Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blacksheep

Pomocy!!! To ważne! Co to za kwiat!?

Polecane posty

hmmm tak też mi się kojarzy, bo ten czerwony kwiat? liść? tak wygląda ale czekam na więcej odpowiedzi no i dziekuję

nie, nie, to jest tzw język teściowej:) mam to w domu i porównywałam, to nie to. ale dziękuję za zaangażowanie w pomoc:) chociaż Tobie:)

Gość lu_netkaaaaaaa
kiedys to sie nazywalo lizak :)

blacksheep ---> Sansevieria ma wiele odmian, wydaje mi się, że to co na Twojej fotce jest jedną z nich. lu_netkaaaaaaa ---> jak było nad morzem? :)

hmmm ale sprawdzałam na googlach w wyszukiwarce obrazów i żaden nie ma podobnego kwiatu... a te które są pokazane różnią się znacznie. chciałam wiedzieć co to za kwiat, bo nie wiem, czy mogę go dać w prezencie na imieniny. są kwiaty których się nie daje z powodów jakiś dziwnych przesądów, a solenizantka jest niestety przesądną osobą :)

Po wpisaniu w google \"Sansevieria\" wszystkie są bez kwiatu (przynajmniej nie zauważyłem), tylko same liście, ale po tych ciężko rozpoznać...

Gość To jest Vriesea
Vriesea, a dokładnie Vriesea splendens, po polsku frizea. Nie słyszałam, żeby \"nie wolno\" jej było dawać w prezencie. Przesądy dotyczą np. kaktusów, chryzantem, kalii, kwiatów w kolorze żółtym (mają chyba symbolizować zazdrość). Osobie nieznajomej czy takiej, z którą pozostaję w stosunkach oficjalnych kwiatu w doniczce bym nie dała, ale bliskiej czy zaprzyjaźnionej jak najbardziej. Nieestetyczną doniczkę warto czymś osłonić :)

Pięknie dziękuję :D Zagadka rozwiązana. Skoro nie ma związanych z tym kwiatem przesądów, to myślę, że mogę go podarować;) Kwiaty w doniczce nie są takie złe na prezent, tak mi się wydaje, tym bardziej, że to dla bliskiej osoby:) dziękuję jeszcze raz za pomoc:P