Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kiki777

Proszę o przepis na ciasto ze śliwkami

Polecane posty

Gość bzuska
Placek ze śliwkami Bardzo łatwy, zawsze mi wychodzi, mało czasochłonny (nie trzeba bić piany ani używać miksera). Składniki 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 12 dag masła lub margaryny 8 łyżek cukru 1/2 kg ślliwek cukier puder do posypania tłuszcz, bułka tarta do formy Masło stopniowo utrzeć z cukrem ( wbijamy 1 jajko do miseczki, dodajemy 3 łyżki cukru - chwilę ucieramy, później dodajemy następne jajko i 3 łyzki cukru - ucieramy, w końcu trzecie jajko i 2 łyżki cukru - ucieramy). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wyrównujemy ciasto łyżką, na to kładziemy połówki śliwek przecięciem do góry i lekko je wciskamy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. ok. 180 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Gość pasjaNY
`a ja wczoraj pieklam taki` wlasnie pieke to twoje ciasto... zeby tylko wyszlo! zmienilam tylko jedna rzecz.. na wierzch dalam posypke (margaryna z cukrem i maka) Twoj przepis jest najlatwiejszy, a ja lubie szybko, latwo i pysznie :) dam pozniej znac jak wyszlo

Gość pati2011
Mama pytanie odnosnie tego ciast od she71, w jakiej temp. piec i na jak dlugo wstawiamy do piekarnika???