Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malwa 84

Odciagac napletek?

Polecane posty

Gość malwa 84

Moj synek ma 4 miesiace odciagac czy nie? Ile powinnien zejsc zebym wiedziala ze jest wszystko ok

Hej hej, napletek zsuwany leciutko natyle ile sie da i nie wiecej , w maire jak chlopiec bedzie dorastal napletek bedzie moznazsunac bardzije, odzuwasz go na tyle by ogladnac zoladz ze a wlasciwie okolo 1/2 jego gornej powierzchni ,bo nie sadze bys mogla bardzoiej sciagnac napletek.PRzecierasz zmywasz ciepla woda, przecierasz sucha husteczka. Jesli widzisz cos w rodzaju zoltawego serka to powinnas starac sie to wymyc, jest powiemnaskorek , plus mocz i bakterie ktore moga sie tamnamnazac, jesli okolice zoladzi sa zaczeriwenione i wygladaja jak odparzeniapowinnas zglosic sie z tymdo lekarza. Mozna przemywac kwasem bornym w odpowiednim stezeniu. Pamietaj jesli napletek gladko schodzi z zoledzi staraj sie zadbac ocala okolice pod napletkiem, nie rob naglych nieplanowanych ruchowi nie przedluzaj zabaw siusiakiem ,bo jak pewnie juz wiesz wiele chlopcow w pozniejszych okresach dorastania uczy sie bez prrwy mietosic swojego siusiaka(co czasemsmiesznie wyglada , a generalnie chodzi o tobynei zabrudzali raczek ani narzadow plciowych i nie doprowadzali do roznego rodzaju zakazen). Pamietaj ze kazdy chlopiec po wysiusianiu sie powinien uczyc sie myc swojego siusiaka , ale to juzna przyszlosc. Pozdrawim

Gość lolafoka
synek ma 2 lata-nie odciagałam

Gość lolafoka
Napletek Autor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht 2004-05-01, ostatnia aktualizacja 2007-03-05 14:15 Fałd skórny pokrywający żołądź prącia. Chłopcy rodzą się z napletkiem zlepionym z żołędzią. Jest to zjawisko naturalne. Nie próbuj odciągać napletka na siłę, ponieważ to bardzo boli, może spowodować uraz lub stan zapalny. W czasie kąpieli odsuwaj napletek na tyle, by było widoczne ujście cewki moczowej. Myj dokładnie to miejsce i czekaj, aż napletek odklei się sam w 2.-3. roku życia. Idź do lekarza, gdy:

Gość lolafoka
• wąski napletek nie da się odsunąć na tyle, by odsłonić ujście cewki moczowej. Może to być oznaką stulejki, która wymaga interwencji chirurgicznej; • wąski napletek utrudnia siusianie; • napletek jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny; • chłopiec po ukończeniu 3 lat ma nadal przyklejony napletek. Zabieg odklejenia w znieczuleniu przeprowadzi chirurg. Potem trzeba napletek przez tydzień regularnie odciągać, inaczej przyklei się ponownie.

Gość malwa 84
Dziekuje wam kochane🌼

Gość eviva
O CHO CHO!!! PRZY PIERWSZYM SYNU I JA KIEROWAłAM sie mądrościami zapisanymi w mądrych gazetach... niestety... mój syn miał 4 lata i przyklejony napletek choć wg gazet miał zejść sam do 2 lat był chirurg i ściąganie na żywca....... TRAGEDIA!!! drugi syn, już nie byłam taka naiwna! podczas kąpieli sciągałam napletek tak trochę mocniej ale nie za bardzo!!! i tylko w wodzie!!!! nigdy na sucho!!! poszło nie wiem kiedy ani ja ani syn....