej ;/

Gość za dlugie dla biednej pustej
kretynki, ktora w zyciu czytala tylko smsy :O

Gość do znawcow...
kot moze stac sie agresywny nawet po zmianie mebli, w pomieszczeniu, w ktorym przebywa. Minie jej to. Nie martw sie

Gość do znawcow kotow
teraz znowu sie ruszyc nie moge bo szlam do lazienki w golych stopach;/ warczy i sie jezy;/ to nie jest normalne;/

z kotami jest baaardzo trudno można spróbowac feliway- takie wtyczki do kontaktu lub spray z kocimi feromonami, dośc skuteczny albo psychotropy

Gość do znawcow...
To moze byc tez bol zeba, albo twoja kotka chce dominowac i stad to agresywne zachowanie

Gość pomaranczowo
boze!! agresja u kota jest czesto spwoodowana bolem!! po 1: kastracja!! konieczna dla zdorwia kotki, ona moze miec ropomacicze na przyklad, po 2: czy wet robil jej badania krwi i moczu? to podstawa, czy leczyl "na oko"? jak nie robil- zmienic weta po 3: tu nie szukaj odpowiedzi tylko idz na kocie forum tam sa znawcy kot, www.forummiau.pl

prawdopodobnie kotka ma problemy psychiczne i trzeby było ja leczyć psychotropami , moja koleżanka ma kotkę ktorej daje psychotropy bo bez tego reaguje tak jak wasza

Gość pomaranczowo
www.forum.miau.pl to dobry adres,

Gość pomaranczowo
odwiedz to forum, poczytaj i zapytaj, tam znajdziesz odpowiedz no i kastracja to podstawa, twoj weterynarz jest jak widac kiepski

Gość pomaranczowo
www.forum.miau.pl no teraz to chyba link dziala

kot wcale nie musi byc wykastrowany, ja swojej ie wykastrowałam ciągle i nie uwazam sie wcale przez to za kiepskiego weterynarza jesli pierwszy atak nastapił po upadku czegos w kuchni to jednak szukałąbym problemu w psychice, po wykluczeniu np. problemów ze wzrokiem

Gość pomaranczowo
no to gratulacje :O niestety takich "wetow" jest w karaju nadal sporo ale na szczescie mozemy wybierac i nie chodzic do takich o pogladach ze sredniowiecza PODSTAWA to wylkuczenie chorob, czyli np ropomacicza bo kotka nie jest kastratka, czy innych ktore przebiegaja utajone a kotu sprawiaja ból, zrobienie badania krwi-morfologii i biochemii z profilem nerowym oraz badania moczu, musisz znalezc dobrego weta naprawde polecam tamto forum, tam sa znawcy kotow, dopiero po wykluczneiu chorob somatycznych mozna zaczac szukac w psychice

Gość pomaranczowo
miało byc z profilem nerkowym i wątrobowym

chociaz jestem zwolenniczka sterylizacji jako metody kontrolowania populacji to nie uważam,że każdemu stworzeniu nalezy obligatoryjnie w pierwszej kolejności usuwac chirurgicznie gonady:o

Gość pomaranczowo
kazdemu niehodowlanemu- czyli np kotu nierasowemu (rasowy=rodowodowy) i kazdemu rasowemu bez prawa do hodowli zdobytego np na wystawach czy w inny sposob ktory dopuszcza dany klub pomijajac ze kastracja chroni kotke przed meczacymi rujami, ruja permanentna itd, cystami na jajnikach czy ropomaciczem a takze przed rakiem sutka a wlasciciela przed wieloma klopotami takze behawioralnymi pani weterynarz chyba spala na zajeciach?

fanatyzm jest szkodliwy moja kotka jest rasowa-rodowodowa, czy to zmienia jej fizjologię? a uwierz mi, wysterylizowałam już setki samiczek, te hodowlane rzadziej maja zmienione jajniki u kotek ropomacicze to rzadsza przypadłośc, niż u suczek, i lekarze rzadziej tez biora je pod uwagę, niestety, zdarzało mi się juz przejmowac takie kotki, u którcyh nie rozpoznawano pyometry złosliwości sobie daruj w tym przypadku uwazam po prostu,że sterylizacja nie jest priorytetem

Gość pomaranczowo
owszem, rzadsze i dlatego ze tacy weci jak ty rzadziej biora je pod uwage wiele kotek stracilo juz zycie do autorki- goraco polecam podane forum, tam dostaniesz dobre rady, i namiary na dobrego weta z twojej okolicy, twojej kotce moze byc bardzo wiele rzeczy, a jak kotka nie miala robionych badan to taka wizyta u weta jest nic niewarta

Gość pomaranczowo
"w tym przypadku uwazam........." to super ze zdiagnozowalas juz kota przez internet :O

