Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blame

jak przestać obgryzac skórki?

Polecane posty

Gość blame

nie paznokcie tylko skórki? przez to moje dłonie wyglądają fatalnie:O a jak wiadomo, że dłoń to wizytówka kobiety:(paznokcie mam ładne, długie, ale skórki szpecą cały efekt:( niby staram sie pilnować, ale i tak mimiwolnie zaczynam to robić, nawet nie obgryzac, tylko zazdierać paznokciami. Obcięcie paznocki na krótko na nc się nie zdaje, takimi też potrafię:( Pomózcie, doradźcie coś :(

Gość Jokosa
miałam dokładnie to samo! Odziedziczyłam po tacie, trwało to bardzo długo, często zdzierałam skóre aż do krwi, wyglądało to ohydnie, skórą podrażniona puchła i miałam takie czerwone bule. W końcu przyszedł czas, że zazełam bardzo dbać o dłonie i paznokcie. Trwało to troche, zanim moje dłonie doprowadziłam do jako takiego stanu, a wyglądało to tak, że oglądałam swoje palce wybierałam taki, tkróy jest najmniej pożdzieranyi postanawiałam, że tego palca nie obgryzam, że o niego dbam. Regularnie używam oliwkę do paznokci i skórek oraz Odywkę wapiową PALOMA. Próbowałam ustalić w jakich okolicznościach podświadomie zdzieram te skórki i ustaliłam - w szkole na lekcjach gdy nie ma nic do roboty i uwaga..w kościele. I co zrobiłam? Metoda z 'cokolwiekrobieniem' zadziałała. Bawiłam sie ołówkiem, turlałam go, maźgałam coś w zeszycie, albo tak nerwowo nim trzepałam;) A do kościoła przestałam chodzić, nie ze względu na paznokcie, ale tak wyszło, że nie potrzebne mi uczucie obecności 'czegoś'w niebie. Podczas godziny potrafiłam tak zdrzeć skórki, że czesto leciala krew i nie wiedziałam co robić. To wszystko robiłam podświadomie. Po pierwsze co musisz zrobic to nie dopuszczać do sytuacji w których sie zamyslasz, odpływasz myslami. W każdej chwili musisz być czujna i panowac nad swoja podswiadomoscią i palcami, by móc w odpowiedniej chwili sie powstrzymać.

Gość Jokosa
teraz mam nietknięte 4 palce u prawej i cztery u lewej. Oprócz kciuków, bo to z nimi najgorzej walczyć. Mam pozdzierane ale nie wygląda to aż tak tragicznie jak pół roku temu. Pocieszam sie tylko, że te zaczerwienieia kiedyś znikną, jak skóra dojdzie do siebie po takich jazdach. A takim z drastycznych sposobów, ale działającym jest założenie sobie na nadgarstek gumki recepturki, gdy tylko zaczniesz zdzierać skórki ..Trzassss! Zaboli, ale konsekwentne temperowanie swojego przyzwyczajenia przyniesie oczekiwany skutek. Poboli poboli, ale nie jest tak źle, a pomysl, że bedziesz pogła bez obaw pokazywać dłonie:) Powodzenia życze i wytrwałości!!!