Gość cb666 Napisano Sierpień 4, 2008 Mój chłopak od trzech lat ma cukrzycę typu 1. W seksie bywa róznie, czasami zupełnie bez problemów, czasami z wielkiemi problemami - brak wzwodu, utrata wzwodu "w trakcie", przedwczesny wytrysk. Generalnie - i on i ja jesteśmy tym trochę sfrustrowani. Znalazłam taki artykuł: "O tym, że jakość życia osób cierpiących na cukrzyce jest znacznie obniżona wie niemal każdy. Niemal każdy wie, że z cukrzycą wiążą się dodatkowe powikłania zdrowotne. Niektórzy wiedzą, że wśród tych powikłań znajdują się zaburzenia erekcji. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można je skuteczne i bezpieczne leczyć. Cukrzyca jest uznawana za silny czynnik ryzyka wystąpienia zaburzeń wzwodu. Zaburzenia erekcji (ED) związane z cukrzycą, zwłaszcza cukrzycą typu pierwszego, często dotykają ludzi młodych. Ocenia się, że do 50% pacjentów z cukrzycą ma problemy z erekcją, U pacjentów z cukrzycą można spróbować wszystkich metod leczenia zaburzeń erekcji. W populacji tej z powodzeniem stosuje się analogi rozszerzającej naczynia prostaglandyny E (podawane w postaci pręcików docewkowych lub bezpośrednich wstrzyknięć do ciał jamistych). Doustne inhibitory fosfodiesterazy - tzw. inhibitory PDE 5, takie jak wardenafil, sildenafil i tadalafil, odznaczają się dużą skutecznością i wysokim bezpieczeństwem stosowania w tej, niewątpliwie trudnej do leczenia, grupie chorych. Naturalnie należy pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania inhibitorów PDE 5, które obowiązują także u pacjentów z cukrzycą.Czy lekarz diabetolog może zdecydować o podawaniu inhibitorów PDE 5 swojemu pacjentowi? Tak, zarówno diabetolog, jak i kardiolog, urolog czy lekarz opieki podstawowej, może wypisać receptę na tego typu leki." Czy ktoś próbował? Wypowiedzcie się także ci, którzy mają cukrzycę lub są z cukrzykami - jak wygląda Wasz seks? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach