Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona_życie

polipy,czyli ZESPÓŁ PEUTZA JEGHERSA

Polecane posty

szukam ludzi,ktorzy mają tą chorobę tak jak i ja....by podzielic sie doswiadczeniami,obawami.pierwszy i ostatni raz ujawnila sie w 4 kl podstawowki,czyli jakies 12 lat temu. A teraz mam isc na badania i sprawdzic,czy nie trzeba bedzie mnie kroic :/ po za tym....ryzyko zachorowania na jakiegokolwiek raka jest przy tej chorobie bardzo wysokie :(

idz smialo i niczym sie nie przejmuj. dopoki sa male polipy mozna je wycinac laparaskopowo, pozniej jak sa duze to juz kroja :o moj tato mial wycinane jakies dwa tygodnie temu i juz prowadzi samochod. kilka dni odzywianie pozaustrojowe a pozniej wszystko wraca szybko do normy :) nie zwlekaj bo rak jelita grubego jest wciaz trudno wyleczalny i profilaktyka jest bardzo wazna. zdrowka :)

Gość AGrani
Witaj Iska.. długo w sieci szukałam jakichkolwiek informacji na temat tego zespołu. Ja również na to choruję. Miałam dwie laparoskopie, w tym miesiącu idę na badania kontrolne do szpitala ( kolonoskopia, TK, gastroskopia, usg, itp.) Miałam polipy w jelicie cienkim, grubym, żołądku i dwunastnicy. Powodowały one niedrozność, stąd konieczność operacji.

Gość AGrani
napisz proszę jakie miałaś dolegliwości i na jakiej podstawie postawiono u Ciebie taką diagnoze podaję nr gg 5821904 (jeżeli mozesz odezwij sie)

Gość szczurcia
Witam ja ma tę chorobę od dziecka ale dopiero teraz ją zdiagnozowano(a mam 32 lata).Mam typowe objawy zespołu Peutza-jeghersa-ciemne plamy na ustach i śluzówce policzków,biegunka,silne bóle brzucha no i polipy w jelicie i nosie.W 2008 wycięto mi polipy 6 i 4 cm wraz z 30cm odcinkiem jelitka cienkiego.A w tym roku usunęli mi kolejne polipy gdzie jeden miał 10/15 cm.Nie długo idę na dalsze badania do kliniki onkologicznej w Warszawie.

Gość artchie
witam! u mnie ta choroba została stwierdzona w 2002 roku, po obfitych krwawieniach. Od tamtej pory mam co jakiś czas robione profilaktyczne badania: kolonoskopia, gastroskopia, morfologia i usg

Cześć,a jak jest z Twoją morfologią?bo ja mam ciągle anemię,przez to jest mi słabo,szybko się męczę.

Gość artchie
problemy z morfologią występowały po krwawieniach.Wtedy pomagałem sobie domowymi sposobami, tzn. piłem sok z buraków,jadłem dużo sałaty i mięs itp. po jakimś czasie wszystko wróciło do normy i jak na razie jest ok

Gość maaaarzaaaa
Proszę o wszystkie informacje dotyczące tej choroby. Właśnie dowiedziałam się, że mój syn to posiada. Czy profilaktyka jest jedynym sposobem walki z tą chorobą? Proszę o wszystkie wiadomości jakie posiadacie. Bardzo się boję.