Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pleśnia

pleśniawki u 6-ciomiesięczniaka

Polecane posty

Gość pleśnia

Mój synek 6-ciomiesięczny od dwóch dni ma język obłożony pleśniawkami. Myślałam, że to nalot po mleku, później że angina, bo miał temperaturę w pupie 37,6 (czyli po odjęciu 37,1) poszłam do lekarki, która powiedziała, że to od ząbkowania, że mały jest zdrowy i żeby przemywać wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny. Daje to efakt chwilowy. Dziś rano język był znów biały. Pani w aptece powiedziała, że takim maluszkom nie wolno podawać aftinu, tylko Nestatynę, ale to antybiotyk i na receptę. Nie chcę truć dziecka antybiotykiem. Czy nie ma innych sposobów? Czy miałyście może taką sytuację? Dodam, że metody typu sprzed 200-stu lat czyli urynoterapia u mnie odpada, nnie bawię się w takie cuda. Poradźcie coś, proszę.

ja po każdym posiłku nakładałam gazik na trzonek łyżeczki , moczyłam w rumianku i przemywałam buzię po każdym posiłku

Gość pleśnia
i po rumianku przeszło???

Gość pleśnia
fioletem raczej nie cgcę go męczyć. pamiętam, że mnie mama to stosowała, tylko nie wiedziałam, że na pleśniawki

Gość pleśnia
pomóżcie...

Mam ten sam problem. Moje dziecko od 2 dni ma pleśniawki. Na razie przemywam szałwią, pędzluję Aftinem i fioletem. Efekt...mizerny:-P Może macie jakieś domowe sposoby na to cholerstwo?

Gość balladynka32
cytrynka dziala cuda ja dawalam mojemu kilka kropel na lyzeczce 3 dni i buźka rożowiutka

Gość jak się szarpie
a sachol? mnie pomógł na aftę, która zresztą była cholernie bolesna, ale nie wiem, czy takiemu maluszkowi można ją podawać

Gość jak się szarpie
ale chyba można, bo smaruje się nim przy ząbkowaniu

wiem, że niektóre mamy stosują Sachol u dzieci przy ząbkowaniu. Podobno pomaga ale ja bym się bała. Moja pediatra powiedziała, że jeśli chcę to mogę spróbować ale na własne ryzyko ponieważ Sachol zawiera te same składniki co aspiryna i może bardzo zaszkodzić dziecku.

Ja nie pomogę bo moje dziecko nigdy nie miało. Fiolet przyszedł mi do głowy bo wiem, że moja mama stosowała go na mnie - z jakim efektem nie wiem. Ale wiem jedno - nie przesadzajcie ze sterylnością (trochę brudu jeszcze nikomu nie zaszkodziło) bo właśnie przez takie wyparzanie wszystkiego, dziecko dotknie czy włoży do buzi niechcący coś brudniejszego i mamy pleśniawki gotowe.

Gość pleśnia
ja.24. Najpierw piszesz filoet. Potem w kolejnym wpisie, że nie jesteś pewna. Może warto byłoby troche więcej ostrożności w wypowiedziach odnośnie niemowląt? Nigdy nie odważyłabym sie radzić w takich sprawach, nie będąc pewną. Ktoś może przeczytac i zastosować.

Napisałam, że nie jestem pewna jak działa, ale zastosować można bo jest niegroźny na pewno:)

Gość pleśnia
OK. nerwy mi jakoś dziś nawalają. sorry

Gość Tylko aphtin pomoże
Na opakowaniu jest napisane ,że od dla dzieci starszych,ale moja doktór to wypisała i pomogło po 2,3 pędzlowaniu.

Gość pleśnia
Twój synek ma Twoją buzię. Mój też jest moją kopią z dzieciństwa;-)

Gość Tylko aphtin pomoże
Córka miała 8 miesięcy kiedy jej to wyskoczyło.

ja smarowalam aftinem od urodzenia polozna muwila zeby raz w tyg posmarowac to smarowalam choc plesniawki niemial ,dostal jak mial 4 miesiace pendzlowalam fioletem ale oczwiscie nie tym do pepke i pomoglo:)

Gość pleśnia
kupiłam ten apftin, ale na razie próbuję cytryną...

Gość pleśnia
byłam jeszcze raz u lekarki, bo mały ma zachrypniety głos. Przepisała nystatynę - w zawiesinie do pędzlowania. Dziewczyny - nie wiem jak pędzlować. Zawinęłam taki patyczek do badania gardła w chusteczkę, maczam w zawiesinie i smaruję mu ten język, jak umiem, bo sobie nie pozwala i płacze. Czy dbrze robię?

moja mala miala 2 miesiace niecale jak dostala nystatyne. lekarka kazala moczyc w niej smoczek i podawac malej . mala ssala smoczek i to ze śliną sie rozprowadzalo po buzi. zniknely bardzo szybko. Pozdrawiam

Gość pleśnia
dziękuję, mam nadzieję, że mój mały szybko się tego pozbędzie. Na razie chrypi tak, jakby przechodził mutację. lekarka twierdzi, że to nic... Mam nadzieję.

plesnia- plesniawki czesto się zdarzają u dzieci o nie nie trudno. wystarczy ze weżmie cos do buźki i bach... albo nawet raczki ktorymi wczesniej cos dodtykal nie tak... nie upilnujesz! Moja miala plesniawki po antybiotyku bo byla taka wyjalowiona... nie masz czym sie martwić. Myśle ze po nystatynce szybko zejda :) Pozdrawiam i buziaczki dla malego :)

Gość magda4727
My używamy aftinu i dziala