Gość pomaranczowa ty za to
cielabys koty na dzien dobry. Za to, ze sa kotkami:O

w swojej zapalczywości nie jestes w stanie mnie urazić sama sobie przeczysz czyz sterylizacji nie powinny byc poddawane jedynie zdrowe zwierzęta? (dlatego na przykład ja przed zabiegami robie badania krwi i rtg klatki, no ale ja jestem durnym wetem) sama piszesz,ze trzeba wykluczyć somatyczne przyczyny, jednoczesnie nawołujac do sterylizacji w pierwszym rzedzie jeś;li w organizmie postepuje choroba podstawowa, czy rozsadnym jest bez jej zdiagnozowania narażanie kota na stres operacji? a jesli tło jest psychiczne- czy zabieg i stres z nim związany wpłymnie korzystnie na psychikę? wyluzuj, nie oceniaj niczych kompetencji zaslepiona przekonaniem o własnej nieomylności, zastanów się przez chwilę nad logicznoscia własnych wywodów sterylizaje popiera, jak juz pisałam, nie jest ona jednak priorytetem

Gość pomaranczowo
no owszem, uznalam cie za durnego weta - pisalas cos o badanich kotki? nic a nic, tylko ze po wykluczeniu problemow ze wzrokiem moga byc psychiczne a badania to podstawa, trzeba znalezc chorobe wywolujaca agresje czyli badania i poszukiwanie choroby , jak kot zdrowy to kastracja bo ona czesto pomaga rozwiazac wlasnie problemy psychiczne, do tego feliway warto, jak po kastracji nie bedzie poprawy to szukac przyczyny w psychice, czyli dobry behawiorysta mozna tez z nim skonsultowac, psychotropami nie szafowac od razu oczywiste jest ze chorego kota sie nie kastruje -nie pisalam o tym skoro jestes weterynarzem :O tak czy inaczej kazdy domowy kot powinien byc wykastrowany poniewaz to oszczedza mu wielu chorob w przyszlosci a nam portfel

uznałam,że jeśli kot trafił do lekarza,to był badany i podjeto działania diagnostyczne koniecne do wykluczenia przyczyn fizycznych jesli jednak trwa to dłuższy czas, ataki sa co 2-3 tyg. to wyjeżdżanie z ropomaciczem na pierwszy ogień jest absurdalne

Gość pomaranczowo
niestety szansa ze byl badany jest bardzo niewielka, wiesz ilu wetow robi badania? zapewniam cie ze niewielu, zwlaszcza z malych miast zwykle jest to diagnoza "na oko" , ropomacicze podalam jako przyklad jednej z wielu chorob jaka moze meic ta kotka, gdyby byla wykastrowana od razu mozna by wiele z nich wykluczyc a od razu wylowilam info ze kotka nie jest kastratka bo jestem na tym punkcie troche przewrazliwiona, co nie oznacza kastrowania chorych kotow!!! ty sobie pracujesz w czystym gabinecie, przyjmujesz czyste kotki i pieski na szczepienia itd, ja widze olbrzymia nadpopulacje kotow z ktora panstwo nic nie robi, ciemnote ludzi co sadza ze kastacja to krzywda dla zwierzat widze koty wyrzucane z domu, chore, kotki rodzace miot za miotem, kocieta umierajace w meczarniach bez oczu ktory wyzarl koci katar, czy na panleukopenie, zabijane przez psy, przez ludzi koty brudne, smierdzace i chore, kalekie, umierajace w wieku okolo 2 lat , te koty zyja w ukryciu ,wiekoszosc ludzi o nich nie wie, ci co sadza ze kastracja to krzywda, choc sa niestety wyjatki i wsrod osob zajmujacych sie bezdomnymi zwierzetami... a te wszystkie problemy rozwiazalaby kastracja, i dlatego tez nie wolno mowic ludziom ze kot domowy moze byc niekastrowany!!! widzactego jednego kota zobacz los calej populacji, http://www.brightlion.com/InHope/InHope_pl.aspx

nie wiesz, gdzie i jak pracuję powtarzam-fanatyzm jest szkodliwy EOT

Gość pomaranczowo
ten "fanatyzm" - w wydaniu wielu ludzi uratowal zycie tysiacom kotow i psow, zapobiegl przyjciu na swiat milionow niechcianych kociat i szczeniat a tym samym smierci w meczarniach ponad 90% z nich w cywilizowanych krajach jest ustawowy nakaz kastracji niehodowlanych zwierzat, w ten sposob uporali sie z problemem bezdomnosci w PL tez kiedys byl- dotyczyl np koni, pod grozba kar finansowych byl nakaz kastracji nieuznanych ogierow ojej, to cale panstwo to fanatycy???? tak wiec jestes raczej osoba o malej wiedzy w tym temacie, koncze dyskusje to dla wiadomosci jakby byl jakis podszyw adios-pani weterynarz