Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nananananananannana

Potrzebuję porady prawnej

Polecane posty

Gość nananananananannana

Witam, potrzebuję porady z zakresu prawa mieszkaniowego.Mieszkam w bloku, którego zarządcą jest TBS i , w którym decyzje podejmuje wspólnota mieszkaniowa.Moje mieszkanie nie jest własnościowe.Mam dwoje dzieci- 6-letniego syna, który jest niepełnosprawny od urodzenia(upośledzony zarówno ruchowo jak i umysłowo w stopniu znacznym) i 3,5miesięczną córkę.Mój problem wymaga wyjaśnienia sytuacji rodzinnej, dlatego o tym wspominam.W sierpniu ubiegłego roku będąc w usteckich TBS-ach otrzymałam nakaz opuszczenia jednej z dwóch zajmowanych przeze mnie piwnic.Urzędniczka kazała mi opuścić większą z nich gdyż według jej słów miała ona być zaadoptowana na suszarnię do prania.Dostałam dwudniowy termin,po którym miałam zdać piwnicę, w przypadku opóźnienia grożono mi karami, a także usunięciem moich rzeczy na mój koszt.Udało mi się ją opróżnić w wyznaczonym czasie.Mniej więcej po kilku miesiącach od opuszczenia napisałam pismo do TBS-ów ,że jest mi niezbędna wózkownia, czyli miejsce gdzie mogłabym trzymać wózek dla niepełnosprawnego syna i malutkiej córki.Ojciec dzieci pracuje po 11 godzin dziennie i sama nie daję rady znosić ciężkich wózków(szczególnie inwalidzkiego) z pierwszego piętra.Ponieważ w pomieszczeniu gdzie miała być suszarnia nic się nadal nie znajdowało, a miejsce to służyło bezdomnym i uzależnionym od alkoholu(żeby nie napisać gorzej) za toaletę i miejsce noclegu prosiłam TBS o udostępnienie mi tego pomieszczenia lub innego gdzioe mogłabym trzymać wózki dla dzieci.Otrzymałąm odpowiedź,że po zebraniu wspólnoty otrzymam odpowiedź w sprawie.W kwietniu otrzymałam potwierdzenie faktu,że zebranie się odbyło i wkrótce otrzymam odpowiedź.Czekałam do maja ale zostałam delikatnie mówiąc zignorowana, nikt nie raczył mnie poinformować o statusie sprawy.Udałam się więc do TBS-ów osobiście i tam prezes powiedział mi,że wspólnota na wózkownię nie wyraziła zgody, i że jej decyzja jest ostateczna(tzn.nie można się od niej odwołać nigdzie wyżej).Na pytanie co z suszarnią odpowiedział,że on nie jest za to odpowiedzialny,tylko wspólnota.Poprosiłam o choćby udostępnienie kawałka piwnicy bym mogła tam wózki trzymać.Dziś otrzymałam odpowiedź,że wspólnota nie wyraża zgody i ponadto nakazuje mi zdjęcie suszarki balkonowej(przykręconej do balkonu,a nie elewacji bloku).Moje pytanie brzmi czy muszę zdjąć suszarkę??jest mi ona niezbędna,nie będę ubranek niemowlęcych suszyłą w piwnicy gdzie nie ma wentylacji i po prostu śmierdzi, a z dziecka niepełnosprawnego jest także mnóstwo prania gdyż nie potrafi on jeść bez brudzenia się,a także często się podsikuje i brudzi podczas hipoterapii.Jak mam z dwójką dzieci biegać do piwnicy,żeby powiesić pranie.jest to złośliwe utrudnianie życia, w czym może przeszkadzać taka suszarka??Naprawdę mam bardzo ciężką sytuację, która mi wiele rzeczy uniemożliwia.Jaki jest sens suszyć pranie po piwnicach??I drugie pytanie czy mam prawo do wózkowni a jeśli nie to czy decyzja wspólnoty jest faktycznie ostateczna??Bardzo proszę o pomoc.Jestem dość zdesperowana, zastanawiam się nawet nd opisaniem tej sprawy w gazecie.Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gość nikt nic nie poradzi
chyba zostaje ci gazeta. walcz. powodzenia

Gość nananananananannana
dzięki, warto było spróbować :)