Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzyna1278

mamy w Anglii które siedzą w domu z pociechami

Polecane posty

katarzyna1278: szczerze wspolczuje. Ten koszmar jeszcze przede mna. Grzes ma juz 6 miecsiecy, wiec zeby pojda juz wkrotce :O Ale pomysl jak bedzie fajnie kiedy juz je zobaczysz. Zycze wytrwalosci i cierpliwosci.

*moim zdaniem*:my mamy juz dwa pierwsze zabki wiec pewnie takiej euforii juz nie bedzie jak z pierwszymi;) a dziecka szkoda mi bardzo bo sie strasznie meczy. a pozatym chyba jakiegos gluta podlapal..hmm:(przed samym wyjazdem

Gość mixed berry
Hej Dziewczyny....dziekuje za nakreslenie sytuacjii w Anglii, kurcze no narazie staram sie badac temat na necie , bo jakos ze znajomych tych blizszych to nie mam tam nikogo. Dziewczyny a jak jest w Anglii z prawem jazdy???? Bo tutaj jezdze na polskim ( zreszta baaaaaaaardzooooo duzo ryzykujac ) ale coz do pracy jakos musze dojechac ( poracuje na domkach swoich), na kase nie narzekam ale dotarlo do mnie ze kasa to nie wszystko.Dodam ze na polskim lewym kombinowanym tutaj ( piekne zycie emigranta). Wiec dlatego sie pytam czy ewentualnie w Anglii moglabym sobie zrobic prawko czy najpierw musialabym w polsce wyrobic polskie??? Wogole to pozdrawiam wasze pociechy, ja jeszcze nie mam dzieciakow i w najblizszej przyszlosci sie na to nie zanosi niestety Jestem 27 letnia rozwodka

Nie musisz robic w Polsce, mozesz od razu tutaj. Ja jezdze na polskim,tylko wyrobilam sobie papierowa czesc brytyjskiego prawka. Najlepsze jest to, ze jezdzac w ogole nie musisz miec przy sobie prawa jazdy, nikt tego nie wymaga, a i zgubic mozna :). Problem zapewne pojawi sie wtedy jak dojdzie do jakigos wypadku, a ty tego dokumentu nie bedziesz posiadac.

co do prawa jazdy to z tego co sie ja orientuje to chyba na polskim mozna pol roku jezdzic,jak cie zlapia po tym okresie to beda kazac ci wymienic.oczywiscie wymienic mozna odrazu wysylajac odpowiiednie papiery no i polskie prawko-oni przysylaja ci angielskie:) a jak cie zlapia bez prawka nawet przy wypadku to nie bedziesz miec prolemow,nie musisz miec nawet ubezpieczenia przy sobie:)po porostu w ciagu tygodnia musisz doniesz im papiery na najblizszy posterunek policjii:):):)

Kasia mozemy sobie reke podac jezeli chodzi o noce tez tak mam , dzisiaj zauwazylam ze wychodzi gorna lewa jedynka i chyba reszta zebow pojdzie bo gorne dziasla opuchniete i done tez , malo tego zalapalajakas infekcje ma katar i kaszle , jedziemy na paracetamolu dzisiaj , a ta w ogole to zmeczona jestem i jeszcze ten piepszony deszcz . Kiedy wyjdzie slonce ? Moim zdaniem dzieki za info o saunie i jeszcze dwa pytania ile kosztuje seansik w saunie i gdzie ewentualnie tego szukac np na basenie czy w gabinetach kosmetycznych bo z tego co zrozumialam to nie jest tradycyjna sauna , oswiec mnie jezeli sie myle . Buzka dla wszystkich

Gość mixed berry
o kurcze to fajnie tam macie...a tutaj bez papierow niestety prawo jazdy mozna zapomniec ze sie wyrobi....i jak zlapia bez to nawet deportacja moze grozic w najgorszym przypadku, ze juz nie wspomne jak zrobi sie wypadek...ale ludzie ryzykuja w tym ja tez...i tak ciagle na partyzanta:) Malo tego powiem Wam ze w stanie new Jersey gdzie jest bardzo duzo polakow mialam problemy nawet z zalozeniem konta w normalnym banku, jedyny w jakim moglam to zrobic to jakas polska unia, ale tam ani karty ani ksiazeczki czekowej i 2 bankomaty na cale miasto :( porazka teraz mieszkam od dosyc dawna w innym stanie, tutaj juz nie ma tyle polakow wiec jako tako bynajmniej z bankiem nie mialam problemow....ale ta szkola :( bez papierow nie moge isc, nie mam szans na rozwijanie sie, doksztalcanie, tym bardziej chcialabym wykorzystac ten czas poki nie mam dziecka, rodziny...tak ze same widzicie dziewczyny ze ameryka rozowa nie jest tak jak to pokazuja na filmach ...nawet wizualnie jak przyjechalam to myslalam ze jakas traba powietrzna przeszla w miescie w ktorym wyladowalam ....ale tutaj poprostu tak jest w wiekszosci miejsc, pomijajac brudne metropolie, ktore pieknie wygladaja tylko w TV

mixed berry jezeli chodzi o czystosc to tutaj tez roznie z tym bywa dla mnie najgorsza rzecza bylby fakt ze nie moglabym wyjechac bo wiadomo jak to jest jak przebywa sie nielegalnie , ale moze zniosa nam wizy w koncu , dzisiaj cos nadawali w tv ze jest juz blisko , to bylaby dla Ciebie pewnie dobra wiadomosc . A masz tam jakas rodzine czy jestes sama ? Z jakiej czesci Polski pochodzisz ?

