Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajeta

dieta karmiącej polecam

Polecane posty

Gość dajeta

Witam, Wklejam dietę, którą otrzymałam w szpitalu - produkty zalecane i niezalecane podczas karmienia piersią: ZALECANE Produkty zbożowe - Pieczywo jasne czerstwe, razowe żytnie i pszenne (bez dodatków ziaren) Mleko i produkty mleczne - Mleko słodkie i zsiadłe (nieprzekwaszone), ser twarogowy, topiony jeśli nie ma uczulenia na mleko i jego składniki Jaja - Całe jaja Mięso, wędliny, ryby - Mięso chude: wołowina, młoda cielęcina, chudy schab, kurczaki Ryby: dorsz, leszcz, płastuga, sola, Wędliny: chuda szynka, polędwica, chuda kiełbasa, szynkowa, wędzonka, parówki odtłuszczone Tłuszcze - Masło, oleje roślinne-sojowe, rzepakowe .słonecznikowe, oliwa z oliwek, śmietanka Ziemniaki - Gotowane i w postaci puree Warzywa - Marchew, buraki, dynia, szpinak, warzywa z wody, oproszone mąką z dodatkiem świeżego masła bez zasmażek. Na surowo: marchew, zielona sałata, pomidory bez skórki, Owoce - jabłka, owoce jagodowe: maliny, porzeczki czarne, jagody w formie przecierów i soków Cukier i słodycze - Cukier, miód. dżemy bez pestek, przetwory owocowe z dozwolonych owoców, kompoty, galaretki Przyprawy - Tylko Łagodne: sól, sok z cytryny, cukier, koperek, wanilia Zupy - Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz. zupy owocowe przetarte, zupy warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy zagęszczane zawiesiną z mąki - bez zasmażek Potrawy mięsne i rybne - Gotowane, duszone bez uprzedniego podsmażania, pieczone w folii, potrawki, pulpety Potrawy z mąki i kasz - Kasze gotowane na sypko, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw i owoców, leniwe pierogi NIEZALECANE Produkty zbożowe - Każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczana Mleko i produkty mleczne - Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte, homogenizowane Mięso, wędliny, ryby - Mięso tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki Ryby: węgorz, halibu,t Tłuste wędliny: baleron, mięso peklowane, wędzone Tłuszcze - Śmietana zakwaszana, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny twarde Ziemniaki - Frytki, ziemniaki smażone, pyzy, placki ziemniaczane Warzywa - Wszystkie odmiany kapusty, papryka , szczypior, cebula, ogórki, rzodkiewka, chrzan, warzywa z zasmażkami, warzywa z zasmażkami, warzywa konserwowane octem Owoce - Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy Suche strączkowe- Zabronione wszystkie Słodycze - Chałwa, czekolada Przyprawy - Ostre przyprawy: ocet, pieprz naturalny, musztarda, papryka, wszystkie pikle Zupy - Kapuśniak, ogórkowa, fasolowa, grochowa, zupy na wywarach z kości, zaprawiane z zasmażkami Potrawy mięsne i rybne - Smażone, duszone i pieczone w sposób konwencjonalny Potrawy z mąki i kasz - Smażone, kluski kładzione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jadłam sucharki, ryz , marchewkę ,banana, gotowanego kurczaka, bułkę paryską, biszkopt, no i tak ze 3 miesiace, ale moj przypadek jest chyba odmienny od innych ,ale moj synek nie miał kolek, miałam spokojne noce, raz teściowa zrobiła potrawkę i dodała zielonej fasolki, to był jedyny raz kiedy synio miał kolkę:) powodzenia i wytrwałości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anialisa
Ja dostałam od koleżanki taką listę i nic nie zaszkodziło mnie, ani mojej dzidzi: NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, buraki, marchewkę, ziemniaki, kapustę pekińską, kukurydzę, pietruszkę, koperek, soję, szpinak, młodą fasolkę szparagową, dynię, kabaczek, cukinię, wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiaaaaaaqqq
a co powiecie o szynce edzonej w domowej wędzarni? można jeść jesli karmię piersią?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiaaaaaaqqq
uppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×