Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona onaa

jak to jest z RZUCANIEM pracy ?

Polecane posty

Gość zielona onaa

jestem calkowicie zielona w tym temacie.. mam dopiero 19 lat, jestem tegoroczna maturzystka, jednak sytuacja mnie zmusza abym od wrzesnia rozpoczela prace, z tym ze bede mogla maxymalnie pracowac 2-3miesiace.. bo pozniej wylatuje do irlandi.. i teraz pytanie.. jak to jest? czy jak ja sie przyjme gdzies np w sklepie, czy np w knajpie jako kelnerka.. to czy bede mogla nagle ta prace tak po prostu rzucic? mozna tak? czy to sa jakies umowy? i od czegos to jest zalezne.. ?

Podpisujesz umowe, w ktorej powinien byc okres wypowiedzenia. W twoim wypadku najlepiej 2-tygodniowy. Wtedy informujesz pracodawce 2 tygodnie przed koncem pracy (pamietaj, ze liczy sie od najblizszej soboty), ze konczysz umowe.

Gość studentkaprawa23
dlaczego od soboty? 2 tygodnie od dnia, od którego pracować już nie chce. Ale uwaga - nie każda umowa na czas określony przewiduje rozwiązanie umowy o prace w drodze wypowiedzenia. Za to zawsze można zwrócić się do pracodawcy o rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron (jeśli dobrze pamiętam art5. 31 kodeksu pracy) - wtedy okres wypowiedzenia nie obowiązuje, pracownik przestaje pracować w dniu ustalonym wspólnie przez pracownika i pracodawcę.

najlepiej gdybys podpisala umowe na okres probny 3miesieczny, wtedy bedziesz miala 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. I tak jak ktos juz napisal, jesli np. zlozylabys wypowiedzenie dzis, tj. 11 sierpnia, to okres wypowiedzenia biegnie dopiero od najblizszej soboty, tj. 16 sierpnia i umowa rozwiazaly sie z dniem 30 sierpnia.

najlepiej gdybys podpisala umowe na okres probny 3miesieczny, wtedy bedziesz miala 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. I tak jak ktos juz napisal, jesli np. zlozylabys wypowiedzenie dzis, tj. 11 sierpnia, to okres wypowiedzenia biegnie dopiero od najblizszej soboty, tj. 16 sierpnia i umowa rozwiazaly sie z dniem 30 sierpnia.

Gość inninis
dokładnie tak, od najblizzej soboty 2 tyg, a jakbys jednak chciała porzucic z dnia na dzień to dostaniesz zwolnienie dyscyplinarne i kłopoty z podjęciem pracy w przyszlosci

Gość noowa
a z czego to wynika że 2 tyg. od najbliższej soboty, bo z kodeksu pracy na pewno nie. Z jakichś regulacji w poszczególnych zakładach pracy?

Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca. Takze aby zostal zachowany 2 tygodniowy okres wypowiedzenia, musi minal pelne 2 tygodnie, aby termin okreslony w tygodniach skonczyl sie w sobote. Art. 300 kodeksu pracy mowi, ze w sprawach nieuregulowanych stosuje sie odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego. A w kodeksie cywilnym takie sa wlasnie zasady obliczania terminow. Podobnie z okresem wypowiedzenia okreslonego w miesiacach. Jesli dzis np. zlozylabym wypowiedzeine, a mialabym 3 miesieczny okres wypowiedzenia, to poczatek biegu terminu nastapilby z dniem 1 wrzesnia, a umowa o prace rozwiazalaby sie z dniem 30 listopada.

ponadto kodeks pracy w art. 30 wyraznie mowi, ze termin okreslony w tygodniach konczy sie w sobote, wiec logiczne jest, ze liczac 2 tyg wypowiedzenie musi sie tez zaczac w sobote:)

Gość zielona onaa
dziekuje wam bardzo za odpowiedz.. rozjasniliscie mi calą sprawe :)