Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moznax

Jak sie robi maliny i jezyny w słoikach?

Polecane posty

Gość moznax

nie chodzi mi o soki, tylko w calosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ilailaila
Moja mamunia wkłada do słoiczków maliny, sypie cukier i zakręca, wtedy są i malinki i soczek z malinek, takie dwa w jednym :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wsadza sie do słoika
podsypuje cukrem i pasteryzuje - masz maliny/jezyny w soku własnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak długo pasteryzowac
? i potem do czego uzywacie te malinki po otworzeniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7654321
Google googlami ale sprawdzonych przepisów napewno nie zastąpi ,ale nie ma to jak złośliwości przy sobocie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maliny lub jeżyny wsypujesz do słoików przesypując cukrem. Cukru ma być dużo, najlepiej pół na pół w stosunku do owoców. Im więcej tym będzie się lepiej trzymało. Słoiki zakręcasz i pasteryzujesz albo grzejesz w piekarniku - ale ile to nie pamiętam. Pewnie tak z 15-20 min od "prawie zagotowania"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można malinki ugniatać nie martwiąc się o efekt końcowy - to są delikatne owoce i tak się rozlecą podczas pasteryzacji. Tak więc ugniatamy do 3/4 wysokości słoika. Ja dodawałam 3-4 łyżki stołowe cukru. Można je krótko przesmażyć w szerokim rondlu z cukrem ( 1kg owoców - 1 kg cukru) i w takim stanie zapakować do słoiczków nie martwiąc się już o puste przestrzenie. To już jest taka solidna konfiturka i po niej herbatki już słodzić nie należy. 3-4 łyżki takiej konfitury rozprowadzone wrzątkiem w kubku - znakomity lek napotny na zimowe przeziębienia. Acha! Pasteryzacja - 15 minut od momentu zagotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7654321
Dziękuję slicznie :-)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak ja nie pije
herbaty zwykłej tylko pije zielona i czerwona...to moge ten sok z malin dodac to takich herbat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Możesz nawet do wódki dodać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jakie jeszcze owoce mozna robic w ten sposob?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dżem z malin lub jeżyn,można pół na pół Składniki: 1 kg malin/jeżyn lub po pół ok. 300 g cukru 3 łyżki wody 1 opakowanie żelfiksu/dżemiksu Dżem malinowy/jeżynowy jak zrobić KROK 1: Na patelnię z grubym dnem lub do garnka wrzucam maliny, wlewam odrobinkę wody i mieszam z żelfiksem/dżemiksem. Gdy się zagotuje, to dodaję cukier, mieszam. KROK 2: Potem po ponownym zagotowaniu, mieszam do zaniku piany i nakładam do wyparzonych słoików (o przygotowaniu słoików możecie przeczytać w krótkim artykule "przetwory na zimę"). Dżem malinowy jak zrobić KROK 3: Słoik zakręcam i stawiam do góry dnem. Zostawiam w takiej pozycji, aż wystygnie, gotowe, smacznego. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niesmaczne są z tymi pesteczkami.ja odciągam sok ,resztę przecieram przez nylonowe sitko.pestki wyrzucam .mam klarowny soczek i przecier który przesmażam z cukrem i jest pyszna marmoladka.mam jeszcze kilka słoików z całymi owocami ,sprzed dwóch lat ,i nikt ich nie je.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×