Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Mam takie pytanie: Jeśli kobieta jest w ciązy i zostaly jej ostatnie dni do porodu i ma zwolnienie od lekarza że musi leżeć, a ma w domu małe dziecko to czy mężowi należy się opieka nad dzieckiem? No bo skoro kobieta musi leżeć to nie może się zajmowac dzieckiem. Jak z tym jest?

mamaigi to wiem już tylko jak jest z opieką nad dzieckiem? cos sie nalezy czy nie?

Jeśli dziecko jest zdrowe to nie. Twój mąż może wykorzystać zamiast Ciebie 2 dni opieki nad dzieckiem, które przysługują jednemu rodzicowi.

no ale jeśli opiekun dziecka jest chory? to co wtedy? nic sie nie nalezy?

Jeśli jednak dziecko choruje to jak najbardziej, ty nie jesteś w stanie się opiekować z racji zbliżającego się porodu, więc mąż przejmuje opiekę nad chorym dzieckiem.

Jeśli jednak dziecko jest zdrowe to moim zdaniem warto, żeby mąż poszedł do lekarza i poprosił o opiekę nad dzieckiem. Jeśli pediatra jest ok to nie będzie robić problemów:-D A to, że dziecko jest zdrowe......;-D Przecież nikt nie musi o tym wiedzieć.

no ale jesli dziecko jest zdrowe ale wiadomo ze maluszek sam sobą sie nie zaopiekuje a kobietka ma leżeć bo ma tak w zwolnieniu i wypisach ze szpitala? to co wtedy?

acha czyli trzeba wtedy "sobie radzić" a prawo nie uwzględnia takich sytuacji...

Gość bo nie wiem
niech wezmie zwolnienie na Ciebie.Nie istnieje zwolnienie na zdrowe dziecko.Moze isc na urlop.

Na dziecko przysługują 2 dni opieki w roku. Możesz to wykorzystać podczas jego choroby albo właśnie w takiej sytuacji. I to są te dni, które przewiduje prawo. Dlatego też trzeba czasem kombinować:-D

Gość pytajniczka pytająca
2 dni opieki na dziecko może wykorzystać tylko jeden rodzic i nie ważne w jakiej sytuacji.Ale tylko jeden nie może 2 rodziców.

a jeszcze takie pytanie czy dwa dni nalezą sie na kazde dziecko? tzn jesli ktos ma 3 dzieci to te dwa dni ma pomnożyc przez 3 czy na calą trojke ma dwa dni? i jelsi by "zalatwiac" z pediatrą to czy mozna tez brac opieke nad kazdym z 3 dzieci?

Gość Czas na ciągłe przesiadywania
przed komputerem to masz. Nie dziwie się,że nie ma kto się zając dzieckiem jak na kafe non stop jesteś.

Zgodnie z dyspozycją zawartą w art. 188 K.p. pracownikowi, który wychowuje przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku zwolnienie od pracy na 2 dni z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Na mocy art. 189 K.p. powyższe uprawnienie przysługuje pracownicy lub pracownikowi. Z tego świadczenia może korzystać jedno z rodziców dziecka w wymiarze 2 dni lub oboje rodzice po 1 dniu. Zgodnie z par. 6 ust. 2 pkt 2 lit. Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie zakresu prowadzenia przez pracodawców dokumentacji związanej ze stosunkiem pracy oraz sposobu prowadzenia akt osobowych pracownika (publikacja: Dz.U. z 1996 r. nr 62, poz. 286 oraz z roku 2003 nr nr 230, poz. 2293) w aktach osobowych pracownika zamieszcza się oświadczenie pracownika będącego rodzicem lub opiekunem dziecka do lat 14 o zamiarze lub braku zamiaru korzystania z tego uprawnienia. Zwolnienie tytułem opieki nad dzieckiem do lat 14 jest niezależne od liczby dzieci. Pracownica lub pracownik nabywa do niego prawo z chwilą nawiązania stosunku pracy. Zwolnienie to powinno być wykorzystane w danym roku kalendarzowym, gdyż nie może „być przeniesione” na rok następny. Więcej informacji na temat uprawnień związanych z wychowaniem dziecka znajduje się na stronie Porady w dziale Publicystyki w artykule „Jednoczesne korzystanie przez rodziców będących pracownikami z uprawnień związanych z opieką i wychowaniem dziecka”.

MaMani, 2 dni należą się bez względu na ilość dzieci - jak masz jedno to masz dwa dni, jak masz 3 tez masz dwa. Co do tej opieki nad dzieckiem, to do końca nie wiem - moja bratowa leżała w ciąży przez miesiąc w szpitalu i wiem, że mój brat jakąś opiekę na dziecko miał, jak będę miała możliwość to spytam i napiszę. W każdym razie na pewno mąż może dostać opiekę na Ciebie - 14 dni w roku i możesz zapytac o takie zwolnienie swojego lekarza. Mój po porodzie dostał, bo musiałam miec transfuzję krwi i leżeć. Pozdrawiam