Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

najmniej przyjemne badania w ciazy

Polecane posty

znalazlam spis badan ktore powinno robic sie w czasie ciazy ,ktore z tych badan sa najmniej przyjemne/bolesne? ps panicznie boje sie igiel (np pobierania krwi) Badania które powinny wykonać kobiety w ciąży: - test ciążowy - badania prenatalne - USG w czasie ciąży - harmonogram badań w czasie ciąży - normy morfologii krwi dla ciężarnych - badania krwi - badania moczu - testy na poziom hormonów związanych z ciążą: estriolu, HCG i AFP - test na tolerancję glukozy - test na toksoplazmozę - test HIV - test na niedokrwistość sierpowatą i talasemię - badania ultrasonograficzne USG - amniopunkcja, - biopsja kosmówki

Gość cytologia1

TEST CIĄZOWY- albo sikany czyli bezbolesny. kupujesz w aptece i sikasz na niego :D albo z krwi w labolatorium i to juz bolesne Badania prenatalne- jesli nie ma takiej potrzeby wykonuj sie te badania na zwyklym USG nie sa bolesne. lekarz mierzy dziecko i to tyle :D USG dopochwowe na poczatku- nie bolesne ale niezbyt przyjemne i przez brzuch poźniej - zupelnie bezbolesne - lekarz jezdzi glowica usg po brzuchu nasmarowanym specjalnym żelem badania krwi- jak sama nazwa wskazuje sa to badania do ktorych nalezy pobrac krew wiec wiażą sie z ukluciem. jest ich w czasie ciazy sporo badania moczu- sikasz do pojemniczka i oddajesz do pracowni analitycznej o poziomie hormonów nic nie wiem mialam tylko TSH ft3 i 4 - tarczyca ale one są wykonywane z krwi. glukoza- najgorsze badanie w ciazy. wypijasz szklanke roztworu glukozy a potem pobierają krew. ja po glukozie źle sie czulam. organizm moze źle zareagować na duża ilosć cukru. toksoplazmoza cytomegalia anemia hiv... to wszystko badania z krwi. aminopunkcja jest dodatkowym badaniem zlecanym tylko w razi gdy cos sie dzieje albo jest podejrzenie ze moze się dziać. o ostatnim nic nie wiem w ciazy pobierają jeszcze wymazy z pochwy, cytologie- nie jest to zbyt przyjemne ale da sie przezyć. pomiary wagi i cisnienia na kazdej wizycie u lekarza ( polożnej) pomiar brzuucha ( w sumie nie kazdy lekarz to robi- mój za pomocą cm mierzy) no i badania ginekologiczne jak dla mnie naj naj naj bardziej nieprzyjemne!!!!

dla mnie najgorsze z tych badan bylo badanie poziomu glukozy (ten napoj jest baaaardzo niedobry, caly czas mialam ochote zwymiotowac ale musialam sie powstrzymac, zeby nie powtarzac tego badania), badania ginekologiczne w swoch pierwszych trymestrach byly ok, ale od trzeciego trymestru sa tak nieprzyjemne, ze prawie placze na fotelu, nie wiem czemu ale moze pod koniec ciazy gdy wszystko jest bardziej ukrwione bardziej boli :(

Gość badania
dla mnie równiez najgorszym badaniem było wypicie glukozy fuj natomiast polowy z tych badań nie miałam morfologia mniej więcej raz na miesiac mocz miałam tylko dwa razy USG wogóle nie bolesne chyba ze dopochwowe nieprzyjemne ale to tylko robia na poczatlu ciazy test ciążowy to robisz sama w domu zeby sprawdzic czy jestes w ciazy ale nie muszi go robic wystarczy ze pojdziez do lekarza badania prenatalne amniopunkcja biopsja tylko gdy zagrozenie ze dziecko moze byc chore hormony to badania krwi wiec to robia razem z morfologia u mnie to bylo tylko jedno klucie i otem z tego robili kilka badań toksoplazmozy nie miałam hiv równiez niedokrwistośc i talasemia tez nie

