Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaloryferek is hot

Pytanie do GRAFIKA

Polecane posty

Gość kaloryferek is hot

Mam pytanko, w jakim formacie powiinam dostac od studia reklamy zamówiony projekt logo, żebym mógł go dac póxniej do wydruku też innej agencji? jpg czy png/może być?

Gość kaloryferek is hot
tez myslę ze jpg to raczej do prezentacji na monitorze. a png?

Gość na pewno jakiś plik wektorowy
AI bądź cdr

Gość kaloryferek is hot
No to ładnie, dostałam w jpg i w png. i co teraz mam zrobić?

poprosic o wektor, chyba ze wykonali Ci logo w czyms innym. niech Ci dadza chociaz bardzo duzy .tiff nieskompresowany, bo inaczej nie powiekszysz sobie fajnie, jak bedziesz potrzebowac.

Gość kaloryferek is hot
no własnie nie robili w wektorach, bo to "malunek". nie wiem co teraz, bo jak będę potrzebowała na duzy naber, to png straci na jakości? A png się nie da na wektory. Łopatologicznie, co teraz?

Prawidłowo wykonane logo nie może być malunkiem. Dobry grafik wie, że taki znak musi być uniwersalny i powinno dać się go zarówno łatwo wydrukować (nie powinien zawierać przejść tonalnych, max 4 kolory) jak i wyciąć w folii samoprzylepnej. Jeżeli znak jest zbyt kolorowy i zawiera skomplikowane elementy, nie jest to prawidłowo wykonane logo. Logo powinnaś otrzymać jako grafikę wektorową - format .cdr lub .ai, ewentualnie .eps i .pdf (czcionki, jeśli są, powinny zostać zamienione na krzywe). Jeżeli firma jest naprawdę poważna, otrzymasz informację o użytych kolorach - zarówno w wersji PMS jak i CMYK. Jeżeli dostałaś coś innego, radzę nie współpracować więcej z tą firmą. A tymczasem tę mapę bitową niech Ci dadzą jako .tif, w kolorach CMYK, minimalna rozdzielczość 300 dpi, w skali 1:1 i licz się z tym, że jeśli w przyszłości będziesz chciała użyć jej np. na billboard, zapłacisz za odtworzenie logo po raz drugi.

Gość kaloryferek is hot
Dzięki za poradę. Jak cżłowiek nie wie, to sie go robi w bambuko. Teraz na przyszłość bedę miała nauczkę. Dzięki serdeczne.

Gość kaloryferek is hot
A jeszcze sprawdziłam, .png jest w rodzielczości 72 w kolorach RGB. Jak to się ma na dalszą pracę nad logiem?