Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna madchen

nie wiem do konca co mi jest

Polecane posty

witam:) od jakiegos czasu moje wejscie do pochwy jest zaczerwienione boli przy dotykaniu ale zauwazylam ze jak robie siusiu to mnie to boli i szczypie:( teraz nawet siedze i czuje szczypanie:( jutro wybieram sie zapisac do lekarza, jestem w anglii i boje sie ze cos mi moze spartolic:( stosowalam masc clotrimazolum i tabletki ale nie pamietam nazwy, i pomagaly jedynie na 2, 3 dni i pozniej znowu to samo:(

Wiesz co? Gdzies czytalam o takich objawach. Poczekaj chwile zaraz to znajde i wkleje to tutaj:-P

Zapalenie pochwy Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej. Patrz również drożdżyca (kandydoza) Zapalenie pochwy jest spowodowane infekcją, alergią lub brakiem równowagi hormonalnej. Choroba zwykle charakteryzuje się zwiększoną ilością wydzieliny z pochwy (upławy). Infekcja często przenosi się przez stosunki seksualne i dlatego zapalenie pochwy łączy się z kilkoma chorobami wenerycznymi. Środki dostępne bez recepty, stosowane w zapaleniu pochwy. Albothyl® Objawy Gęsta biała, żółta lub zielona wydzielina z pochwy. Niekiedy wydzielina ma przykry zapach ryb. Tkliwość, podrażnienie wokół pochwy. Ból przy oddawaniu moczu i w czasie stosunku seksualnego. Świąd wewnątrz i wokół pochwy. Uczucie pieczenia w pochwie. Przyczyny Zakażenie różnymi drobnoustrojami, takimi jak: - Bakterie (np. rzeżączka). - Wirusy (np. opryszczka narządów płciowych). - Grzyby (np. drożdżyca pochwy). - Pierwotniaki (np. rzęsistkowica). Zmiany hormonalne spowodowane menopauzą. Pochwa staje się bardziej podatna na zapalenie, ponieważ jej wyściółka staje się cienka i sucha. Stan ten nazywa się zanikowym zapaleniem pochwy. Alergia na mydła, kremy antykoncepcyjne, irygacje pochwy, itp. Obce ciało (np. tampon pozostawiony zbyt długo wewnątrz pochwy). Powikłania Przewlekłe zapalenie pochwy. Bezpłodność, jeśli infekcja dojdzie do szyjki macicy i jajowodów. Przeniesienie infekcji od matki na noworodka. Co możesz zrobić Zasięgnij porady lekarskiej, jeśli podejrzewasz, że masz zapalenie pochwy lub inną chorobę (np. rzeżączkę). Nie drap żadnych swędzących miejsc w okolicach pochwy. Nawet jeśli objawy ustąpią, przeprowadź do końca całą przepisaną kurację, gdyż infekcja mogła przybrać przebieg bezobjawowy. Poinformuj swego partnera o infekcji i przekonaj go o konieczności leczenia. Nie angażuj się w stosunki seksualne, dopóki stan zapalny nie zostanie całkowicie wyleczony. Unikaj używania tamponów. Co zrobi lekarz Przeprowadzi badania w celu potwierdzenia rozpoznania zapalenia pochwy. Wykluczy cukrzycę i choroby weneryczne oraz określi przyczynę zapalenia. Przepisze leki odpowiednie dla danego typu infekcji. W przypadku zanikowego zapalenia pochwy przepisze estrogen i kremy hormonalne. Będzie leczyć powikłania. Zapobieganie Dbaj o higienę. Myj dokładnie okolice narządów rozrodczych co najmniej raz dziennie specjalnie do tego celu przeznaczonymi preparatami (płyny do higieny intymnej). Nie używaj drażniących i perfumowanych mydeł. Zawsze wycieraj się ostrożnie od przodu do tyłu. Unikaj używania preparatów, na które masz alergię (np. kremy antykoncepcyjne, irygacje). Noś luźne, bawełniane majtki i bieliznę. Jeśli masz skłonność do podrażnień pochwy podczas stosunku używaj specjalnie do tego celu przeznaczonego żelu nawilżającego, aby uniknąć mikrourazów. Często zmieniaj podpaski. Jeśli zbliżasz się do menopauzy, zasięgnij opinii ginekologa, dotyczącej ewentualnego rozpoczęcia hormonalnej terapii zastępczej. PROSZE, MAM NADZIEJE ZE TO POMOZE.

No to rzeczywiscie lepiej isc z tym do lekarza skoro ostatnio podczas kochania krwawilas. Hmm dziwna sprawa. Moze on Cie tam podraznil i stad ta krew?

to w ogole dziwne bylo bo chlopak we mnie wszedl, a ja poczulam jakby mnie rozrywalo:( 3 ruchy i wiecej nie dalam rady:( strasznie bolalo:(

Gość otes
wiesz to jest na 1000% zapalenie...lepej wylecz bo moze proqwadzic do wieluuu wielu nieprzyjemnych spraw....ja kiedy te zmaialm takie zapalenie co prawda dawno nie krwawylam...ale jak piecze szczypie jest czerwona...to na bank zapalenie..moglas sie czyms zarazic nawet