Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyszna papryka

jakie sposoby ściągnięcia skóki z papryki

Polecane posty

Gość pyszna papryka

Chciałabym zrobić do słoików paprykę w oleju. Trzeba ściągnąć skórę z owoców papryki - jak to zrobić? Jeśli opiekać w piekarniku to w jakiej temperaturze, czy w całości czy przepołowioną i bez nasion, posmarować czymś? A może są inne sposoby, będę wdzięczna za rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale po co
Do słoików się nie ściąga :-O no, chyba że robisz dwa słoiki na krzyż - inaczej to ci życia nie starczy :-O można oparzyć nad żywym ogniem - też ładnie schodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale po co
A i weź pod uwagę, że jak zakonserwujesz razem ze skórką to w czasie leżenia w słoiku z tej skórki też do przetworu przechodzą różne wartościowe składniki i smaczki :-) A każdy sobie na talerzu obierze skórkę w miare potzreby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna papryka
Ja nie chcę w słoikach papryki marynować tylko przygotować taką w kawałkach jakby lekko upieczoną, miękką i w oleju. Bez octu, do mięsa na goraco albo do sałatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie rob gwaltu na matce
Chciałabym zrobić do słoików paprykę w oleju. Trzeba ściągnąć skórę z owoców papryki - jak to zrobić? Jeśli opiekać w piekarniku to w jakiej temperaturze, czy w całości czy przepołowioną i bez nasion, posmarować czymś? A może są inne sposoby, będę wdzięczna za rady. naturze pod sam skorka jest najwiecej witamin i mineralow potrzebnych do stawienia papryczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna papryka
A ta skórka z papryki to taka jak celofan, co z niej może wartościowego przejść do zalewy, a poza tym zalewę chyba się nie spożywa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale po co
To jak do mięsa to nie może być ze skórą? Do oleju też będą przenikać składniki odżywcze ze skórki, zwłaszcza karoten dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. nad żywym ogniem bardzo fajnie się paprykę ze skóry obdziera i sprawnie idzie, spróbuj, jeśli się upierasz przy obieraniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milo kobieto
pyszna papryka A ta skórka z papryki to taka jak celofan, co z niej może wartościowego przejść do zalewy, a poza tym zalewę chyba się nie spożywa? paprykie je sie w calosci moze pomylilas z pomidorem to tak skorke sie obiera prosze nic nie obieraj z papryczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale po co
w skórce i tuż pod nią zawsze jest najwięcej wartościowych składników Do przetworów NIE OBIERA SIĘ. Każdy ma rączki i w czasie obiadu oddzieli sobie skórkę na talerzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milo kobieto
tak sie sklada ze matka natura zrobiła ze odrazu pod skorka jest najwiecej skladnikow odzywczych potrzebnych do strawienia owego produktu. np ziemniaki gotujemy w mundurkach i delikatnie sciagamy skorke bo jak grubo obieramy to ziemniak zamiast byc trawiamy 20 min to jest trawiony 4 godz wartosci organizm popbiera wartosci odzywcze np. wapn z kosci i zebow i stad prochnica.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna papryka
ok, jedzcie ze skórką jak macie ochotę proszę o sposoby obrania papryki ze skórki, może ktoś ma doświadczenie a nie o uświadamianie mnie jak się je paprykę i co jest zdrowsze dziękuję za rady, prosze rozwinąć to o obieraniu papryki nad żywym ogniem - czyli jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milo kobieto
obierajac pozbawiamy niezbednych mikro i makro elamentow niwzbednych do strawiena produktu organizm tak radzi ze pobiera np. z watroby, serca innych organow gdzie sa magazynowane np z wlosow i stad wypadanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milo kobieto
udanego gotowania i milego dnia 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
papryke posmarowac oliwa i do piekarnika ok 180 C jak bedzie miekka i ciemna skorka wyjac ,wlożyc do torebki foliowej i pocierać ,skórka schodzi bardzo ladnie..to wychodzi jak grillowana papryka ..można dodawać do róznych salatek do mięsa.mozna dodac do niej smażoną na ppatelni cukinie potem oliwa ,sol,pieprz i czosnek do smaku i świeżę zioła na łatwiejsze trawienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale po co
40latko, tylko że autorka chce tą paprykę do przetworów obierać :-O a nie ma sensu grilowanej papryki pchać do słoików ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna papryka
Dziękuję Ci 40 latko. Napisz, proszę czy do piekarnika wkładać paprykę w całości czy mogę przepołowioną i pozbawioną gniazda nasiennego? Po włożeniu do torebki foliowej odczekać chwilę czy taką gorącą od razu pozbawiać skórki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zero własnego pomyślunku
:-O jak przetniesz to w czasie pocierania sok ci wycieknie :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak przetnie po pocieraniu
to sok i tak wycieknie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zero własnego pomyślunku
jak myslisz - jeśli myslisz - czy więcej soku wycieka z owocu jak się go pociera i siłą rzeczy zaciska czy jak się go tylko raz przetnie ??? :-O :-O To pytanie w sam raz na smsowy telekonkurs telewizyjny dla rozgarniętych inaczej ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
nieprzekraja sie bo wyschnie za mocno w pikearniku,tak robia kucharze wrestauracjach i w krajacy gdzie papryka kroluje..... Pilnuj jej tylko by nie zabardzo byla miekka,mozna sprawdzic lekko nozem czy skorka jua schodzi....do torebki foliowej lub papierowej ja wsadzamy..lekko pocieramy(mocno nie wycieka!!) skorka praktycznie sama schodzi......mozna wrzucac tez do lodowatej wody lub z kostkami lodu al w wodzie traci aromat......niedowiarkom polecam ogladanie fachowych programów kulinarnych gdzie takie sztuczki pokazują...to ile składnikow odzywczych zostaje to kwestia dyskusyjna ale czasami chcemy zjesc tylko coś dla smaku czy kaprysu..Ja dzis robie paste na grzanki z pieczinego baklazana i papryki......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak już w piekarniku
Czy paprykę w czasie pieczenia trzeba obracać na boczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
mozesz , nie zaszkodzi. wszystko zalezy tez od gatunku papryki,dlatego trzeba co i raz zagladac bo ci za mocno zmieknie..ale taka pieczona jest dobra pod kazda postacia na grzanki..wlasnie jem taka paste z baklazanem skropionym cytrynka..u mnie sie krzywia w domu a ja takie rzeczy lubie...nie jest to zbyt łatwa czynność ale jak zrobisz zdwa razy to potem bedzie łatwiej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×