Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pół-nutka

SPIRALA A CIĄŻA?

Polecane posty

W styczniu urodziłam trzecią córeczkę. W maju założyłam wkładkę a tydzień temu okazało się ze jestem w ciąży ( czwartej!!!!!!!!!!! ) Na usg pęcherzyk płaski, ze śladami oddzielania, wkładka podobno wysunęła się troszkę, lekarz kazał czekać na poronienie:(((((((MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!! Od dwóch dni nie mam wkładki i ciąży.....( to był 6 tydzień ). Nie ma 100% metody antykoncepcyjnej, z resztą spirala to nie antykoncepcja, tylko środek wczesnoporonny ( jeżeli dobrze zadziała....) Jeżeli przytrafi ci się ciąża druga czy trzecia to jeszcze nie koniec świata ( nie obrażając nikogo, bo mam kochaną trójeczkę ), na pewno w końcu jest radość, ale czwarta....robisz wszystko żeby nie mieć więcej dzieci, nie jest to mimo wszystko tania metoda, biorąc pod uwagę wydanie znacznej kwoty na raz, bo w przeliczeniu na parę lat (3-5) wychodzi korzystnie:) Kontrola usg co miesiąc, po każdej miesiączce, czy nie przesunęło się nic, strach za każdym razem, czy zapłodnione jajeczko nie zagnieździ się w macicy mimo spirali, ewentualny strach o ciążę, rozwój i zdrowie dziecka, czy wszystko będzie dobrze.....nie dziękuję, lepiej stosować metodę blokującą owulację lub plemnikobójczą ale też nie ma 100% i też są skutki uboczne i różne przeciwwskazania.

Gość kauzela
Witajcie, od ponad roku mam spirale mini, nigdy nie byłam w ciąży a na ten sposób antykoncepcji zdecydowałam się dlatego, że regularnie miałam grzybice przy wszystkich innych metodach. a więc od dwóch tygodni napadają mnie dość intensywne bóle prawego jajnika, które promieniują aż na prawą nogę. Okres spóźnia mi się dopiero trzeci dzień ale nie mam typowych objawów przed okresowych tzn intensywny ból podbrzusza, który zawsze występował przy spirali. nie chcę doszukiwać się na siłe objawów ciąży ale jak się zastanowie to i mdli mnie czasem i śpie więcej i głowa mnie boli często. do lekarza zgłoszę się w tym tyg żeby sprawdzic czy bolący jajnik nie oznacza jakiegoś torbiela ale po przeczytaniu tego ci piszecie na tym forum uderzyła mnie myśl o ciąży:) pozdrawiam

Gość Zabkamala
Potrojanamama-a Twoj maz\partner pomyslal o zabezpieczeniu siebie?O wazektomi np,piszesz ze macie jzu dzieci i starczy Wam,wiec to by bylo lepsze i tansze rozwiazanie:) Dziewczyny ,powiedzcie czy Wy tez macie zwiekszone uplawy i obfitszy okres?Bo ja tak:(:(.Mam zwykla miedzina wkladke,to juz moja 2ga,na 3lata,w przyszlym roku wyciagam-mam nadz:).

Gość lidzia31
Witam,czytam same negatywy na temat spirali i nie dowierzam.Ja mam sprale już drugi raz,niedługo będę wymieniać poraz trzeci.Pierwszą miałam założoną jak mój syn miał roczek teraz ma 10lat.U mnie spirala się sprawdza w 100%,miesiączke mam regularnie,nie bolesną i trwa 3dni.Poza tym myslę,że dużo zależy od umiejętności lekarza jak Ci założy a zdarza się,że spirala się obsuwa i trzeba ją poprawić dlatego zaleca się kontrolę co 6miesięcy.Polecam!!!!

Gość paulina1828
Witam drogie Panie ja mam spirale 3,5 roku ale boje się że zaszłam w ciąże ponieważ miałam zgage nudności zawroty głowy bardzo bolał mnie dół brzucha byłam u lekarza przepisał mi gynalgin i cipronex ale ból nie ustapił i mówił że to może byc od spirali i kazał przez 3mies. brac luteine lecz nadal mam na pusty zołądek nudności nie chce mi się pic kawy mam słaby apetyt lub wzmorzony na początku zrobiłam 2 testy i wyszły negatywne ale to było 3tyg temu okres powinnam dostac 20.08.2012 prosze poradźcie mi czy to może być ciąża?? proszę o odpowiedź na mój e-mail: paulina1828@op.pl z góry dziękuję

Gość paulina1828
aha zapomniałam dosac ze strasznie piersi przez pare dni mnie bolały i były powiększone a przed okresem nigdy tak nie miałam wogóle nie miałam typowych objawów na okres a dół brzucha wyglada jakby był troszke powiększony z tego co liczyłam jeżeli byłaby to ciąża to byłby dopiero 4tydz.