Gość badania
badanie ginekologiczne wcale nie sa takie zle w ciazy coprawda przy każdej wizycie cytologii tez nie miałam robionej pomiaru brzucha tez nie mialam tylko wage i ciśnienie przy każdej wizycie aha i jeszcze badanie na kiłe i mnie wcale pod konic ciazy badania bardziej nie bolaly wrecz raczej mniej pewnie to zalezy od osoby :/

Gość fiziak150
Dla mnie żadne z wymienionych badań nie było nieprzyjemne, no chyba, że osoba, która pobierała mi krew nie miała "ręki" do pobierania i albo rozwaliła mi żyłę, że krew lała się do tego stopnia iż ubrudziłam całą bluzkę albo też zrobiła mi siniora na pół ręki:O Natomiast nieprzyjemne jest dla mnie samo badanie ginekologiczne, a już koszmarem jest badanie szyjki macicy:O Boli jak diabli:(

Gość asdfghjkf
test glukozowy to była MASAKRA

Gość fiziak150
A ja test obciążenia glukozą wspominam z przyjemnością, poważnie:D Tyle nasłuchałam się wcześniej, że to takie fuu, ohydne i w ogóle bleee więc może dlatego tak pozytywnie się rozczarowałam;)

Gość fiziak150
Moim zdaniem glukoza wcale nie jest jakoś specjalnie słodka. Jadłam i piłam już dużo bardziej słodkie rzeczy w życiu;)

Gość deli26
jak sie da pół cytryny do glukozy to jest to do wypicia

ona to nie to ze mi nie smakowala bo dodalam cytryny i byla calkiem ok jak przeslodzona lemoniada... prolem w tym ze zaczelo mi sie po niej robic slabo krecic w glowie mialam mdlosci i nudnosci wkoncu jak wróciłam do domu padlam na caly dzien do lózka i jak sie obudzilam byl juz poxny wieczór. moj organizm źle zniósl taka dawkę cukru. a mnie rowniez badanie ginekologiczne boli. i to boli jak jasna cholera nieraz mam łzy w oczach. i to nie od lekarza zalezy bo w szpitalu badal mnie inny lekarz i mialam doklądnie to samo uczucie!.

Gość fiziak150
MaMani-------> mam dokładnie to samo:O nieważne kto mnie bada, a badał mnie w życiu już nie tylko jeden lekarz (kobiety i mężczyźni), to zawsze boli:O a już to badanie szyjki macicy, to jest jakiś koszmar:(

piszecie ze bolaly was badania ginekologiczne....(ale podczas ciazy)czy poza ciaza tez Was tak boli? badania ginekologiczne czyli wkaladanie wziernika i obserwacje,tak ? dobrze rozumiem ?

ona mnie podczas ciazy i to najbardziej juz w zaawansowanej ciazy. bez zadnych wzierników itd zwykłe "wlozenie tam łapska"... blee jak to brzmi odrazająco. lekarz sprawdza stan szyjki macicy i czy wszystko ejst jeszcze pozamykane i na swoim miejscu i to boli jak jasna cholera- tzn mnie boli... ja po takim badaniu to tylko czekam az mi wody zaczną odchodzic :P:D::D:D:D

Gość fiziak150
Nie wiem, być może jestem jakaś nadwrażliwa, ale mnie niestety zawsze boli badanie ginekologiczne:( czy to w ciąży czy też nie:O

hmm a ja ostatnio bywam tylko w ciazy to nie wiem jak to jest "bez ciązy" jak w ciazy nie jestem do do ginekologa tez nie chodze :D:D:D:D

widze, ze jestem w dobrym towarzystwie jezeli chodzi o bol podczas badania szyjki macicy :O ja po takim badaniu chodze dwa dni przegieta i obolala, serio ;( kurde niestety jutro mnie to czeka ale pocieszam sie, ze to ostatni raz :)

flamasterka ja jutro mam usg a do ginekologa na badanko dopiero 13 sierpnia i też myśle ze to juz bedzie ostatnie :D:D:D

i cale szczescie :) tak sobie mysle, skoro takie badanie jest tak bardzo bolesne to co dopiero porod?!?!?! :O

flamasterka to sobie nie mysl :) przyjdzie czas to zobaczysz :D:D ja mam stresa teraz bo juz wiem co mnie czeka :D