Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiadoma25

samo usypianie, praktykował ktoś?

Polecane posty

Gość niewiadoma25

Mam zamiar nauczyć mojego 5 miesięcznego syna samo usypiania. Póki co zasypia albo przy piersi,albo na rękach. Chciałabym tą metodą "płacz póki nie zasnie" chociaż ona mnie przeraża, ale próbowałam wielu innych i nic nie pomaga. Czy ktoś stosował tą metodę? Czy na serio trwa tylko 3 dni i 4 dnia dziecko samo zasypia w łóżeczku?

Gość Mama Nadii
Ja zastosowałam tą metode około 2 miesiąca życia moje córeczki, płakała góra 10-15 minut i usypiała, trwało to około 2 tygodni. W tej chwili ma rok i dwa miesiące i nigdy nie musiałam ją usypiać, robi to poprostu sama.

Moje dziecko samo zasypia od 5 miesiąca. Ponieważ czekanie aż się dziecko wypłacze uważam za barbarzyństwo, wypracowałam swój sposób - długi ale u mnie zadziałał i obyło się bez ryków:-) Dawałam małej cyca przed snem i jak tylko zaczynała odpływać (po 10-15 minutach), kładłam do łóżeczka ze smoczkiem. Na początku budziła się i marudziła ale nie odchodziłam od niej tylko ją głaskałam. Na początku trwało to tak samo jak zasypianie przy cycu czyli w moim wypadku 1,5-2 godz. Po kilku dniach jak sie dziecko przyzwyczaiło do tego, że zasypiamy w łóżeczku a mamusia głaszcze, zaczęłam odzwyczajać ją od głaskania - po prostu skracałam czas głaskania i wychodziłam z pokoju. Jak płakała wracałam, pogłaskałam po główce i znowu wychodziłam. Mniej więcej po 1,5 tyg. dziecko załapało:-) Z każdym dniem skracałam czas głaskania i w końcu zamiast głaskania wprowadziłam kołysankę \"z popielnika, na Wojtusia...\". Jak moje dziecko skończyło 6 miesięcy - skończył mi się pokarm (nie piszcie błagam, że się nie może skończyć bo tak się właśnie stało ku mojej rozpaczy - poradnia laktacyjna też nic nie wskórała). I przeszłyśmy na butlę. Teraz wieczorne usypianie wygląda tak: około 17-18 jest butla a po butli kąpiel. Zanoszę małą do pokoju, śpiewam kołysankę, daję smoczek, pieluszkę, maskotkę i jak ją kładę do łóżeczka to uruchamiam pozytywkę. Daję całuska i wychodzę z pokoju. Przeważnie po 10 minutach dziecko śpi. Wtedy wchodzę, przykrywam kołderką i mam dziecko z głowy do 4 rano:-) W ciągu dnia robię podobnie. Jak widzę, że trze oczka, zanoszę do pokoju gdzie śpi, daję smoczek, misia i pieluszkę, śpiewam kołysankę, włączam pozytywkę i wychodzę z pokoju. I dziecko usypia. Jest to bardzo wygodne i gorąco polecam nauczenie maluszka samodzielnego zasypiania. Mam nadzieję, ze jasno wszystko napisałam ale jak nie to napisz, wyjaśnię dokładniej:-D

Gość JUstyna30
Moja Zosia ma 3 miesiące i sama zasypia już od miesiąca, nie stosowałam żadnym wymyślnych metod.Poprostu któregoś dnia położyłam ją po jedzonku do łóżeczka, przeczytałam bajkę i sama zasnęła.I tak jest do dzisiaj.

Ja nie akceptuję takich bezlitosnych metod. ;) Dziecko w pewnym wieku osiąga dojrzałość do tego, by zasnąć samo - jedno w wieku kilku miesięcy, inne kilkunastu. Lusia do tej pory zasypiała przy piersi, ale z tydzień temu zauważyłam, że pierś już jej nie usypia. Zjadła i mimo zmęczenia nie usypiała. To ją położyłam do łóżeczka, złapałam za rączkę i tak stałam chwilkę. Ona się patrzyła na mnie, rozglądała się, znów na mnie, oczka coraz bardziej szparkowate - i zasnęła. I tak już zasypia ostatnio. Wcześniej to było nie do pomyślenia, jak się ją położyło do łóżeczka to momentalnie wstawała na równe nogi - nie uleżała. Tylko przy cycuszku. Ale przyszedł najwidoczniej odpowiedni wiek i samo się stało. Tak samo jak ze smoczkiem. Sama go odrzuciła jak miała ze 4 miesiące. Zaobserwowałam, że nie ma aż tak silnej potrzeby ssania jak wcześniej. Jak płakała, to ją przytulałam i pomagało (wcześniej ukoić potrafił ją tylko smoczek). I git :) Albo noszenie na rękach na spacerze. Wiele mam mówi, żeby nie brać dziecko na ręce jak płacze w wózku, bo się przyzwyczai. Lusia płakała, ale ja zatwardziała nie jestem i ją nosiłam. Potem się skapnęłam, że w wózku parasolce Lusia nie płacze. Z tym, że parasolka była tylko wózkiem do auta - nie na nasze dziurawe drogi. Nosiłam Luśkę na rękach - na zmianę z mężem - na spacery, wózek biorąc tylko tak dla zasady, bo i tak dłużej niż 5 minut w nim nie ujechała. Aż po wieeelu wizytach w sklepach, mierzeniu i oglądaniu wózków, znalazłam wygodny dla niej i na wystarczająco dużych kołach. I dziecko noszone od 2 miesięcy na rękach, które dzień wcześniej pręgało się w starym wózku, w nowym przejechało 4-godzinny spacer. I jeździ do dziś pięknie. Jakoś tak nam się z Lusią wszystko ładnie układa. W ogóle to mądra z niej dziewczynka, ładnie się potrafi komunikować, to ułatwia sprawę. :)

Gość nektusiaa
Ja od urodzenia uczyłam małą zeby sama zasypiała, nigdy nie "lulałam" jej w wozku, ani na rekach. Jak była malutka, po karmieniu było odbijanie, potem przytulanie, oglądanie swiata, a jak była zmeczona wkładałam ja do łózeczka i wychodziłam. Jak miała 10 miesięcy, sama zaczeła spac w swoim pokoju.

Ja zaczelam zostawiac syna samego w lozeczku tez cos kolo 6 miesiecy, jak plakal, to glaskalam go po raczce, buzi i zasypial, nie bylo mowy o noszeniu na rekach czy bujaniu w wozku.

Chemical, nie uważam, żeby moja metoda była bezlitosna !!! Ani dziecko specjalnie nie płakało, to była kwestia przyzwyczajenia i nic więcej:-D Dziecko jest zadowolone, ja też i nie ma w tym nic bezlitosnego!!! Jestem zdania, że od małego dziecko powinno się uczyć rozsądniej samodzielności. Podkreślam rozsądnej!!!!!

Gość niewiadoma25
właśnie ja już próbowałam pieluszkę i głaskanie wtedy ryk jest jeszcze większy:( ale muszę coś popróbować, bo to staje się męczące, zwłaszcza, że przez ząbki trudniej mu się zasypia!