Witam chcialam odpowiedziec na pytania paulina1828.mam dobra rade nie czekaj i zrob test. ja mialam spirale przez niecale 4 lata za rok mialam wymieniac i w czasie wakacji dostalam okres przez 3 dni a u mnie to za krotko ale wydawalo mi sie ze podroz zmiana klimatu itd.w nastepnym miesiacu bylo to samo wiec poszlam do lekarza na kontrole bo nie mialam zbyt normalnych objawow ciazy nic nie czulam. wrecz przeciwnie mialam migrene i jedyne co to przestala mi smakowac kawa.moj lekarz mnie uspokoil powiedzial ze wszystko jest ok spirala na miejscu i trzeba poczekac tym bardziej ze wczesniej czesto sie zdarzalo ze przy spirali nie mialam okresu. ale 3 tygodnie pozniej 3 dni temu dostalam bole brzucha bardzo silne co sie okazalo zaczal sie przedwczesny porod niestety dziecko urodzilo sie w 3 miesiacu ciazy. i mam wielka pretensje do siebie ze jezeli mialam podejzenia ze cos jest nie tak uwiezylam dla lekarza a nie zrobilam testu. to tania metoda a mozna dziecku moze uratowac zycie. wiem ze w okolo 50 % nie da sie uratowac ciazy ale zawszo trzeba probowac.

Fajnie,czytam ten temat i włos mi się na dupie jeży :O ja zakładałam zwykłą miedzianą 19 września, gdzieś na początku listopada muszę iść do lekarza na kontrolę czy jest na swoim miejscu.Moja teściowa miała 2 na 5 lat-łącznie 10 lat miała i nic się nie stało,była bardzo zadowolona.Ja mam T-Safe 380 cu 380a QL.Mam nadzieję że nas nie zawiedzie,bo mając w tej chwili 1,5 roczne dziecko ostatnia rzecz o jakiej marzę to kolejna nieplanowana ciąża :/

ja w styczniu wyciągałam nexplanon który bardzo mi nie służył,za dużo skutków ubocznych.Jako zabezpieczenie stosowaliśmy gumki i patentex oval-co miesiąc strach przed ciążą czy coś z gumki nie wyleciało, czy globulka zadziałała..A teraz mam nowe paranoje-czy wkładka się nie przesunęła, czy nie wpadła np.do sedesu.. :/ ja nigdy się chyba tych paranoi nie pozbędę.

Gość danka82
pierdolicie wszystkie jak potluczone matko boska po co ja to czytam mozna zglupiec!!!

Gość gość
Od ponad roku mam spirale do tej pory bylo ok. Ostatnie dwie miesiaczki milam bardzo slabe delikatne plamienie przez 4-5dni, od miesiaca wydziela mi sie cos z piersic ostatnio zauwazylam ze mam to teraz bialy kolor jak mleko. Ostatnie tygodnie czuje sie zle boli mie brzuch i szybko sie mecze. Robilam domowe testy ciazowe i wyszly negatywne.

Gość gość
ja mam juz 2 spiralę i jestem bardzo zadowolona

Gość qugar
tepe baby,powiem tak dla mnie spirala,to odkrycie na miare ludzkiego genomu :) nie rodzilam nigdy bachorow i nie zamierzam.mam 40lat ,stosuje tylko mirene,juz od lat i mam spokoj swiety.zyje i ciesze sie zyciem,a przede wszystkim normalnym seksem.nie mam zadnych powiklan,ani problemow z mirena.serdecznie polecam kumatym :)pozdro

Gość gość
gratulujemy aborcji wszystkim Paniom 🖐️

Gość gość
Ja już sama nie wiem jak to jest, zanim założylam spirale czytalam duzo nie wiedzialam że są takie przypadki. Tym bardziej że maja działanie wczesno poronne?! Spirale mam od pol roku, okres spoznia mi sie 3 tydzien, robilam 2 testy wyszly negatywnie.Poszłam do gin.zrobiła usg i powiedziala ze spirala sie obsunęła.Nie widziala ciazy ale mowi ze moze to byc bardzo wczesna ciaza i lepiej zrobic badanie krwi na obecnosc hcg .Do tego przepisala luteine ,ktora albo wywola okres albo podtrzyma ciążę.Mam ja brac 10 dni, dziwne ze tak długo .Kiedys mialam problem z jajnikami i tez ja zazywalam ale 3 dni. Mam juz 2 dzieci i nie planowalam w najblizszym czasie 3 dziecka.

Gość gość
To ja jestem kolejnym przypadkiem ciąży ze spirala. Spirale mam 4 lata ( założona na 5). Wcześniej wszystko było w porządku, okres regularny - tylko chwalić. Niestety, okres spóźnił mi się i nawet nie brałam pod uwagę opcji ciąży. Jednak dla własnego spokoju zrobiłam test ciążowy, następnie kolejne 2 bo nie dowierzałam. CIĄŻĄ !!! Nie cieszcie sie wiec te co do tej pory sie udało :(. mam juz 2 dzieci i nie planowałam więcej....dlatego wybrałam spirale, zawiodła ...

