Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagoooda........

jak ugotowac zupke

Polecane posty

Gość jagoooda........

dla 4,5 miesiecznego dziecka dawalam mu pare razy sloiki ale jak samemu zrobic taka zupke

Gość zuzred
Na początek ugotuj zupkę z samego ziemniaka i marchewki, po około dwóch tygodniach dodaj mięsko - najlepiej królika ale może być też kurczal lub indyk. Ja gotowała tal moim dzieciom

Gość jagoooda........
to takiemu 5 miesiecznemu mozna z mieskiem gotowac ,i zero przypraw?

Gość dokładnie jw....pokroic
ziemniaka np z marchewką i na malutkim ogniu gotowac a potem zmiksować ....ale u takiego malucha z marchwewka ostrożnie -moze obciążac wątrobe

Gość zuzred
Tak lekarz powiedział, żeby po dwóch tygodniach dodać mięsko. Tak też zrobiłam. Co do marchewki to moje dzieciaki nie miały na nią uczulenia. Co do przypraw to na początku nie dodawałam nic, ale po jakimś czasie soliłam szczyptę dla smaku

Gość jagoooda........
jak ja dalam pare razy marchewke to mial problem z zrobieniem kupy ,ale zadnej wysypki niemial

Gość zuzred
to normalne - jego organizm musi się przyzwyczaić do nowych posiłków

Z marchewką nie chodzi o alergię, tylko o to że ona kumuluje azotany, a ich nadmiar jest niebezpieczny dla małych dzieci bo powoduje methemoglobinemię. Dzieciak się dusi, no.

Gość KroKodyleK.
gotujesz marchew, ziemniaka, pietruszkę i seler, potem miksujesz. Od 6 miesiąca (czyli w przypadku twojego dziecka za 2 tygodnie) dodajesz mięso ugotowane osobno oraz podsypujesz zupkę łyżeczką kaszki mannej, dodasz też więcej warzyw np. pora, kalafiora, brokuły, cukinie. Zupki niczym nie przyprawiam, bo nie potrzeba, one same w sobie są pyszne:)

Gość jagoooda........
bo te z sloika sa bez smaku ochyda jak dlamnie nawet smaku warzyw nieczuc. Chemical wystraszylas mnie ta marchewka i teraz to chyba bede dawac raz na tydzien