Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_arcin

Jesli mnie oswoisz- Mały Ksiaze

Polecane posty

Co niektorzy z was znaja historie oswojenia lisa, ktorego dokonuje Maly Ksiaze, opwiesc uczy , ze nalezy byc odpowiedzialnym za to co sie oswoi poprzez co mozemy oswoic drugiego czlowieka?

gdy kogos lubimy ale wiemy ze nie powinnismy stwarzac takich wiezow, to co? nalezy opuscis taka osobe, zostawic ja samemu sobie?

Gość kasikonik
oswoić nie znaczy wytresować :D

Wkurzona, teraz tez mnie to bawi :D Sami, oswoić znaczy uczynić swoim, czyli swojskim, czyli znajomym, czyli bliskim :classic_cool:

Gość yyyyttytyt
tzn. zaprzyjaźnic i jestesmy za przyjaciol odpowiedzialni, rozumiesz?

Gość malinowa malina
ja dałam swojemu facetowi do przeczytania ten właśnie moment na głos (mój ulubiony), to żeby było śmieszniej tydzień później mnie zostawił bo "nie jest gotowy na taki obowiązek" :(

Nie mam zamiaru nikogo oswajać,związek to nie jest niewola...tylko Świadomy WYBÓR dwojga ludzi,bez umowy na czas określony. Niestety trzeba sie liczyć z tym,ze kiedyś może nadejść koniec. Dlatego trzeba cieszyć sie z każdej spedzonej razem chwili.

Gość yyyyttytyt
a wiesz co to jest przyjażn? to nie kolezenstwo... przyjaciolom ufamy, mozeby przy nich mowic o swoich slabosciach, nigdy sie z nimi nie nudzimy i mozemy rozmawiac godzinami, a jak mamy problem wiemy ze nam pomoga to jest przyjazn i jest ona wiecej warta niz jakies milosci, bo one przychodza i odchodza a przyjaciele zostaja!

Gość yyyyttytyt
ale tepa jestes! tu nie chodzi o niewole! to przenosnia, nie umiesz znalesc glebszego sensu? :O

oswoic czyli dac mu wolny wybór ale tak aby ten wybór dla niego był wyborem mnie ;) tak rozumię słowo oswoić :) Daje mu to czego on potrzebuje i nijak sie to ma z więzieniem :)

Ok widocznie inaczej pojmuje oswojenie. Skoro tak jest dobrze i uważanie ze trzeba oswajać ,liczyć na kogoś a nie tylko na siebie to jestem pełna podziwu. Hmmm czyli przy męzu pijaku trzeba tkwić,bo łączyły nas ''więzi'' przyjacielowi narkomanowi dawać na narkotyki>? Szacun dla Was.

Sanmi, ja to rozumiem zupełnie inaczej, ale na razie nie będę rozwijać tematu w każdym razie rozumiem to zjawisko zdecydowanie pozytywnie :)

Gość igipigiggi
Hmmm czyli przy męzu pijaku trzeba tkwić,bo łączyły nas ''więzi'' przyjacielowi narkomanowi dawać na narkotyki>? Szacun dla Was. pusta pozostaniesz :O

oswoić to stworzyć taką więź jak w przyjaźni, i jestesmy odpowiedzialni za to co oswoimy, gdy przyjacielowi potrzebna pomoc to wyciagniemy pomocna dlon, gdy spada na dno nie odsuwmy sie od niego tylka ciagniemy ku górze ja tak to rozumiem

Ja też tak to rozumiem....ze jeśli stworzymy z kimś więż to staramy sie być z tą osobą,przy tej osobie,ale są sytuacje kiedy dochodzi do wyboru. Przyjaciel czy ja?Co wtedy robić ile mozna wytrzymać...o to mi chodziło.Nawet oswojony lis pozostaje ddzikim zwierzęciem. Ale Wy tylko skupiacie sie na 1 kolorze,nie na wszystkich....i oceniacie innych od siebie :(

oswoic - zdobyc zaufanie drugiej osoby. oswoic - ze swoimi nawykami, zachowaniami, wadami i zaletami. sprawic aby ta osoba szla n aspotkanie z nami z radoscia, a odeszla z poczuciem dobrze spedzonego czasu, a nie straconego. bez roznicy czy to partner zyciowy, przyjaciel, czy znajomy.

Gość taka jedna zdziwiona
oswoić = obdarzyć miłością i nie wycofać jej.. Chciałabym być kiedyś przez Niego oswojona, bo ja jestem dzika i nieufna wobec mężczyzn. Dużo złego widziałam i czułam. Ale wierzę, że jestem oswajalna, jeśłi ktoś będzie miał cierpliwośc i miłość do mnie i zrozumie, jak bardzo warto :)