Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość J.K. Mikke

ZUS bankrutuje

Polecane posty

Gość J.K. Mikke

Gdy do śp. Helmuta Karola hr. von Moltkego wpadł nad ranem ordynans z wiadomością: "Wojna z Francją!", feldmarszałek powiedział: "Plan wojny z Francją - druga szuflada od góry". Odwrócił się na drugi bok i poszedł spać. Gdy dziś "Gazeta Wyborcza" informuje, że ZUS bankrutuje (a raczej: będzie musiał zmniejszać emerytury) - to ja mówię tylko: "O tym, że za 30 lat ZUS zbankrutuje napisałem w 1978 roku w podziemnej broszurze o ubezpieczeniach (stała się podstawą do wydania dwa lata temu najważniejszej książki o ubezpieczeniach); pisałem o tym z pięć razy w ANGORZE i ze 20 razy w innych pismach". Ja swoje zrobiłem. Jeśli Państwo mimo to nadal głosowali na te śmieszne partyjki złodziei, socjalistów, bandytów i agentów bezpieki (z dużą domieszką pospolitych durniów) zamiast na jedyną rozsądną partię, czyli UPR - to Wasz problem. Nie mój. Ja sobie poradzę bez emerytury. Dziś "Gazeta Wyborcza" wali na pierwszej stronie, że ZUS będzie musiał drastycznie zmniejszyć emerytury. Przecież to było oczywiste. Dla każdego, kto myśli. Nie moja wina, że ludzie myślą tylko na rok naprzód (a politycy na trzy lata naprzód - bo za cztery lata będą wybory...). Ja w tej chwili myślę (i piszę!) o tym, co będzie z Polską w roku 2038 - i to Wy musicie chcieć, bym się od tego oderwał na rzecz ratowania, co się da. czytaj dalej Nie zechcecie? To nie. Ja wiem, co zrobić, by emerytury wypłacić - ale nie ukrywam, że zacząłbym od wsadzenia do kryminału tych, co wprowadzili ten system masowego okradzenia Polaków, czyli "przymusowych ubezpieczeń". Był taki artykuł Kodeksu Karnego: "Kto przemocą lub podstępem doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem - podlega karze więzienia od sześciu miesięcy do pięciu lat". I te łajdaki, które to wprowadziły, muszą co najmniej na pół roku powędrować do mamra. Ku przestrodze innych łajdaków. Przypominam, że UPR od 20 lat domaga się, by pieniądze z prywatyzacji majątku państwowego (sprzedawanego z licytacji, bez żadnych względów socjalnych, temu, kto da najwięcej!) szły na Fundusz Emerytalny. Natychmiast odcięto nas od telewizji. Teraz JE Donald Tusk mówi, że 20 proc. da. Za późno. 20 proc. to należało dawać 19 lat temu. Teraz większość majątku, budowanego przecież ze składek obecnych emerytów, została sprzedana - i domagamy się przeznaczania na ten cel 80 proc. reszty. Sprzedawanej uczciwie, z licytacji. Tyle że ta banda złodziei chce ten majątek nadal rozkradać... Do kryminału! "Gazeta Wyborcz" robi teraz pieniądze na alarmujących artykułach. A kto wzywał do wchodzenia do UE, twierdząc, że wtedy masa młodych ludzi wyjedzie sobie za granicę? A kto wychwalał przymus ubezpieczeń? A kto pisał o "przyspieszonych" i "pomostowych" emeryturach jako dobrodziejstwie ludzi pracy? Ludzie - przecież to Wasze pieniądze rozkradano!! Obiecano Wam emerytury w wieku 65 lat (60); nie później - ale i nie wcześniej. Partie rozdały Wasze pieniądze jako wyborczą kiełbasę swojej klienteli w wieku 55-60 lat - to reszcie frajerów wypłacać się będzie dopiero od 67-70 roku życia! W zmniejszonej wysokości. Niedawno na wiecu w Mielnie ktoś spytał: "Kiedy wreszcie UPR dojdzie do władzy?". Odpowiedziałem: "Ludzie zmądrzeją, gdy zbankrutuje ZUS". Na co stojący obok mnie prezes UPR, kol. Bolesław Witczak, oświadczył przytomnie, że wtedy to żadna sztuka: ludzie będą tak wściekli... UPR jednak powinna dojść do władzy, zanim ONI rozkradną resztę majątku - by uratować, co się da. Miał rację - ale to, powtarzam: Państwa problem. Jak chcecie, by Fundusz toczył się dalej nieuchronnie ku przepaści - to głosujcie nadal na PZPR, SdRP, UP, AWS, PiS, PO, PSL, LPR, SLD itp., itd. Ja tam dam sobie radę...

