Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwona-blue

ciągle mi się waży smietana w zupie!

Polecane posty

Gość czerwona-blue

Robię wg wskazówek mamy: najpierw smietana doo szklanki, dodaję po trochu goracej zupy , wymieszać i wlac do zupy i co ? i kicha! ciągle się waży!!! pomóżcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do śmietany dodaj soli
powinno pomóc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwona-blue
hmm soli ? rozumie że szcyptę....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LAAALAAA..
Użyj minimum 18 - procentowej, to się nie zważy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sól nic nie ma do ważenia tylo temperatura.śmietana do zupy+ zimna przgotowana woda lub zupa ale wcześniej ostudzona , wymieszasz i do zupy .i nic sie nie zważy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupuj śmietanę szefa kuchni
22% z danona, taki niebieski kubek, ta śmietana nie zwarzy sie nawet w kwaśnym żurku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przecież teraz można kupić śmietany do tzw. gotowania np: Pątnica lub Rama do zup i sosów. A jak jesteś tradycjonalistką to mogę [poradzić: trochę mąki , i do niej dodawaj śmietanę, dobrze wymieszać , a następnie po trosze dodawaj zupy, a całość wlej do garnka. Można zamiast śmietany używać jogurtów naturalnych i też małymi porcjami mieszać z zupą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czy nie za mało dodajesz tej gorącej zupy do szklanki ze śmietaną? Ja dodaję dużo, tak, żeby mieszanka śmietany z zupą była bardzo gorąca, i nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby się zważyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co ma do tego mąka
? Przecież maka spowoduje jedynie zgęstnienie zupy, nie ma wpływu na zwarzenie :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to spróbuj i porównaj , ale skoro ty wiesz lepiej, to było się wcześniej odezwać i dawać dobre rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwona-blue
dzięki za podpowiedzi, wypróbuję wszytskie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmmmmmm
ja używam zawsze 30% kremówki z piątnicy i nigdy się nie warzy. Najważniejsze to by przed dodaniem śmietany zestawić zupę z ognia i nie doprowadzić już do wrzenia bo zwarzy się na pewno. Dobra jest też kremówka z biedronki i tańsza od piątnicy. Łaciata u mnie się nie sprawdza. Śmietany z przeznaczeniem "do zup" też się warzą- ze śmietany do zupy Piątnicy robię twarożek do ciasta i warzy się świetnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na...
odstaw zupę na chwilę z ognia gdy wlewasz śmietanę. Zahartuj ją w kubeczku zupą, i dodawaj po trochu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a najlepiej - dawaj śmietanę nie do całego gara, tylko bezposrednio do talerzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uzywam tylko smietany 30%,nigdy sie nie warzy,najlepsza z mlekowity i gostynia,wlewam do gotujacej sie zupy i zagotowuje,nie dosc,ze nic sie z nia nie dzieje,to jeszcze oszczednosc czasu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość packija
a ja robię tak: śmietanę wylewam do jakiegoś większego garnuszka takiego 0,5l, dodaję ok pół szklanki wody (zimnej z kranu- może być nawet więcej to zależy)i do tego wrzucam mąkę ok 1,5 łyżki (to też zależy) i to wszystko trzeba "rozbełtać" ja to robię takim drewnianym "koziołkiem":) nie wiem jak to nazwać:) Zawsze mi się udaje i jeszcze nigdy mi sie nie zważyło.Tak zawsze robiła moje mama babcia i teraz ja .POLECAM!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Kochane przepraszam, że zwrócę uwagę ale sama jestem wzrokowcem i zapamiętuję to co czytam łącznie z błędami :) I tak wyjaśniając: waga (łazienkowa, kuchenna) waży i podaje nam wagę w g, kg itd. warzyć- czyli gotować, więc śmietana podczas gotowania się ścina czyli warzy :) Nie robię tego złośliwie, więc proszę by na mnie nie naskakiwać, ale sama po sobie widzę, że odkąd dużo czytam w internecie dłużej zastanawiam się nad pisownią bo spotyka się masę błędów i później mętlik w głowie :) Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tyle ceregieli z ta smietaną robicie, jakbyście miały za dużo czasu nie łatwiej to lujnąć smietaną do talerza, zamieszać i jeść?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×