Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzecznie pytam

macierzyński po stażu z pup

Polecane posty

Gość grzecznie pytam

Mam pytanie: czy po rocznym stażu z Urzędu Pracy jest szansa na macierzyński??

Gość grzecznie pytam
a jeśli po takowym stażu zostanę zatrudniona przez pracodawcę to ile czasu muszę przepracować by mieć prawo do macierzyńskiego?

już samo zatrudnienie na podstawie umowy o pracę generuje uprawnienie pracownicy do skorzystania z urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z art. 180 § 1 k.p., długość urlopów macierzyńskich wynosi: 18 tygodni przy pierwszym porodzie, 20 tygodni przy każdym następnym porodzie i 28 tygodni w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Niezależnie od tego, czy pracownia urodzi pierwsze czy już kolejne dziecko, zgodnie z art. 184 k.p., przez cały okres urlopu macierzyńskiego przysługuje jej zasiłek macierzyński. Prawo do zasiłków i ich wysokość, zgodnie z art. 61 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, ustalają oraz wypłacają płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych. Zasiłek macierzyński będzie wypłacał pracodawca, gdy zatrudnia ponad 20 osób, lub ZUS, jeśli firma ma mniej niż 21 pracowników. Wysokość zasiłku wynosi 100 % wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Gość grzecznie pytam
dziękuję Ci bardzo. Rozumiem, że od momentu zatrudnienia mam prawo? Kurna zagmatwane to wszytsko. Kiedyś chciałam otworzyć właśną działalnośc to wiem, że warunkiekm otrzymania macierzyńskiego było minimum roczne opłacanie składek, dlatego pytam jak to jest przy zatrudnieniu. Tak bardzo chciałabym mieć już dziecko, ale ten staż itd...wszystko tylko sprawę przeciąga, nic to, mam nadzieję, że kiedyś w naszym kraju będzie lepsza sytuacja, bardziej sprzyjająca przyszłym mamom...

Gość daj mu smoczka
tzn.ze jak skladki byly oplacane krocej niz rok to zus nie wyplaca maciezynskiego?

Gość daj mu smoczka
masło maślane->dziekuje.Napisz mi jeszcze jesli sie orientujesz czy jesli jestem zatrudniona od 15 stycznia do dnia porodu(tak na dniach) i bylam ostatnie miesiace na zwolnieniu to dostane maciezynskie w takiej wysokosci jak dostawalam chorobowe?

Gość daj mu smoczka
masło maślane->dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.

A jak jest z wychowawczym? Trzeba mieć jakiś określony staż jak się pracuje na czas nieokreślony?