Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweetpea

Emerytura w Anglii

Polecane posty

Gość sweetpea

Witam wszystkich :) Mam kilka pytan odnosnie emerytur. 1. kiedy, po ilu latach legalnej pracy w Anglii można ubiegać się o obywatelstwo 2. jakie sa zasady uzyskania emerytury , czyli, ile po 5 latach, ile po 10, a ile po 40 latach pracy, 3. czy jest róznica czy się ma obywatelstwo, czy nie (chodzi o to kto wyplaci emeryture nie mając obywatelstwa, a kto mając obywatelstwo) 4.jakie są ogólne zasady emerytur w anglii 5. jezeli po kilku latach pracy w Anglii wroce do Polski to lata przepracowane tutaj beda sie liczyc do polskiej emerytury? Czy moze dostane emeryture z Anglii? Bardzo prosze o odpowiedzi jesli ktos zna. Dziekuje :)

Gość nalon
Jesli chodzi o obywatelstwo,to z tego co wiem najpierw po roku legalnej pracy ( po rejestracji w Home Office) ubiegasz sie o status rezydenta, a potem po 5 latach ( w sumie) zdajesz egzamin na obywatela UK nie musisz miec obywatelstwa do emerytury.Emerytura panstwowa jest dla kazdego, kto odprowadza pdoatki, ale jest b.marna.dodatkowo mozesz sobie oplacac prywatnie lub przez firme w ktorej pracujesz http://www.thepensionservice.gov.uk/state-pension/home.asp jak wrocisz, to oczywiscie,ze lata przepracowane tutaj licza ci sie do emerytury w Polsce

1. po 5 2.obowiazuje tylko wiek emerytalny- 65 lat, niezaleznie od tego ile lat przepracujesz 3.nie ma roznicy 4.emerytura wyplacana jest po 65 roku zycia, od rzadu dostaje sie jakies 80-100 funtow miesiecznie plus prywatna jesli takawa masz. Mozesz oplacac sobie skladki zupelnie niezaleznie np przez bank lub prywatna firme albo poprzez zaklad pracy. Zazwyczaj firmy oplacaja skladke w wysokosci np 5% rocznych zarobkow (moja firma) i jesli chcesz mozesz do tego dolozyc swoje (ja dokladam koleje 2%) 5.Emerytura, ktora placiles/as w Anglii bedzie wyplacana po 65 roku zycia nawet jesli wyjedziesz, musisz miec jedynie zachowane angielkie konto bankowe

Gość dlugowlosa Mary
mala poprawka - emerytura podstawowa wynosi 90 funtow ale tygodniowo a nie miesiecznie jak to ktos napisal

Gość dlugowlosa Mary
wiec biorac pod uwage, ze nie bedize trzeba placic za mieszkanie ani council tax (bo niskie dochody) a dodatkowo po 60-tce mozna jeszcze dostac jakis benefit i nie placi sie za leki na recepte nie bedziemy przynajmniej wegetowac tak jak byloby to w polszy...