Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to ja już nie wiem

Czy naprawdę nie warto studiować arabistyki?

Polecane posty

Gość to ja już nie wiem

Pomyślałam,że skoro to egzotyczny kierunek i teraz po obaleniu rządów Saddama kraje arabskie zaczynają współpracować z Europą,będzie zapootrzebowanie na osoby znające ten język,tymczasem każdy z kim gadam mówi,że to można studiować tylko jako hobby bo pracy nie będze i doradzają mi banał w stylu adminiistracji lub europeistykę.Co o tym myślicie?

Gość uwazam ze jak najbardziej
warto. Po arabsku mowi mnostwo ludzi na swiecie, trzeba sie z nimi dogadac. Tyle,ze kobiecie ciezej tam jezdzic. Administracja, europeistyka - bue. ( w porownaniu z arabistyką)

Gość dziwne...
arabistyka ciekawa ale potem co?tlumacz na wojnie? chyba ze w ameryce chcesz mieszkac - tam bedzie ok...nie zmienia to jednak faktu zeby administracje i inny syf omijac wielkim kolem

Gość czemu na wojnie
swiat arabski to przeogromna, stara kultura i wspolczesnie bogate kraje, chocby Kywejt

Gość hen
dajcir spokoj wszystkie te udziwnione kierunki sa bez przyszlosci. Lepiej studiowac cos "znanego" i dajacego prace namiejscu

Gość czemu na wojnie
udziwniony? Chyba zartujecue, Obszar , gdzie arabski jest jezykiem urzedowym jest wiekszy od Europy

Gość to ja już nie wiem
No nie wiem,tak se rozumuję,że Polska ma podpisywać umowy z Irakiem na robienie z nimi interesów więc firmy pewnie będą potrzebowały tłumaczy,konsultantów... Poza tym zostają ambasady,konsulaty itp.Ewentualnie mogłabym studiować europeistykę,bo lubię uczyć sie obcych języków ale nie orientuję sie co można po tym robić.A matka mnie namawia na administrację że niby po tym można pracować w każdym biurze :O

Gość hen
tak tak, tylko szkoda ze moja kumpela po arabistyce uczy ang w liceum dla doroslych. Ponadto gdzie te firmy ?:> Polska wychodzi z Iraku, to tylko takie gadanie. Jak kiedys gadali, ze ochrona srod, bedzie cacy a dzis 100% bezrobocie to samo biotechnologia :)

Gość hen
na adm. uwazaj bo do biur wymaga sie ekonomicznego na ogol. Euro to strata czasu to taki prawnik prawa europejskiego bez jakichkowielk uprawnien - chory kierunek :)

Gość to ja już nie wiem
Ale jeśli faktycznie Polska ma zacząć nawiazywać stosunki z krajami arabskimi to chyba dopiero za parę lat zacznie sie zapotrzebowanie na znających ten język.Wydaje mi się,że to jeden z bardzej przyszłościowych kierunków,nie wiem,może sie mylę,nie znam sie na tym,dlatego pytam Was o zdanie

Gość czemu na wojnie
ja tylko przypominam,ze to piaty jezyk swiata, malo w Polsce popularny, wiec jesli masz zapal , zdolnosci i siłe przebicia to spoko. Jako Polka latwo dorobisz rosyjski, angielski pewnie znasz i jestes gośc.

Gość to ja już nie wiem
Europeistyka pociąga mnie tylko z tego względu że uczy się kilku języków i podobno często organizują wymiany studentów.A ja właśnie to chciałabym robić-jeździć po świecie,a nie tkwić w jednym biurze przez 40 lat :(

Gość hen
wymiany masz na kazdej uczelni i kazdym kierunku (socrates). Irak nie bedzie robil z nami interesow :) Jak juz to z baardzo malym zakresie, wiec dostac sie do takij firmy, nie wiem mi wydaje sie to trudno osiagalne. Natomiast najwiekszym dramatem po studiach jest brak pracy, a jednak w takim biurze zawsze cos sie znajdzie (wiec bym tak nie narzekal na te biura:P)

Gość warto studiować arabistyke
warto studiować arabistyke. duzo bardziej niż administracje czy europeistyke.

Gość hen
czemu na wojnie - no wlasnie malo popularny w polsce. Widze np analogie do bioltechnologii, tez sie mowi ze to bardzo przyszlosciowe. Niestety w polsce nie ma takich zakladow pracy, a niestety polakami za granica malo kto sie interesuje....ponadto zeby wyjechac to tez trzeba miec duzo pieniedzy...skad wiesz kiedy prace tam znajdziesz....

Gość to ja już nie wiem
Lepsza praca niż żadna ale ja chcałabym sie rozwijać,a nie tkwić za biurkiem.To co w takim razie warto studować?

Gość hen
najprosciej sprawdzic jakie masz perspektywy po tym kierunku. Jak to zrobic? Portale z praca polskie i zagraniczne...

Gość to ja już nie wiem
No tak,ale tak jak jest teraz niekoniecznie będzie za 5 lat jak skończę studia

Gość hen
Zawsze to jednak pewien wyznacznik. Ponadto za 5 lat o Iraku nikt nie bedzie juz pamietal...zobaczymy co z Afganistanem....

Gość czemu na wojnie
Ludzie, nie ograniczajcie sie do Polski tylko, przeciez swiat stoi otworem, wystarczy byc dobrym, pracy sie szuka przez internet a nie przez biuro posrednictwa za rogiem. Dla chcacego naprawde nic trudnego - tyle, ze nie dla przeciętniaków - ale tu juz autorka sama oceni swoje predyspozycje. Hen - nikt sie nie zainteresuje Polakami za granica, to oni sie powinni sami zainteresowac. A kase tam znajda. Mam znajomych robiacych na swiecie kariere w biotechnologii (np w USA, w Niemczech), ochrona srodowiska tez jest na swiatowym topie, chocby w Skandynawii. A z Arabami bedzie sie jeszcze duuuuzo działo...

Gość Salcefon
Z tymi portalami to muszisz brac pod uwge ze na pierwszym roku arabistyki w calej polsce nmasz w sumie pewnie mniej jak 100osob a na prawie dla powrownania bpewnie z 20 tysiecy w calej Polsce. wiec liczba ofert proporcjonalnie mniejsza musi byc :)