Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdzichu_walezy

Agencja nieruchomości - ile prowizji nalicza?

Polecane posty

Gość zdzichu_walezy

Witam. Jak sądzicie ile prowizji od mieszkania nalicza sobie biuro nieruchomości? Nosze sie z zakupem kawalerki i widzę ceny od 95 do 150tyś i 99% to oferty agencji nieruchomości ale chciałbym wiedzieć ile można "urwać" kupując bez pośredników. Proszę o pomoc.

Gość kielceeee
w kielcach 2%

Gość zdzichu_walezy
Dzięki bardzo za informacje.

wrocław 2,5%-2,9% ten przedział ale słyszałam też o agencji która bierze 3,5%

Gość zdzichu_walezy
Czyli kupujac bez posrednikow moge liczyc na cene nizsza o ok 2,5-3% od wartosci z agencji. Ale z wlascicielem mozna sie tez torche potargowac. Szkoda ze tak malo jest ofert bezposrednio od wlascicieli. Jeszcze raz dzięki.

agencja najcześciej nalicza 2%-3% oczywiście plus VAT 22%, zawsze mozna negocjować prowicję, lub jeśli nie jest to umowa na wyłączność, probować dotrzeć do właściciela

poprostu do ceny mieszkania nalezy doliczyć kwotę prowizji korzystając z usług posrednika też można targować się o opuszczenie ceny nieruchomości. Pozatym biuro zapewnia notariusza i wie dokładnie jak to się robi krok po kroku

negocjowac to tak srenio mozna... przynajmniej w Warszawie... moze jelsi kupujesz mieszknaie 150 m2 za 2 miliony, to owszem, ale przy takiej kawalerce nie liczyłbym na opusty

negocjować zawsze można, z różnym skutkiem ale próbować można tu już nawet nie tyle chodzi o cenę ale o samo mieszkanie, bo jezeli własciciel nie mże go sprzedać dłuższy czas to cenę obniży A gdzie kawalerki są w takiej cenie?

to zalezy - sporo ludzi woli czekac a ceny nie obniży... spadek cen nieruchomosci jest czysto iluzoryczny i chwilowy...

o spadku można posłuchać w wiadomościach, nie ma to żadnego pokrycia z tym jakie są ceny, przynajmniej we wrocławiu owszem ceny trochę opuścili deweloperzy, ale rynek wtórny dalej się trzyma jeden woli czekać na kupca inny jest w sytuacji podbramkowej i cenę opuści, a do jeszcze innego dotrze że kawalerkę 29metrów w obskurnej kamienicy z toaletą na pietrze nie sprzeda za 260tys

deweloperzy odpuscili, bo oni na przestojach tracą kase. ale to raczej dotyczy inwestycji juz zrealizowanych... do Euro 2012 nie ma co liczyc na jakies spadki a wg mnie jeszcze ceny pójdą w gore

być może, chociaż we wrocławiu rynek pierwotny w ogóle trochę zwolnił, co prawda inwestycji jest sporo ale klientów coraz mniej w warszawie to nie wiem, zresztą warszawa to zupełnie inny rynek nieruchomości

Gość zdzichu_walezy
Takie ceny kawalerek sa w Bydgoszczy. 17m2 po remoncie, okna plastiki, podlogi panelowe, mieszkanie w docieplonym bloku - 80tysięcy

17metrów, strasznie małe ty chcesz to kupić na wynajem, dla siebie czy w jakim celu? byłeś w takim mieszkaniu?

Gość zdzichu_walezy
17 dla mnie za mało, przykladowo podalem. Szukam zeby kupic za gotowke cos kolo 25-31m pomieszkac troche i wziac na kredyt duze mieszkanie kolo 60-70m2 lub sie pobudowac a kawalerkę wynajac.

Agencje nieruchomości mają tak naprawdę różne stawki. Pośrednik nieruchomości, może sprawnie przeprowadzić całą procedurę i policzyc sobie np. 1,5 % ale może byc i taki który będzie życzył sobie 3, 4 albo i więcej. Osobiście miałam doświadczenia tylko z Polanowskimi i oni mieli jak dla mnie bardzo konkurencyjne ceny, co do tych największych agencji to po prostu przepłacamy, a właściwie płacimy za ich reklamy w tv:)

Z zasady mieszkania od pośredników są tańsze, nawet mimo prowizji, bo z zasady, właściciele gdy decydują się na skorzystanie z pomocy pośrednika wyzbywają się złudzeń, że sprzedadzą jednopokojowe mieszkanie za pół miliona:P

Gość Sali88
Ale po co bawić sie w agencje nieruchomości i płacic prowizje jak mozna zrobic to bez dodatkowych kosztów na immobi : http://www2.immobi.pl/ Jak dla mnie bawienie się w agencje jest bez sensu.

Gość klara456
a ja nie polecam agencji :( oni tyle pieniędzy żądają a sami od siebie praktycznie nic nie oferują. gdybym miała sprzedawać mieszkanie wybrałabym opcję bez pośredników i najwyżej bym się wspomogła biurem ogłoszeniowym www.odwlasciciela.pl bo jak brakuje chętnych to czekanie miesiącami to też duże straty powoduje

Gość Arnii243
Moim zdaniem to wszystko zalezy od tego jak potrafisz negocjowac, ale dla mine jedną z najtanszych agencji, z której udało mi sie dotychczas korzystac to biurto nieruchomosci http://www.milenium.nieruchomosci.pl/lokale szczerze mówiąc to jedyna na ktorej sie nie zawiodłem

Gość gość
To zależy od agencji. :) Ja wynajmowałam mieszkanie za pośrednictwem http://www.city-szczecin.pl/ i nie wzięli dużo w stosunku do jakości samego lokum. Myślę, że warto sprawdzać i korzystać, bo to czasem lepsze niż wynajmowanie samemu.

Gość gość
wszystko zależy od agencji. moi znajomi się na wielu zawiedli, ale ja kiedyś korzystałam z pomocy www.lichman-nieruchomosci.com i wiem, że bez nich bym sobie nie poradziła. a tak to mam mieszkanie takie jakie naprawdę chciałam

Gość gość
Koszty prowizji naliczane są indywidualnie i tutaj musisz poszukać takiego biura nieruchomości, które ma je najniższe. Ja tanią agencję znalazłam za pośrednictwem internetu. http://www.milenium.nieruchomosci.pl/ mają świetne ceny i naprawdę szeroki wybór mieszkań na sprzedaż.

Gość gość
kretynko won na inny dział !