Gość aneluczkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
😴

Gość Wszyscy się wymądrzają ...
... a prawda jest taka, że w zeszłym roku Polska po raz pierwszy stała się biedniejsza od Botswany, która to Botswana jest krajem afrykańskim pozbawionym nawet dostępu do morza, z mniej więcej 1/3 populacji zarażoną HIV. Kraj ów był swego czasu trzecim najbiedniejszym krajem świata - w 1966 roku, kiedy to uzyskał niepodległość. To samo w sobie jest tak haniebne, że cały rząd powinien się z tego powodu natychmiast podać do dymisji, ale oni tego nie zrobią, bo i po co?

Gość nie wierze UPR tez
nikomu nie wierze nami powinnien sie zajac jakis zagraniczny rzad - dlaczego USA przyłączyła sie do II WŚ ?!!?!?!?! trzeba nam bylo pozostac w łapach niemców !

Gość na kielbase przedwyborcza
tez sie nie nabiore. Dochodza do wladzy, a potem kradna az wiory leca. PO- PIS dolone partie, czy UPR. Jedno szambo

Gość Komu sie to dzieje
No,troche przesadziles kolego-wsadzajac do jednego worka komuchow z PZPR/SLD/PO i np takze PiS.To duza przesada i powoduje od razu moja niechec i podejrzliwosc.Ludzie jak mysle i ja rowniez- zmadrzeja wkoncu i przestana glosowac tak,jak kaze im zydowska gazeta dla Polakow,czy inne media udajace polskie.Kiedy to sie stanie-nie wiem.Przeciez jeszcze niedawno pisano o tym,ze jezeli ktos placi na zus przez 30 lat obecna skladke,to w przypadku przejscia na emeryture powinien dostawac ok 30.000 zl.tak powinno byc w przypadku mezczyzn,ktorzy zyja w Polsce krocej,a zatem powinni dostawac wieksza emeryture niz kobiety przeliczona na lata zycia po przejsciu na emeryture.Inaczej jest to zwykle okradzenie ludzi.Pracujac ciezko przez 30 lat mamy prawo sie spodziewac godziwych kilku lat zycia.Chociaz tych kilku lat.To,ze ZUS zapowiada zmniejszenie emerytur-jest skandalem wolajacym o pomste do nieba.powinno byc przeprowadzone uczciwe dochodzenie-kto konkretnie nas wszystkich okradl i gdzie sa grabione nasze ciezkie pieniadze.Winni powinni poniesc SUROWA kare.Moze od tej sprawy bysmy zaczeli budowac uczciwe panstwo.

Gość Komu sie to dzieje
Zeby sprawa byla jasna-placac przez 30 lat obecne-chorendalnie wysokie skladki na tych zlodzieji z ZUS9niby na siebie) i przy prawidlowym inwestowaniu tych pieniedzy,w wieku emerytalnym na naszych kontach powinno byc ok 2 mln zlotych.Przeliczajac ta kwote na 5 lat zycia w przypadku mezczyzn,czyli dzielac ja na 60 miesiecy,wychodzi nam 33000 zl./miesiac.Pytam zatem-gdzie do cholery sa te pieniadze?!

Gość Komu sie to dzieje
A pieniadze wplacane na ZUS sa naprawde gigantyczne,a panstwo jakos milczy o tym wszystkim.A wyobrazcie sobie ilu z nas umiera tuz przed emerytura.A ilu z nas umiera w bardzo krotkim czasie po przejsciu na emeryture.Te pieniadze ktore te osoby placily cale zycie sa,ale ktos je po prostu kradnie.Moim zdaniem powinny one byc oddawane zyjacym czlonkom rodziny.Inaczej jest to zwykla,pospolita kradziez,ktorej dopuszcza sie panstwo.