Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czesia Wielka

Zyworodka pierzasta-Calanchoe pinate

Polecane posty

Gość Czesia Wielka

Czy Wam na cos pomogla ta roslinka?

Gość tak mi pomoglaD
zlikwidowalam sobie brodawke na reku pod pacha :)

Gość na trudno gojące się rany

Gość Czesia Wielka
A czy moze dysponujecie jakimis przepisami?

Gość Czesia Wielka
dzieki za wyczerpujaca strone z przepisami:), ale jak macie jakies swoje osiagniecia to piszcie.

Gość kiki i koko
podnoszę

Gość gość
od roku mam żyworódkę i ją rozmnażam z powodzeniem, ale jeszcze ma zbyt małe liście aby jej używać leczniczo - też jestem ciekawa waszych doświadczeń z tą roślina - czy faktycznie pomaga na różne schorzenia ?

Gość gość
WIKIPEDIA : Żyworódka Daigremonta, kalanchoe Daigremonta (Kalanchoe daigremontiana) – gatunek rośliny z rodziny gruboszowatych. Pochodzi z tropikalnych obszarów Madagaskaru. Jest jedną z kilku gatunków rozmnóżek uprawianych jako rośliny pokojowe. Wszystkie części rośliny są trujące. KTO MA RACJE?? Odpowiedz: lara11 września 2013 09:44 Z zasady nie kieruję się opiniami z Wikipedii, bo często są one błędne - jak w tym przypadku. :) W przypadku roślin moim autorytetem jest biolog, biochemik Henryk Różański a jeśli u niego nie znajduję odpowiedzi, to szukam dalej ale tylko u zielarzy. W przypadku opisanych odmian żyworódki: Kalanchoe daigremontiana i Kalanchoe pinnata obie mają podobne właściwości zdrowotne. Nie są trujące. Najwięcej informacji na temat właściwości leczniczych obu odmian znajdziemy w literaturze zielarskiej rosyjskiej. W Polsce najczęściej używaną odmianą żyworódki jest Kalanchoe daigremontiana i jak dotąd nikt jeszcze nie zszedł z tego świata za jej przyczyną ;). Też tak uważam - antybiotyk, sterydy też zatruwają nasz organizm a są powszechnie stosowane.

Gość cbadef
Dostałam właśnie od koleżanki 2 sadzonki żyworódki pierzastej i też jestem ciekawa waszych leczniczych doświadczeń z tą roślinką.

Gość cbadef
podnoszę - może jednak ktoś stosował ?

Gość gość
Zastosowanie Żyworódki Pierzastej - angina, katar - zapalenie spojówek - trudno gojące się rany - kurzajki, grzybice - stany zapalne, stłuczenia - odleżyny, wrzody - swędzenie skóry - stabilizuje poziom cukru - na zmęczone stopy - przykry zapach stóp - zgaga, przykry zapach z ust (mimo zadbanych zębów) - bóle głowy, bóle reumatyczne - egzemy, obrzęki - trądzik, liszaje - oparzenia, ukąszenia http://zyworodka.npx.pl/viewpage.php?page_id=13

Gość gość
ciekawa roślinka, muszę rozejrzeć się za sadzonką u znajomych

Gość gość
od miesiąca też hoduję tą roślinę, szkoda że jeszcze taka mała bo chętnie bym ją wypróbowała na przebarwienia cery

Gość gość
też jestem ciekawa czy komuś pomogła ?

Gość anka59
Witam - drugi rok hoduję żyworódkę i w końcu dzisiaj zrobiłam sok - 100 ml, - 1/3 część soku wymieszałam z ogrzaną w małym słoiczku do 40 st.C wazeliną kosmetyczną - 2/3 soku połączyłam z czystą wódką w proporcji 1:1 Zamierzam w/w stosować na przebarwienia skórne, ukąszenia owadów, na ból gardła oraz do pielęgnacji stóp p/grzybiczo Mam jeszcze zamiar zrobić miksturą do użytku wewn. z miodem, cytryną i wódką

Gość cbadef
Witam - moje spostrzeżenia - żeby móc sprawdzić skuteczność działania żyworódki to trzeba mieć nie jedną a co najmniej 4 dorosłe sadzonki - na ból gardła poleca się żuć świeży liść żyworódki, mnie to nie odpowiada - jestem alergikiem i mam wrażenie że puchnie mi przełyk i uduszę się dlatego wolę popijać wcześniej zrobiony sok z miodem, cytryną i masłem. Wszystkim polecam tę roślinkę bo oprócz walorów zdrowotnych jest bardzo dekoracyjna, trzeba tylko przesadzić ją do dużej i szerokiej doniczki oraz nie dopuszczać do zbytniego namnażania się nowych sadzonek, gdyż zabierają pokarm głównej roślinie.

Gość gość
kalanchoe Daigremonta to nie jest żyworodka pierzasta Calanchoe pinate to jest żyworodka pierzasta czym sie różnią w odróżnieniu od niektórych innych przedstawicieli tego gatunku nie tworzy licznych rozmnóżek na brzegu liści (tak jak np. żyworódka Daigremonta)

Gość cbadef
gościu - roślina ta ma różne nazwy w Polsce najpopularniejszą jest ŻYWORÓDKA PIERZASTA - zapraszam na stronę Sylwii Nowak, która napisała pracę doktorską na temat żyworódki i jej właściwości sylwianowak.p

Gość gość
cbadef - dzięki za link do strony Sylwii Nowak jestem alergikiem z azs i zamierzam wypróbować preparatów z żyworódki, moja znajoma ma dorodną hodowlę tej roślinki

Gość gość
ciekawe czy znikają tylko brodawki czy może też pieprzyki - jestem bardziej tymi zainteresowana

Gość gość
to wypróbuj ją na tym pieprzyku to się przekonasz - innego wyjścia nie ma

Gość gość
a stosował ktoś sok z żyworódki przy zapaleniu ucha ?