Kasia no to podajemy sobie reke bo i moj maly cos kaszle i glut i te pie.....zeby.Narazie go tylko posmarowalam na noc,zobaczymy.Moze jak to mowia lekarze w anglii:(samo przyszlo to samo pojdzie:( Mixed berry tu tez jest okropnie i brzydko,przynajmniej mnie sie nie podoba......ale coz,siedzi sie i widze ze o tyle mamy lepiej ze chociaz legalnie jestesmy,wszystko nam przyslusluguje i wiekszych problemow z biurokractwem nie ma:);););) No a teraz .........................zegnam sie z wami panienki na 12 dni i lece do polski:):):):):):):):):):):):).Nie bede miala dostepu do netu wiec zamilkne na te kilka dni:(Boze ,wiecie jak sie ciesze i mam jednak nadzieje ze pogoda sie tam nie popsuje i chociaz troche kosci wygrzeje.A jak nie slonce to chociaz bez deszczowe dni:)bo mam dosyc juz tego deszczu.Caluje was goraco,nie piszcie za duzo zebym mogla nodrobic pozniej zaleglosci ale nie zamalo zeby watek nie zaginal;) Pozdrawiam i buziaczki dla dzieciaczkow.:)

Gość mixed berry
mampytanie o tych wizach to juz trabia odkad przyjechalam...czyli od 3, 5 roku, wiec nie sadze ze zniosa, jest szansa kolejna po wyborach ktore juz wkrotce ale nawet jesli to sa bardzo dlugie i czasochlonne procedury.... co do rodziny to mam tutaj owszem ale cala w rozsypce, zawsze musialam sobie radzic sama, tymbardziej po rozwodzie jakos sie ode mnie odsuneli a ja juz o to nie dbam bo wiem ze nie moge na nich liczyc...dla nich chyba nie istenieje, z Polski pochodze w Podlasia:) Po rozwodzie zwiazalam sie z facetem sporo starszym ode mnie, zaimponowal mi swoja madroscia i takie tam, czulam sie przy nim bezpiecznie, niestety jego praca to ciagle wyjazdy a i on pon 2 latach zmienil sie nie do poznania, traktuje mnie jakbym wzystko musiala..mam juz dosc dlatego miedzy innymi chce wyjechac stad..bedac z nim kiedy planowalismy wspolna przyszlosc liczylam ze w koncu kiedys spelnia sie moje marzenia o skonczeniu tutaj szkoly ( w Polsce skonczylam socjologie ) on jest obywatelem, wiec po slubie do pol roku mialabym papiery i wieksze mzoliwosci. Jednak on pokazal sie z innekj strony do tego dochodzi ta jego praca...wiec nie bede z kims sie wiazac tylko po to zeby byc tutaj legalnie...a wiele osob tutaj tak robi tzw. malzenstwa biznesowe za kase albo wielka milosc a zaraz po otrzymaniu papierow same rozwody. Dlatego chce wyjechac w miejsce gdzie bede mogla zrobic w koncu cos konkretnego i nie miec tyle ograniczen. Jak tam jest z mieszkaniami???Bo w sumie nie mam nikogo z bliskich znajomych u kogo moglabym sie na poczatek zaczepic zanim znalazlabym cos ....moze jakies strony internetowe z ogloszeniami, jakies gazety internetowe???Z gory wielkie dzieki dziewczyny za pomoc

katarzyna1278 wypoczywaj w ojczyznie. Zycze udanego wypoczynku i pogody. mampytanie place 8 funtow za seans. Saune mozeszznalezc w gabinetach kosmetycznych, solariach, na basenach. mixed berry trzymam kciuki za trafna decyzje w sprawie miejsca zamieszkania. Pozdrawiam Mamusie.

no wiecie co ja tu czekam n akomplementy a tu pustki!!! hehe gdzie sie wszystkie podziewacie?mamy starszakow czy wasze dzieci chodza na jakies zajecia dodatkowe po szkole? typu rysunek, plywanie, karate???

no nie wierze ze taka cisza:( wrocilam z polski,myslalam ze sie troche pozale bo pogode mialam angielska a tu nikt nie zaglada buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

hmmm Kasia ja zagladam ale tu takie pustki ze nie wiem! przeca sama nie bede siedziec:) ale teraz jak wrocilas to pogadamy tylko ze za chwile ide moje dziecie zaszczepic a drugie do szkoly zaprowadzic :) do pozniej paaa