Gość gość
Brak 100% antykoncepcji,jak się bzykasz możesz zaciążyć jak w twoim przypadku.

Gość gość
tez mialam spirale przez 3 lata na 5 lat i zaszlam w ciaze ale pozamaciczną. spirala byla dobrze załozona. lekarze byli zdziwieni ze ciaza pozamaciczna, ale widocznie tez sie zdarza. juz do spirali nie wróciłam. u mnie jednak lepiej sprawdzaja sie tabletki.

Gość gość
Mam założoną spirale od 7 miesiecy.Kilka razy podejrzewalam ciążę ale jej nie było ,dzis znowu fiksuje wiec kolejny raz zrobie test.No coż nic nie ma 100% pewnosci.

Gość gość
Mam spiralę od września i wyczytałam gdzieś, że można zajść w ciążę ze spiralą. Więc zaczęłam tutaj szukać jakiegoś tematu o tym. Jestem przerażona jak czytam ten topic :o Matko i córko ostatnia rzecz jakiej by mi było trzeba to ciąża. Planujemy drugie, ale za 2 3 lata. Nie teraz a tu widzę, że mogę zajść w ciąże :o

Gość gość
Czesc jak konczy sie historia dzieci, ktore się rodzą? Czy rodzą sie zdrowr?

Gość multi_maus
Drogie Panie, napiszcie proszę coś więcej o ciągu dalszym Waszych ciąż ze spiralka, ewentualnych poronień czy żywych porodów. Ciekawa jestem co Wasi lekarze wam proponują, gdy okazuje się, że jednak spirala zawiodła. p.s. Weszlam na to Forum, ponieważ sama mam podejrzenia co do swojej niezawodności spiral, ktorą noszę 4rok (na 5). Mam już troje dzieci i teraz .... hm W każdym razie zrobiłam test kilka dni temu i wynik negatywny. Jeśli dalej okresu nie będzie to za kilka dni go powtórzę. Trzymajcie kciuki

Gość malagoska243
Witam :) chciałam się z Wami podzielić co mi się przytrafiło... Mam wkładkę Mirena od 3 lat, założyłam 2 miesiące po cesarce i pół roku temu spóźniał mi się okres prawie 2 tygodnie ale 4 testy ciążowe wyszły negatywnie. Zaniepokojona tym faktem udałam się do ginekologa, który zauważył na jajniku jakiegoś guza 5,5x5cm. Dostałam skierowanie na badanie krwi HCG i markery rakowe. Lekarz gdy zadałam pytanie co to może być, odpowiedział że sa trzy wyjścia ciąża pozamaciczna, torbiele albo rak. Syrasznie byłam wstrząśnięta. Na szczęście okazało się że ze to torbiel, która za sprawą tabletek hormonalnych się całkowicie wchłonęła.Z działania spirali jestem jak najbardziej zadowolona i uważam, że przy jakich kolwiek kłopotach najlepiej odrazu udać się do specjalisty, niż gdybać na forum "co to takiego może się dziać" ;)

Gość gość
Z wkładką mozna bezpiecznie się bzykać.

Gość multi_maus
witam, wracam tu ponownie po kilku miesiacach... tym razem w 25tygodniu ciazy.spirala jednak zawiodla -jednakze do zaplodnienia doszlo dwa miesiace pizniej od mojego ostatniego wpisu.jak narazie wszystko przebiega dobrze.pierwsze fazy depresji jakos przeszly.najwazniejsz,ze dzidzius zdrowy ... p.s. bedzie dziewczynka

Gość Kinie
Wyjęłam Mirene kilka miesięcy temu , a nie mogę zajść w ciąże ..... czy to wina mireny , bo trochę się naczytałam i jestem przerazona mam syna 7 letniego i nie miałam żadnych problemów , udało się w pierwszym miesiącu.

Gość mama_3 latka
Mam zalozona spirale. Przez 3 lata jeszcze mnie nie zawiodła...miesiaczka sie spoznia Moje cykle są nieregularne co 26-33dni (od kiedy mam spirale)...ale nigdy tak długo. Zrobiłam 2 testy wynik był ujemny. Dzwoniłam do swojego ginekologa kazał czekać jeszcze tydzień i wtedy ponownie do niego zadzwonić i umówić się na wizytę. Bardzo bije się ciąży pozamacicznej :(

Gość Giziaa
Szukałam tematu spirala a zajście w ciążę i znalazłam się tutaj. Mam juz drugą spirale tą mam dwa lata, trzeci dzień spóźnia mi się okres a zawsze miałam regularnie co 28 dni :-). Od jakiegoś czasu jestem zmęczona, rozdrażnienie i miewam raz apetyt a za chwilkę jego brak. Pali mnie zgaga. Nie planowałam ciąży bo mam już dwójkę dzieci 11 i 8 lat. W zeszłym tygodniu zrobiłam test i był wynik negatywny. Czy to możliwe żebym była w ciąży